Arts & Design

Cum arată casa generaţiei Millennials

29 oct 2014 2303 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Noul om urban nu este legat de un loc. Îi place să socializeze cu exponenţi ai aceleiaşi specii. Se mişcă mult. Are nevoie de loc pentru plăcile de surf, dar şi pentru yoga. A învăţat să utilizeze spaţiul la maximum, fiind îndrăgostit de obiectele multifuncţionale. Nu-i place să piardă timpul. Nici nouă, aşa că faceţi cunoştinţă cu generaţia Millennials şi cu habitatul perfect.

La târgurile de mobilier şi design, cel puţin în ultimii ani, s-a făcut remarcată o atracţie pentru control, pentru control al casei de la distanţă.

Exemplele sunt multe şi pornesc de la o uşă care se descuie atunci când proprietarul se apropie, la un frigider pentru vinuri cu temperatură reglabilă de pe smart­phone, un ursuleţ de pluş care trezeşte copilul şi îi spune „bună dimineaţa“, ori o aplica­ţie care îi aver­ti­zează pe părinţi atunci când copiii sunt pe youtube, dar de fapt ar trebui să doarmă.

Deja uşa de la intrare poate fi controlată de o aplicaţie de pe telefon, iar luminile îl avertizează pe proprietar dacă a uitat apartamentul descuiat.

„Generaţia celor definiţi drept Millennials (cei născuţi după 1980 până în 2000 - n.red.) va ajunge la maturitate (peste 30 de ani - n. red.). Ei sunt mai puţin legaţi de un loc anume, au o mobilitate sporită, socializează mult, practică multe sporturi, lucrează de acasă. Ne ima­ginăm o casă cu mobilier multifuncţional, robust şi minimal. Toate resursele, iluminat, încălzire, aerisire sunt administrate judicios prin sisteme standardizate, controlate de la distanţă prin telefon“, spune Mihai Gurei, managing director al Intro, showroom-ul de design situat în zona Dorobanţi din Capitală.

Locuinţa viitorului va fi mai „verde“ adică mai bogată în plante, dar şi mai economică din punctul de vedere al consumului de energie, acestea fiind cele două direcţii principale în jurul cărora se vor dezvolta locuinţele.

„Mult spaţiu va fi dedicat depozitării articolelor sportive, biciclete sau plăci de surf. Camera de zi va fi şi sală de yoga sau pilates. Totul va fi punctat de obiecte vintage din diverse epoci, cele mai preţioase achiziţii de vreme ce vor fi din ce în ce mai rare. Plantele de tot felul vor fi nelipsite, inclusiv microgrădinile cu plante decorative sau aromatice“, a mai spus Mihai Gurei.

Şi peste 30 de ani gusturile şi stilurile vor fi tot diferite, aşa cum sunt în prezent, sunt de părere alţi designeri, ceea ce va lăsa loc la multă imaginaţie şi va duce la apariţia de noi materiale, noi forme, noi combinaţii.

„Majoritatea locuinţelor amenajate cu bugete peste medie vor fi eficient organizate, complet acţionate electronic, începând cu aprinderea luminilor, tragerea draperiilor sau ascunderea electronicelor din locuinţă. Pie­sele de mobilier vor fi de asemenea foarte practice, oferind multiple soluţii“, spune Ioana Tinca, director general al Interior Store, compania apărută în urmă cu opt ani, care aduce peste 480 de branduri internaţionale de lux.

Ioana Tinca este de părere că şi în viitor problema spaţiilor va exista de aceea una dintre sarcinile companiilor de amenajări va fi să găsească soluţii pentru eficientizarea acestora prin conceperea spre exemplu a obiectelor  care îndeplinesc cât mai multe funcţii posibile.

„Cred că suprafeţele vor fi mult mai mici, iar mobilierul va trebui să fie suficient de inteligent atât ca funcţionalitate, dar şi ca mod de încorporare în pereţii casei astfel încât să nu ia din spaţiu. De curând am citit despre proiectul garsonierei de 39 mp, care are încorporate opt încăperi distincte. Este un proiect făcut celebru de doi arhitecţi români, Cătălin Sandu şi Adrian Iancu“, spune Diana Staicu, country manager al BoConcept.

Din punctul de vedere al stilurilor de mobilier, casa viitorului va păstra combinaţiile de clasic şi modern, reintepretate prin experienţa arhitecţilor din viitor, iar confortul va juca, la fel ca şi până acum, un rol esenţial.

„Cred că şi peste 30 de ani vom vorbi, în continuare, de un stil eclectic care va reuni piese de mobilier modern, în stilul acelor timpuri, alături de piese considerate clasice. Vom vedea probabil piese reinterpretate, exact ca şi acum. Însă cred că oamenii nu vor renunţa la acele materiale naturale şi soft care au rolul de a conferi oricărei locuinţe un aer primitor, şic, confortabil. Indiferent de felul în care tehnologia va avansa, confortul şi calitatea materialelor folosite vor fi două dintre coordonatele esenţiale în orice locuinţă“, spune Loredana Preda, CEO al Group Noblesse.

În mobilier, ca şi în modă, multe dintre stiluri sunt de fapt o reinventare a celor deja consacrate cu ceva ani în urmă, diferenţa fiind că nu se reiau în totalitate elementele acelor vremuri, ci doar spiritul.

„Vom avea multă tehnologie încorporată şi ne vom fi obişnuit cu lucruri pe care acum le considerăm SF. Din motive economice şi de preferinţe personale vom avea întotdeauna şi soluţii economice, lipsite în totalitate de componenta tehnologică sau pur şi simplu retronostalgice“, spune Şerban Cismărescu, reprezentantul Innova Interiorism.

Deja când vine vorba despre inovaţiile din domeniu, designerii şi managerii amintesc despre noi materiale (cum ar fi spre exemplu polipropilena cu inserţie de fibră de sticlă), noi tehnologii sau noi abordări în design, cum ar fi mesele de cafea care se transformă în mese de dining pentru opt persoane ori tabureţii care se transformă în paturi ocazionale.

Mihai Gurei de la Intro observă că obiectele devin mai suple datorită noilor aliaje sau tipologiilor noi de material plastic, oţel sau fibră de carbon, iar tehnologia OLED (organic LED, o folie luminoasă foarte subţire) permite crearea de corpuri de iluminat plate, adevărate fante de lumină.

„Corpurile de iluminat beneficiază de recentele progrese în dezvoltarea de surse de iluminat de tip OLED, deosebit de plate, cu un consum infim. Acestea sunt dotate cu cabluri de iluminare extrem de subţiri, datorită voltajului foarte mic, senzori tactili sau de prezenţă sau variatori de culoare. Întregul iluminat al apartamentului sau biroului poate fi deja controlat de la distanţă cu ajutorul smartphone-ului“, explică Mihai Gurei. El spune că anul acesta, cea mai inovatoare piesă pe care a văzut-o la un târg de mobilă a fost un proiect al studenţilor de la universitatea de design ECAL din Elveţia, numit Broken Mirror.

Proiectul este de fapt o oglindă cu suprafaţă şifonată (care are aspectul unui material mototolit, opac), dar care devine perfect netedă în momentul în care te apropii de ea. Proiectul a fost prezentat la târgul de la Milano, acolo unde o altă inovaţie a fost un ceas care mimează acţiunile unei persoane.

„În momentul de faţă credem că există un segment de clienţi pentru fiecare stil de design în parte. Stilul hi-tech este în general preferat de tineri activi, cu un stil de viaţă modern. Deschiderea pentru acest stil există, însă, din păcate, costurile destul de ridicate ale pieselor de mobilier din acest stil nu îl fac accesibil pentru toţi cei pasionaţi de tehnologie şi ino­vaţie“, adaugă Ioana Tinca.

La categoria noutăţi, retailerii mai trec de asemenea mesele de cafea ce pot fi transformate în mese de dining, tabureţi ce se transformă în paturi ocazionale, canapele ce pot fi transformate în paturi suprapuse sau simple etajere ce se transformă într-o bucătărie în­treagă.

Diana Staicu de la BoConcept este de părere că în România nu există încă o tradiţie ca oamenii să-şi organizeze casa într-un mod urban corect, multifuncţional, însă există un profil de clienţi atraşi de piesele multifuncţionale.

Şi pentru că atunci când se vorbeşte despre amenajarea unei locuinţe corpurile de iluminat nu trebuie să lipsească, piesele care te trimit cu gândul la viitor ar fi cele care folosesc tehnologia LED, făcute din materiale nonconformiste, cum ar fi în opinia reprezentantei BoConcept fulgii, lemnul sau plasticul.

„Inovaţie în industria mobilei în anul 2014 înseamnă material natural, cum ar fi lemnul prelucrat cu ajutorul tehnicilor moderne pentru a se obţine forme organice, îmbinări sau frezări, dar se pot traduce de asemenea şi prin combinaţii inedite între materiile prime cum ar fi sticla, lemnul, metalul, ceramica sau diferiţii compuşi“, explică Loredana Preda.

Progresul tehnologic este la fel de vizibil şi la bucătării, spre exemplu la sertarele care se deschid şi se închid singure deoarece au încorporat un motor electric şi un senzor de presiune, sticla rezistentă la lovituri ori blaturile de lucru pe care nu le poţi zgâria nici dacă vrei, după cum spune Se­bastian Cismărescu, reprezentantul Innova Interiorism. „La canapele avem sisteme de extindere ce ne permit să le transformăm în pat fără să mutăm nimic. O bibliotecă se basculează fă­ră să mutăm cărţile şi obiectele de pe rafturi şi devine pat. Uşile de bu­­cătărie ori uşile de camere de zi se pot face din piatră tăiată foarte subţire. La paturile suspendate nu sunt picioare vizibile şi par că plutesc în aer“, adaugă Şerban Cismă­rescu.

Nici focul nu mai este ce a fost. Nici măcar nu mai face cenuşă. În­locuitorul? Un dispozitiv cu bioe­ta­nol, pentru care aprinderea, stin­gerea şi reglarea intensităţii se fac de la distanţă, prin telecomandă. Cismărescu explică faptul că un astfel de şemineu nu trebuie cură­ţat, nu face fum, deci poate fi montat oriunde, spre exemplu într-un apartament la etajul cinci din zece fără să fie nevoie de alte aprobări. Până la urmă tot un foc este, dar un foc uşor adaptat pentru un altfel de animal urban.