Travel

TOP 5 călătorii la care nu te-ai gândit niciodată: de pe culmile din Bhutan până la Fram, ursul polar

31 iul 2014 11532 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Pentru unii vacanţa de vară înseamnă soare, resort de cinci stele, cu piscină şi meniul all-inclusive. Pentru alţii însă, o călătorie presupune aventuri pe culmile nebătătorite din Bhutan sau drumeţii în căutarea lui Fram ursul polar în Antartica.

 

ÎN SĂLBĂTICIE, UNDE SE AGAŢĂ HARTA ÎN CUI. Cum priveşti harta, la nord de Svalbard nu mai vezi nimic decât apă. De altfel, arhipelagul norvegian este amplasat chiar în Oceanul Arctic, poziţie geografică ce permite ca numărul de urşi polari să fie mai mare decât numărul de oameni care locuiesc pe insulă. Pe lângă urşi polari, cu puţin noroc, poţi zări şi morse, belene sau vulpi arctice. Ele se arată însă doar când vor, la fel ca luminile nordului, pe care le poţi vâna aici din septembrie până în martie. Ce mai poţi face în Svalbard? Poţi să te laşi purtat de câinii husky pe o sanie bine îmblănită, poţi dormi într-un hotel de gheaţă sau la bordul unui vas cu pânze (Basecamp Ship in the Ice) îngheţat în mijlocul Oceanului Arctic. Preţul unei astfel de aventuri începe de la 3.500 de euro pentru o săptămână.

 

AVENTURI ÎNTR-O LUME DE SARE. Câmpurile de sare din Salar de Uyuni, Bolivia, îţi pot lua ochii - şi la propriu şi la figurat. De altfel, când ajungi aici trebuie să fii echipat cu ochelari de soare şi cu cremă de protecţie solară pentru că, în combinaţie cu sarea, razele soarelui pot fi nemiloase. Dacă ajungi la Salar de Uyuni în perioada secetoasă îţi va părea că ai ajuns într-un câmp alb, care de fapt este un puzzle unde toate piesele se potrivesc chiar dacă sunt aşezate aleator. Dacă ajungi însă după ce a plouat, ai senzaţia că ai cerul atât la picioare, cât şi deasupra capului.

 

UNDE SE AVÂNTĂ VULTURII ÎN BHUTAN. Strivit aproape între India şi Tibet, micuţul regat Bhutan pare că a găsit reţeta pentru a se pune la adăpost de trecerea timpului. Astfel, satele au rămas neschimbate în ultimii 500 de ani, obiceriurile au fost conservate, iar stilul de viaţă al localnicilor este în continuare la fel de simplu. Pentru restul lumii ultimii 500 de ani au însemnat o modernizare forţată într-o eră a vitezei, a internetului şi a globalizării. Dominat de munţi ale căror înălţimi urcă până la peste 7.500 de metri, acest regat este destinaţia potrivită pentru drumeţii. De altfel, munţii din Bhutan sunt cei mai înalţi munţi neexploraţi din lume. Una dintre cele mai populare excursii montane este cea către complexul de temple budiste Paro Taktsang (în traducere Cuibul Tigrului), un adevărat ìcuibî istoric şi religios, în jurul căruia s-au cusut mai multe legende.

 

NOPŢI SUB CERUL LIBER ÎN NAMIBIA. Nicăieri în lume răsăritul nu are nuanţe mai aprinse de portofocaliu, galben şi roşu ca în Africa, unde natura se colorează sub razele soarelui. Ascunse între dunele deşertului din sudul Namibiei, campingurile de lux de la Wolwedans, oferă posibilitatea de a admira plimbarea de la prima oră a animalelor sălbatice, iar răsăritul poate fi ìsavuratî fie din propriul pat, de la bordul unei maşini de teren decapotabile sau de la înălţime, dintr-un balon cu aer cald. Indiferent de opţiuni, vei vedea cum munţii se profilează în depărtare, dunele sunt ìaruncateî parcă la întâmplare, iarba are doar nuanţe pământii, nu verzi, iar copacii sfidează căldura.

 

PE DRUMUL MĂTĂSII ÎN UZBEKISTAN. Străzile sunt largi şi aproape pustii chiar şi în marile oraşe din Uzbekistan. Astfel, poţi admira însă în tihnă arhitectura locului, unde din exterior toate construcţiile au nuanţe pământii, galben-roşiatice, în timp ce acoperişurile din mozaic pictat manual au culori tari, de turcoaz, albastru electric sau galben. Înauntru, cele mai multe clădiri sunt de fapt opere de artă. În Bukhara spre exemplu, la fiecare pas găseşti o moschee, în contextul în care în tot oraşul sunt 350, acestora li se adaugă alte 100 de colegii religioase. Fiecare moschee este diferită, însă toate sunt la fel de impunătoare. O călătorie în zona urbană din Uzbekistan reprezintă de fapt o incursiune în timp, în Imperiul Persan. Odată ce ieşi însă din oraş dai fie de deşert presărat cu câteva oraze, fie de stepă cât vezi cu ochii. Călătoria în Uzbekistan devine completă după o vizită la una dintre fabricile de mătase din ţară.