Info

(P) Care sunt costurile ingrijirii unei pisici?

02 sep 2024 50 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Daca iti doresti o pisica, este important sa stii ca exista o serie de costuri ce trebuie luate in calcul pentru a ii oferi felinei tale o ingrijire corecta pe tot parcursul vietii sale. Iata care sunt principalele costuri pe care trebuie sa le stii inainte de a-ti cumpara sau de a adopta o pisica.

Costuri pentru sanatatea pisicii tale

Daca te-ai hotarat sa cumperi sau sa adopti un pui de pisica, primul pas pe care trebuie sa il faci este o vizita la cabinetul veterinar pentru a stabili starea de sanatate a pisoiului, dar si schema de vaccinare si deparazitare, atat interna, cat si externa a acesteia. In primele saptamani de viata, se recomanda o serie de vaccinuri preventive impotriva catorva boli virale frecvente cu potential de morbiditate si motalitate ridicata: panleucopenia, rinotraheita, caliciviroza, rabia.  etc. De asemenea, medicul veterinar iti poate recomanda si alte vaccinuri precum cele impotriva virusului leucemiei feline. Dupa terminarea schemei de vaccinare, va fi nevoie de controale anuale pentru a te asigura ca starea de sanatate a pisicii tale este optima.

Tot in primul an de viata, se recomanda sterilizarea pisicii pentru a ii oferi protectie impotriva unei gestatii nedorite la femele, iar la masculi limitarea luptelor teritorile, vagabondajului si problemelor de sanatate secundare acestora,  si de comportament.

Costuri de zi cu zi

O pisica de casa vine la pachet cu o serie de costuri in functie de rasa acesteia, de tipul de blana si de stilul sau de viata in vederea ingrijirii sale pe termen lung.

Hrana si nutritia: o hrana adecvata cu meniunea hrana completa pentru pisica ta ii ofera acesteia toti nutrientii de care are nevoie pentru a avea o viata sanatoasa. Indiferent daca vorbim despre hrana uscata sau umeda, este important sa alegi o hrana completa adaptata caracteristicilor pisicii tale. Stabileste, impreuna cu medicul veterinar, care este cea mai buna hrana pe care i-o poti oferi felinei tale. Asigura-i acesteia doua boluri, unul pentru fiecare tip de textura a hranei, dar si un bol pentru apa. Mentine-le o igiena zilnica adecvata.

Deparazitarea: pentru ca pisica ta sa fie sanatoasa si plina de viata pe tot parcursul vietii, trebuie sa oferesti de actiunea patologica a parazitilor, atat interni, precum viermii intestinali, protozoare, cat si externi,  purici. De aceea, medicul veterinar iti va recomanda un plan de deparazitare periodic, pentru a preveni infestarea cu astfel de paraziti.

Litiera si toaletajul: alege o litiera spatioasa, eventual acoperita pentru a limita cat mai mult raspandirea nisipului sau a silicatului. Asigura-te ca schimbi asternutul litierei constant, deoarece pisicilor nu le place ca litiera lor sa fie murdara si cel mai probabil nu o vor folosi. De asemenea, este important sa ai grija de toaletarea pisicii tale pentru a ii mentine blana sanatoasa si pentru a limita raspandirea parului prin casa. Daca pisica accepta, poti opta pentru tunderea acesteia si pentru bai periodice la un cabinet de infrumusetare pentru animale.

Alte costuri: Pisicilor le place sa zgarie si sa se catare peste tot, iar un stalp de sgariat sau un ansamblu de joaca pentru pisici pot fi o idee minunata pentru a evita distrugerea altor obiecte prin casa.

Acestea sunt cateva dintre cele mai frecvente costuri la care sa te astepti daca iti cumperi sau adopti o pisica. Asigura-te ca poti sustine bunastarea pisicii tale pe tot parcursul vietii sale.