Arts & Design

Un arhitect român, ce locuieşte la New York, şi-a pus semnătura pe proiecte precum Catedrala St. Patrick’s sau Hotelul TWA din cadrul aeroportului JFK. Totuşi, Ramona Albert spune că proiectul ei de suflet este Capela din Mădăraş, din Harghita. De ce?

17 sep 2021 348 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Ramona Albert este la bază arhitect, punându-şi semnătura sau amprenta asupra unor proiecte precum Capela din Mădăraş (judeţul Harghita), Catedrala St. Patrick’s sau Hotelul TWA din cadrul aeroportului JFK din New York. De altfel, ea şi locuieşte de mai mulţi ani în Statele Unite, unde şi-a deschis şi propriul birou de arhitectură şi design, la New York, în oraşul supranumit „centrul universului“. În pandemie s-a mutat însă în Hamptons, într-o casă pe malul oceanului, unde va rămâne alături de familie până anul viitor. Tot la capitolul mutări recente, Ramona şi-a lansat şi propria linie de bijuterii despre care afirmă că este o continuare a pasiunii pentru design în toate formele lui.

„Pot spune că de când eram mică mi-a plăcut designul. Arhitectura cred că a fost ceva natural, de vreme ce părinţii mei sunt arhitecţi. Însă ce ştiu sigur este că întotdeauna mi-am dorit ca, prin munca mea, să am o influenţă mai mare asupra oraşelor şi a vieţii oamenilor“, explică ea.

Se declară un om fericit pentru că a putut să îşi urmeze pasiunea şi să o transforme într-o profesie.

Legat de carieră, cea mai importantă parte a formării sale profesionale a petrecut-o la Harvard - una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume -, unde a avut ocazia să cunoască şi să înveţe de la cei mai buni arhitecţi, având alături colegi pe măsură.

„După ce am ajuns în New York, am lucrat în designul exterior, al faţadelor, şi în domeniul construcţiilor, având oportunitatea să coordonez proiecte importante, nu doar în oraş, ci şi în lume.“

Astfel, specializarea în domeniul designului dedicat faţadelor şi în managementul construcţiilor a venit în mod firesc.

„Toate aceste experienţe m-au ajutat enorm atunci când am pus bazele propriului studio de arhitectură şi design, având în vedere că primul proiect pe care l-am avut a fost să realizez designul pentru faţada hotelului TWA din aeroportul JFK din New York.“

Ramona Albert spune că în acest moment încearcă să se axeze mai degrabă pe lucrări care presupun mai mult oportunităţi de design. În ultimii doi ani, ea a colaborat la proiecte precum Catedrala St. Patrick’s din New York, TWA Hotel din acelaşi oraş şi a lucrat la case private în New York şi Hamptons.

„Îmi place mult să lucrez în detaliu. Iar la toate proiectele mă ocup şi de tot ceea ce ţine de design interior.“

Momentan, creionează schiţa unei case în Hamptons, care va fi din sticlă. „Va fi ceva foarte interesant şi inedit din punctul de vedere al designului.“

Uitându-se în urmă, spune că totuşi, Capela din Mădăraş (Har­ghita) a fost începutul multor creaţii. Este o lucrare la care ţine mult, mai ales pentru că este aproape de casă. „Eu am crescut în Miercurea-Ciuc, unde, practic, eram înconjurată de pădure. Am petrecut mult timp în munţi şi pot spune că îmi este dor de asta, de viaţa de zi cu zi, când eram într-o reală conexiune cu natura.“ Natura are această superputere de a ne încărca din toate punctele de vedere şi Ramona crede că este foarte important să încercăm, pe cât de mult putem, să petrecem timp în aer liber. „La polul opus, crescând într-un oraş mic precum Miercurea-Ciuc, mi-am dorit întotdeauna să am acces la o viaţă culturală mai efervescentă.“ Ceea ce s-a şi întâmplat.

Ea a venit în SUA ca urmare a unui schimb de experienţe, în ultimul an de liceu. Recunoaşte faptul că părinţii săi au fost foarte curajoşi să o lase să urmeze acest program la o vârstă aşa fragedă. După anul în care a făcut schimbul de experienţă, a rămas în SUA pentru continuarea studiilor.

„Am rămas pentru că am avut acces la nenumărate oportunităţi. Îmi place foarte mult să descopăr locuri şi să cunosc oameni noi, astfel că pentru mine a fost foarte interesant să mă descurc singură.“

Totodată, avea un ţel clar, acela de a-şi urma pasiunea pentru arhitectură şi design.

Ultima dată a fost în ţară în 2019 şi speră să ajungă şi anul acesta - alături de soţul şi de fiul lor -, dar totul depinde de situaţia curentă generată de pandemie. „Abia aşteptăm să putem să ne vedem prietenii şi familia.“

Spune că îi place la nebunie Bucureştiul, i se pare un loc foarte vibrant şi încărcat de cultură, cu nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului liber. 

„În Miercurea-Ciuc nu există acelaşi ritm alert ca în Capitală şi totul se întâmplă mai lent, dar familia mea este acolo, iar eu mă simt conectată cu acel loc aflat în mijlocul naturii.“ Părinţii Ramonei Albert sunt în continuare în România. Înainte a şi colaborat pentru anumite lucrări cu ei, dat fiind că sunt tot arhitecţi.

„Îmi doresc mult să realizez sau să contribui la mai multe proiecte în ţară. Aş vrea ca fiul meu să înţeleagă cultura românească. Soţul meu este din Bucureşti, aşa că avem o legătură apropiată cu România.“

Arhitectul locuieşte în Brooklyn, alături de soţul şi de fiul lor, unde familia are o casă pe care se pregăteşte să o renoveze anul acesta. Însă, de când a început pandemia, ei s-au mutat în Hamptons - o staţiune de lângă New York -, unde vor rămâne până anul viitor. Acolo au o grădină mare şi oceanul este foarte aproape, aşa că fiul Ramonei, ca şi ea de altfel, este foarte fericit.

„Mă inspiră natura. Pentru mine este foarte important să mă simt conectată cu ea tot timpul.“ De aceea, lucrează foarte mult în grădină şi îi place să observe şi să afle diferite aspecte despre plante. Fiul său o inspiră de asemenea foarte mult.

„Studiem tehnologia şi robotica împreună, el este fascinat de roboţi, aşa că îi ofer acces la cât mai multe cunoştinţe.“

Ramona Albert afirmă că fiecare zi este o explorare continuă, un proces care o fascinează. „Dedic cât de mult timp pot designului, însă activitatea mea diferă în fiecare zi. Petrec foarte multă vreme coordonând proiecte.“

De asemenea, colaborează cu studenţii pe care îi pregăteşte pentru admiterea la facultate, iar asta o ajută să ţină pasul cu tot ceea ce este nou şi interesant.

„Îmi place tot procesul de design şi încerc să dedic cât mai mult timp acestei activităţi.“ Segmentul de arhitectură depinde de multe întâlniri, discuţii, lucrări de coordonat, aşa că zilele arată diferit. De obicei, dimineţile sunt dedicate coordonării proiectelor, iar după prânz se ocupă de partea de design.

„Pot spune că pentru mine natura este foarte importantă, aşa că dacă nu am nimic de rezolvat în oraş, lucrez în grădina noastră, mai ales după-amiaza, şi apoi îmi petrec timpul cu fiul meu.“

Recent, pe lista de activităţi a Ramonei s-a adăugat şi creaţia de bijuterii, despre care spune că este o continuare firească a pasiunii pentru design.

Piesele sunt creaţiile sale, acesta fiind un proiect pe care îl defineşte ca „foarte important“.

Formele bijuteriilor sunt toate inspirate din natură, iar materialul folosit este în general aur, dar se poate alege şi personaliza la comandă. Piesele mai mari sunt aurite. Mai nou, ea lucrează şi cu pietre preţioase şi semipreţioase.

„Îmi place designul în general, aşa că pentru mine totul se leagă foarte mult. Dar, de asemenea, mă fascinează ideea de a crea spaţii şi clădiri. În viaţă totul este în mişcare şi trebuie să fim cât mai adaptabili.“

Ramona Albert consideră că în Europa arhitecţii sunt văzuţi la un nivel mai înalt din punct de vedere profesional, pe când în SUA este altfel.

„Aici este un loc unde rolul arhitecturii încă nu este clar înţeles, dar, în acelaşi timp, sunt mai multe oportunităţi din punct de vedere antreprenorial.“

De altfel, ea a ales să meargă pe calea antreprenoriatului, deschizându-şi propriul birou.

„Eu niciodată nu m-am văzut lucrând pentru cineva. Cred că aici sunt mai multe perspective pe care le am în vedere - pentru mine, a fi angajat înseamnă asumarea unui proces de învăţare care are un anumit scop, finit.“ Înfiinţarea propriei afaceri în domeniu este la polul opus. Deşi recunoaşte că nu este uşor să fii antreprenor, este cu siguranţă o provocare pe care o gestionează cu plăcere.

„Totuşi, ţinta mea nu este să îmi construiesc o companie mare, ci aleg să lucrez cu mulţi colaboratori, profesionişti, care ştiu foarte bine ce fac.“ Astfel, îşi poate concentra atenţia pe toate aspectele proiectelor, ceea ce aduce o eficienţă mai mare a modului de lucru.

Datorită experienţei pe care o are în designul pentru faţade, a fost implicată în mai multe lucrări. A colaborat printre altele cu brandul de lux Louis Vuitton, unul dintre cele mai cunoscute din lume, pentru proiectarea şi implementarea designului faţadei magazinului din Singapore.

„Procesul a fost unul foarte interesant, pentru că au fost implicate atât componente de design, cât şi coordonarea construcţiei. Mi-ar plăcea să iau parte la mai multe proiecte asemănătoare.“

Şi totuşi, Ramona Albert are şi un alt vis, cumva diferit.

Când era mică, întotdeauna îşi dorea să locuiască într-o casă construită la începutul secolului trecut. „Aceste clădiri îmi plac foarte mult, iar Bucureştiul este ca o călătorie în istorie.“

Acum, Capitala are oportunitatea să creeze mai multe clădiri contemporane, care să dea vitalitate oraşului. „Unul dintre visurile mele este să realizez o clădire în Bucureşti“, conchide ea.