Eveniment

România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să-l nominalizeze pe Klaus Iohannis ca şi candidat pentru funcţia de secretar general al NATO

22 feb 2024 398 afişări de Ştefan Stan
Din aceeaşi categorie

România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să-şi nominalizeze preşedintele ca şi candidat pentru funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni, scrie Bloomberg. 

Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica eforturile celorlalţi aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Rutte rămâne însă favoritul clar pentru acest post, întrucât SUA, Germania şi Marea Britanie l-au susţinut joi pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie. 

Unii membri de pe flancul estic al alianţei au refuzat să dea undă verde, deoarece fac presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcţii de conducere în cadrul organizaţiei. Cei mai recenţi şefi ai alianţei au fost din ţările nordice sau din Olanda.

Biroul de presă al lui Iohannis nu a răspuns la apelurile telefonice prin care se solicitau comentarii. Un purtător de cuvânt al lui Rutte a declarat că este de competenţa aliaţilor NATO să decidă asupra viitorului secretar general şi a refuzat să facă alte comentarii.

Oficialii europeni şi americani au declarat că împingerea României ar prelungi probabil doar procesul înainte ca Rutte să câştige în cele din urmă candidatura.