Arts & Design

Cum arată Orbit, cel mai urât turn olimpic, construit pentru Jocurile Olimpice din Londra. Galerie FOTO

19 mai 2012 9154 afişări de Ioana Nita
Din aceeaşi categorie

În plină pregătire pentru Jocurile Olimpice, Londra a finalizat construcţia turnului numit Orbit, sponsorizat de cel mai mare producător de oţel din lume ArcelorMittal,. Turnul are o înălţime de 114 metri, în prezent acesta fiind cea mai înaltă sculptură din Marea Britanie, scrie Business Insider.

Turnul este mai înalt decât Statuia Libertăţii (SUA) şi decât Big Ben (Londra), de două ori mai înalt decât coloana lui Nelson din Trafalgar Square (Londra) şi o treime din turnul Eiffel din Paris.

Finalizarea construcţiei ar trebui să fie un moment de triumf. În ultimele două dăţi când Londra a creat cele mai mari structuri de artă cu ajutorul sponsorizărilor, The Millennium Dome şi roata London Eye, londonezilor le-a plăcut atât de mult încât au devenit atracţii turistice permanente în peisajul capitalei britanice.

Însă există o problemă: în afară de designer, Anish Kapoor, de inginer, Cecil Balmond, şi de CEO-ul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, toată lumea crede că este cel mai urât turn pe care l-au văzut vreodată.

Turnul a costat 22,7 milioane lire sterline (36,5 milioane dolari), din care 19,6 milioane sterline au provenit de la ArcelorMittal.

Prin această sculptură, constructorii au intenţionat să demonstreze versatilitatea oţelului ca material de construcţie. "ArcelorMittal nu ar fi sponsorizat construcţia turnului dacă nu ar fi fost realizat din oţel", a spus Lakshmi Mittal pentru Bloomberg.