Eveniment

onStrategy (#66) Cel mai mare fashion retailer din Polonia e sub lupa Hindenburg Research; un an brutal pentru Boeing; Google DeepMind prezintă Tactic AI: un antrenor de fotbal cu inteligenţă artificială

22 mar 2024 146 afişări de Sorin Anagnoste
Din aceeaşi categorie

În fiecare săptămână, newsletterul #onStrategy îşi propune să aducă o perspectivă clară asupra unor dintre cele mai importante ştiri şi tendinţe din lumea afacerilor şi tehnologiei, focusat pe patru domenii cheie: Strategy, Artificial Intelligence, Data şi Things happen

Strategy

 

Hindenburg Research are o nouă ţintă: compania poloneză LLC S.A.

Compania poloneză LLC S.A. deţine 5 mărci recunoscute (Reserved, Mohito, House, Cropp şi Sinsay) şi a lucrat sub acoperire pe piaţa rusă, încălcând astfel embargoul.

 

Câteva constatări:

1/ Rusia, cea mai mare piaţă internaţională a LPP, a reprezentat aproximativ 19,2% din veniturile sale. Invazia a dus la o scădere de 46,6% a preţului acţiunilor LPP, din cauza ieşirii companiilor străine din Rusia şi a pierderii unei pieţe cheie de creştere. Ca răspuns la riscurile legate de sancţiuni şi de reputaţie, LPP a anunţat cesionarea operaţiunilor sale din Rusia în aprilie 2022, susţinând că îşi va vinde activele unui "consorţiu chinez" reprezentat de o companie fantomă cu sediul în Dubai, fără un trecut clar.

 

2/ Cu toate acestea, investigaţiile sugerează că această cesiune a fost una de faţadă, LPP ar fi păstrat controlul asupra operaţiunilor sale din Rusia. Detaliile operaţionale, cum ar fi redeschiderea magazinelor ruseşti imediat după anunţarea vânzării şi schimbarea auditorilor, ridică suspiciuni.

 

3/ Mai mult, constatările investigaţiei, inclusiv rapoartele privind cumpărătorii secreţi, analiza codurilor de bare şi înregistrările privind importurile şi exporturile, indică faptul că LPP a continuat să îşi vândă produsele în Rusia, utilizând manipularea codurilor de bare şi societăţi paravan pentru a-şi ascunde activităţile.

 

4/ În pofida afirmaţiei de dezinvestire, veniturile LPP au crescut cu 13% în general în anul fiscal 2022/23, pieţele din afara Rusiei înregistrând o creştere de 40,5%.

 

Aceste acţiuni, dacă sunt adevărate, ar putea încălca acordurile de împrumut şi ar putea înşela părţile interesate cu privire la operaţiunile şi sănătatea financiară a LPP, sugerând o schemă complexă pentru a continua să beneficieze de pe piaţa rusă, în timp ce pare să respecte sancţiunile internaţionale şi sentimentul public. LINK

Sursa: LLC S.A.

 

 

Microsoft îl angajează pe Suleyman Mustafa, co-fondator al DeepMind, pentru a conduce divizia de inteligenţă artificială pentru divizia B2C

Propun să ne uităm din nou să vedem piramida priorităţilor pe care am creat-o în noiembrie 2023, atunci când Panos Panay (şeful departamentului de hardware) a plecat la Amazon. Opiniile mele despre această mutare:

1/ Microsoft are nevoie de o strategie de AI pentru consumatori. Nu doar pentru a-şi creşte cota de piaţă, ci şi pentru a se apăra de...OpenAI

 

2/ Inteligenţa Artificială este importantă pentru Google, dar probabil nu va fi niciodată la fel de importantă ca şi căutarea clasică (ie. cash cow)

 

3/ OpenAI caută să construiască dispozitive AI (smartphone-uri?) şi cipuri, deci încearcă să construiască o companie serioasă. Pe de altă parte, Microsoft vrea să facă din Generative AI o caracteristică (en. feature)

 

Mişcări clasice de strategie. LINK

 

Sursa: Sorin Anagnoste

Boeing, un an 2024 brutal

1/ Boeing s-a confruntat cu o criză semnificativă din cauza incidentelor de siguranţă recente, începând cu un Boeing 737 MAX-9 al companiei Alaska Airlines care a trebuit să aterizeze de urgenţă din cauza unei defecţiuni la o uşă. Acest eveniment a dus la o supraveghere sporită a standardelor şi procedurilor de siguranţă ale Boeing, subliniind urgenţa abordării acestor probleme în cadrul unuia dintre cei mai mari producători de avioane din lume.

 

2/ În urma incidentului, Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) a luat măsuri decisive prin imobilizarea temporară la sol a modelului 737 MAX-9 şi prin iniţierea unei investigaţii amănunţite privind procesele de control al calităţii de la Boeing. Această măsură reflectă natura gravă a problemelor de siguranţă în cauză şi responsabilitatea Boeing de a asigura integritatea aeronavelor sale. Ordinul de imobilizare la sol a avut ca scop prevenirea altor incidente şi restabilirea încrederii publicului în siguranţa transportului aerian.

 

2/ În timp ce Boeing navighează printre aceste provocări, răspunsul companiei şi controlul de reglementare al industriei aviatice subliniază implicaţiile mai largi pentru siguranţa pasagerilor şi reputaţia unuia dintre cei mai importanţi producători de aeronave. Situaţia necesită un efort concertat pentru a aborda şi corecta problemele de siguranţă identificate, ceea ce întăreşte importanţa primordială a menţinerii unor standarde stricte de siguranţă în industria aviatică.

 

Sunt sceptic că Boeing poate aborda toate provocările, deoarece problemele care provin din proiectare în aviaţie durează câţiva ani buni şi nu se rezolvă în câteva luni de zile. Reuters, QZ

 

Artificial Intelligence

Google DeepMind prezintă Tactic AI: un antrenor de fotbal cu inteligenţă artificială

 

1/ Google DeepMind a încheiat un parteneriat cu clubul Liverpool din Premier League pentru a dezvolta TacticAI, un antrenor tactic de fotbal cu inteligenţă artificială, care se concentrează pe îmbunătăţirea poziţiei jucătorilor în timpul loviturilor de colţ - o oportunitate crucială de a înscrie. Tehnologia, care valorifică învăţarea profundă geometrică din peste 7.000 de lovituri de colţ din prima ligă engleză, a primit aprobarea experţilor umani într-un studiu publicat în Nature Communications.

 

2/ Această colaborare subliniază rolul tot mai mare al inteligenţei artificiale în strategia sportivă, oferind informaţii despre dinamica jocului şi potenţiale aplicaţii în alte domenii, cum ar fi robotica şi coordonarea traficului. Deşi se află încă în faza de prototip, recomandările TacticAI au fost preferate de analiştii de la Liverpool în 90% din cazuri faţă de strategiile existente, subliniind potenţialul său de a îmbunătăţi procesul decizional tactic în fotbal.

 

3/ Proiectul face parte dintr-o mişcare mai amplă de încorporare a analizei sofisticate a datelor în sport, exemplificată de iniţiative din trecut, precum strategia Moneyball a celor de la Oakland Athletics, şi semnalează un interes tot mai mare pentru aplicaţiile IA în diverse discipline sportive. LINK

 

 

Things Happen

 

Cei care caută un loc de muncă în domeniul tehnologiei fără competenţe în domeniul inteligenţei artificiale se confruntă cu o nouă realitate: salarii mai mici şi mai puţine locuri de muncă. LINK

 

Despre cum să construieşte o companie de top, un eseu de David George de la a16z. LINK

 

LinkedIn se pare că ia în considerare adăugarea jocurilor în platforma sa. LINK

 

Deloitte lansează cea mai mare reorganizare din ultimul deceniu pentru a reduce costurile. LINK

 

Există un Santorini fals în Abu Dhabi. LINK

 

Lecţiile pierdute ale cripto. LINK

 

Fabricile de maşini zombie sunt în creştere în China, deoarece cumpărătorii optează pentru maşini electrice (EV). Amintiţi-vă ceva: un EV are de 5-10 ori mai puţine piese de schimb. LINK

 

Data

 

YouTube este regele în SUA. LINK

 

---

 

Citeşte restul analizelor pe https://newsletter.onstrategy.eu/

 

Sorin Anagnoste este Conferenţiar Univ. Dr. şi Prodecan în cadrul Facultăţii Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.