Arts & Design

Arome în culori. Lumea parfumurilor

10 iun 2012 405 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

S-au născut în lumea parfu­murilor, motiv pentru care ei înşişi şi-au întors privirea către acest domeniu în urmă cu aproape un sfert de secol. Între timp au ajuns să creeze 28 de parfumuri de nişă care se vând în toată Europa, şi chiar în Statele Unite. "Orice parfum e parte dintr-o experienţă. E un proces unic, personal", spune Maria Durante, care în procesul de creaţie se lasă inspirată de orice trăire, de la un voiaj la degustarea unui fel de mâncare sau surpinderea unei arome rătăcite prin aer.

De-a lungul acestei călătorii în lumea parfumurilor Maria împreună cu fratele său Luciano Durante au creat parfumuri cu arome extrem de variate, de la tundră la apă de sare.

"Am creat până acum 28 de par­fumuri şi pot să spun că nu e niciunul pe care să îl simt mai bun ca altul". În această lume însă, nasul este cel care face alegerea, motiv pentru care Maria Durante recunoaşte că dacă ar fi să aleagă o aromă de care se simte mai apropiată ar fi cea de tundră. "Nu aş şti să îţi spun de ce, pentru că nu există un de ce", recunoaşte ea.

Veniţi pentru prima dată în România la lansarea parfumului Profumum Roma, cei doi fraţi spun că s-au lăsat cuceriţi de Bucureşti. Mai mult, co­chetează chiar cu ideea unei vacanţe aici.

Capitala le-a oferit suficiente surse de inspiraţie şi pentru crearea unui parfum pentru Bucureşti. Ar fi cu siguranţă un parfum colorat - verde datorită numeroaselor spaţii verzi din Capitală, roşu pentru a ilustra schimbarea prin care trece oraşul şi cu accente de lemn, material pe care îl întâlneşti la tot pasul.

"Bucureştiul e ca primăvara, tot tim­pul vesel, tot timpul colorat", re­cu­noaşte Luciano Durante, care a făcut o scurtă incursiune pe străzile Bu­cu­reştiului.

În lumea parfumurilor însă, unde multe lucruri au fost deja descoperite, procesul de creare a unui parfum este de fapt un proces de cercetare, unde trebuie găsite mereu elemente de inovaţie. Deşi în ochii utilizatorului creaţia unui parfum este un proces romanţat, în realitate însă este un proces ştiinţific, pentru care lucrează mai multe persoane şi care poate dura de la câteva luni la câţiva ani.

Într-o lume unde aromele spun uneori mai multe decât o imagine sau un cuvânt, Maria şi Luciano Durante au găsit elementul definitoriu al parfu­murilor pe care ei le creează - o concentrare mai mare de esenţe, dată de o cantitate mai mare de uleiuri.

Luciano Durante a reuşit să găsească o conexiune chiar şi între parfumuri şi culori. Parfumului tundră el îi asociază culori precum verde sau maro.

"Această industrie este un fel de artă, pentru că la fel ca în pictură, sculptură sau muzică ai nevoie de muze, de surse de inspiraţie".

Aşa cum Scott Fitzgerald, Gertrude Stein sau Mark Twain şi-au căutat şi au găsit inspiraţia în oraşul luminilor, fraţii Durante au găsit-o, pentru următorul lor parfum, în satul de origine al părinţilor lor.

Procesul de creaţie nu a fost încă finalizat şi va analiza aromele pe care fiecare dintre membrii familiei le asociază acestei locaţii. Se va lua în considerare şi diferenţa dintre generaţii, experienţele unicat ale fiecărui membru al familiei.

"Ne putem lega de orice, de un drum, de o călătorie. Nu ne grăbim însă să finalizăm, ne luăm timpul necesar pentru a crea aroma perfectă", spun cei doi fraţi.

Crearea unui parfum poate fi un travaliu de şapte-opt luni, care se continuă cu drumuri către magazinele din toată lumea. Există însă şi călătorii, de chiar doi ani, care se termină după ce aroma nu a reuşit să îi convingă pe creatorii săi.

Maria şi Luciano Durante se implică în toate etapele procesului, de la naşterea unui parfum până la prima pulverizare pe piele. Cei doi recunosc că nu a fost uşor să creeze această afacere care a pornit de la un magazin mic al părinţilor, parfumieri italieni. "Ne-am născut în lumea parfumurilor şi pot să spun că nu a fost uşor să ne dezvoltăm. Am reuşit însă să creştem pentru că am realizat că e ceva ce trebuie să faci constant, să nu renunţi".

La fel ca un scriitor sau un com­pozitor care îşi scrie şi rescrie poveştile sau sonatele, de zeci, chiar sute de ori, şi parfumurile trebuie "muncite" până ajung să îmbete simţurile celui care le poartă.