Info

Politica fiscală a României privind alcoolul este defectă — Remediaţi-o înainte ca locurile de muncă şi creşterea economică să se prăbuşească

18 dec 2025 715 afişări de Opinie de Florin Radulescu, presedintele Spirits Romania
Din aceeaşi categorie

În ultimul deceniu, industria băuturilor spirtoase din România a fost un adevărat motor al creşterii — creând locuri de muncă, sprijinind comunităţile şi stimulând exporturile. Între 2015 şi 2024, veniturile totale din accize pe alcool au crescut cu 70%. Băuturile spirtoase au fost singurele a căror creştere a explodat cu 170%, în timp ce berea abia s-a mişcat — doar 5% creştere. Băuturile spirtoase generează acum 60% din veniturile din accize, în creştere de la 40% în 2015, deşi reprezintă doar 25% din consum. Totuşi, astăzi, această poveste de succes este în pericol.

În ciuda celor două majorări de accize în 2025 — 4,4% în ianuarie şi 10% în august — datele oficiale arată că veniturile din spirtoase sunt cu 44 milioane RON mai mici decât anul trecut. Dacă o creştere a taxelor de 15% ar fi generat o creştere a veniturilor de 15%, statul ar fi încasat cu 140 milioane RON mai mult, nu mai puţin. În schimb, producătorii se confruntă cu falimentul, consumatorii cu preţuri mai mari, iar piaţa ilicită prosperă.

Această situaţie nu poate continua. Când companiile încetează să investească şi încep să concedieze, durează ani pentru a reconstrui încrederea, inovaţia şi creşterea. După primele zece luni ale anului 2025, veniturile din spirtoase sunt în scădere cu 40 milioane RON, în loc să fie în creştere cu 140 milioane. O altă majorare planificată pentru 2026 ar fi o greşeală pe care România nu şi-o poate permite.

E timpul pentru bun-simţ

Guvernul trebuie să acţioneze acum! Industria este pregătită să coopereze cu guvernul pentru găsirea unor soluţii reale, dar majorarea din nou a taxelor nu este una dintre ele. Trei paşi simpli şi practici pot repune sistemul pe drumul cel bun:

  1. Îngheţarea creşterii planificate de 10% a accizelor în ianuarie 2026.
  2. Lansarea unei revizuiri serioase a taxării alcoolului până la mijlocul anului 2026 — bazată pe dovezi, nu pe presupuneri.
  3. Adoptarea unui sistem armonizat, bazat pe conţinutul de alcool pur, asigurând echitate între categorii.

Modelările arată că un astfel de sistem ar putea genera până la 400 milioane RON mai mult pe an decât astăzi - fără a distruge locuri de muncă sau a alimenta comerţul ilicit.

Învăţaţi din greşelile trecutului

Am mai văzut filmul acesta. În 2013, o creştere a accizelor de 34% a dus la o scădere de 20% a consumului taxat şi la o creştere a veniturilor de doar 9%, în timp ce comerţul ilicit a explodat. Astăzi, 30-40% din consumul de spirtoase rămâne neimpozitat, costând statul 45-65 milioane EUR anual şi expunând consumatorii la riscuri pentru sănătate.

Accizele şi TVA-ul reprezintă 60% din preţul final al băuturilor spirtoase. Cu toate acestea, consumatorii plătesc de patru ori mai multă acciză pe unitate standard pentru băuturile spirtoase decât pentru bere şi de până la 64 de ori mai mult decât pentru vin — deşi toate conţin acelaşi ingredient activ: etanolul. Aceasta nu este echitate fiscală — este discriminare.

Acţionaţi înainte să fie prea târziu

România are nevoie de creştere, nu de declin. Fiecare distilerie care se închide, fiecare loc de muncă pierdut, fiecare sticlă vândută în afara economiei legale este o pierdere pentru întreaga ţară. Guvernul trebuie să se oprească, să asculte şi să acţioneze — să pună pauză la următoarea creştere a taxelor, să revizuiască dovezile şi să reconstruiască un sistem echitabil care sprijină investiţiile în loc să le distrugă.

Este timpul să remediem ceea ce este stricat — înainte ca dauna să devină permanentă.