După Afaceri

Julia Kim, CEO Samsung Electronics România şi Bulgaria, despre capacitatea de adaptare, viitorul tehnologiei şi echilibrul în business

31 oct 2023 122 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

De aproximativ două decenii, Julia Kim este parte din echipa grupului sud-coreean Samsung, unde a lucrat, de-a lungul timpului, în departamente precum marketing, product planning, online marketing sau vânzări. Din ianuarie 2022, este preşedintele operaţiunilor din România şi Bulgaria ale Samsung Electronics, iar atunci când nu descoperă inovaţii în lumea tehnologiei, îi place să ajungă în locuri noi. Dimineţile şi le începe cu un ceai verde, iar inspiraţia şi-o găseşte în colegi şi în comunitate. Cum este Julia Kim în postura de lider şi ce sfat are pentru cei care vor să-i urmeze exemplul? Ne-a dezvăluit chiar ea.

Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră?

Fiecare dimineaţă este un nou început, iar eu mă trezesc devreme tocmai pentru că îmi doresc să mă bucur şi să experimentez liniştea şi calmul începutului de zi, când restul oraşului încă doarme. Beau un ceai verde în bucătărie şi îmi creionez în minte cum vor arăta noile provocări şi oportunităţi din ziua aceea. Pentru mine ceaiul este o sursă de energie care mă ajută să am claritate în tot ce urmează să fac, aşa că este nelipsit din rutina mea zilnică. Mai departe, ziua se desfăşoară într-o succesiune de întâlniri, discuţii şi decizii importante. Însă, înainte de orice întâlnire, am grijă să discut cu echipa mea şi oricât de grele sau urgente sunt lucrurile pe care le dezbatem, întotdeauna găsesc timp să mă conectez cu colegii mei şi să mă asigur că ne începem ziua împreună cu zâmbetul pe buze.

Care sunt provocările funcţiei pe care o ocupaţi?

Rolul meu vine cu multe provocări, dar şi cu oportunităţi de a influenţa şi modela direcţia companiei noastre într-un mod pozitiv. Este o responsabilitate uriaşă care necesită echilibru şi capacitate de adaptare constantă. Cred că una dintre cele mai mari provocări este aceea de a menţine o viziune strategică şi tocmai de aceea mă asigur de fiecare dată că echipa şi organizaţia noastră sunt aliniate acestei viziuni. Este important să rămânem focusaţi pe obiectivele pe termen lung, în timp ce gestionăm provocările imediate. Şi mai este ceva ce eu consider că este extrem de important: grija faţă de echipă. Este nevoie să creezi un mediu în care fiecare membru al echipei se simte valorizat, inspirat şi implicat. Dezvoltarea şi menţinerea unei culturi organizaţionale puternice şi sănătoase reprezintă, de asemenea, o prioritate-cheie pentru mine.

Care a fost parcursul profesional al dumneavoastră până astăzi?

Drumul meu profesional a însemnat o evoluţie continuă în diverse roluri, începând de la bazele industriei până la poziţia actuală. Am avut şansa să învăţ foarte mult, iar experienţa mea bogată m-a ajutat să-mi dezvolt abilităţi esenţiale în management şi strategie, de exemplu. Ambele sunt foarte importante în ceea ce fac astăzi, la Samsung. Sunt de 25 de ani în domeniul tehnologiei şi sunt parte din familia Samsung de aproape două decenii.

Cum arată pentru dumneavoastră jobul ideal?

Cred că jobul ideal este cel pe care îl faci cu pasiune şi determinare. E important să iubeşti ceea ce faci. În felul acesta ai toate premisele să-ţi atingi obiectivele. Să fii motivat şi inspirat înseamnă să poţi excela şi să atingi performanţa maximă.

Ce vă inspiră?

Îmi găsesc de multe ori inspiraţia în oamenii din jurul meu. Fie ei membri ai echipei mele, parteneri de business sau comunitatea în sine, găsesc în fiecare o sursă de învăţare. Mă încarcă şi mă bucură dedicarea oamenilor şi tocmai de aceea şi eu fac eforturi constante să fiu un lider mai bun şi să contribui la o schimbare în mai bine în jurul meu.

Care vă sunt obiectivele profesionale?

Obiectivele mele sunt strâns legate de succesul pe care îl înregistrează Samsung în România şi Bulgaria, de dezvoltarea echipei noastre şi de contribuţia pe care o avem la societatea din care facem parte. Ne dorim să continuăm să aducem cele mai inovatoare produse şi tehnologii pe piaţa locală şi să contribuim cât mai mult la îmbunătăţirea vieţii consumatorilor noştri prin produsele pe care le dezvoltăm.

Care este cea mai mare realizare profesională?

Una dintre cele mai mari realizări este faptul că pot contribui la succesul Samsung în România şi Bulgaria, un brand care se bucură de multă apreciere din partea consumatorilor din ambele ţări. Este o bucurie şi o onoare pentru mine să fiu parte din povestea Samsung şi să aplic viziunea mea de leadership în planurile şi proiectele pe care le dezvoltăm şi implementăm.

Care este cea mai preţioasă lecţie învăţată din cariera de până acum?

O lecţie extrem de importantă pe care am învăţat-o a fost importanţa învăţării continue şi a capacităţii de adaptare. Suntem într-un mediu comercial în continuă schimbare şi în care am învăţat că flexibilitatea este una dintre cheile succesului. Samsung este lider în inovaţie, ceea ce m-a inspirat şi pe mine să am o abordare proactivă faţă de schimbare şi să privesc mereu deschis către tot ceea ce a adus nou tehnologia.

Cum vedeţi viitorul industriei în care activaţi?

Cred că viitorul este al inovaţiei în tehnologie. Evoluţia acesteia este atât de rapidă încât deschide drumul pentru produse şi servicii revoluţionare. Vom observa o creştere a interconectivităţii şi a inteligenţei artificiale, iar acest lucru va schimba modul în care oamenii interacţionează cu produsele din jurul lor. De altfel, este un trend pe care îl observăm deja, iar Samsung a anticipat nevoile şi schimbările comportamentului de consum şi a dezvoltat produse inteligente, care le simplifică viaţa utilizatorilor. Produse care acum sunt extrem de uşor de controlat, gestionat şi monitorizat în ceea ce priveşte consumul de energie datorită aplicaţiei SmartThings.

Ce v-ar motiva să o luaţi de la început în carieră? Aţi mai urma sau nu acelaşi traseu?

Cred că ar fi cel puţin interesant să o iau de la capăt, însă cu siguranţă aş urma acelaşi drum, cu aceeaşi pasiune şi dedicare. Şi a doua oară mi-aş dori să ajung tot aici, în familia Samsung, pentru că este o companie inovatoare, care încurajează dezvoltarea şi evoluţia. Cred că toată experienţa acumulată în timp m-a ajutat să devin liderul care sunt astăzi.

Aveţi un sfat pentru tinerii la început de drum în carieră astăzi?

În primul rând, îi sfătuiesc să nu renunţe în faţa primelor obstacole apărute în calea lor. Niciun început de drum nu este uşor, însă dacă reuşeşti să-ţi păstrezi optimismul şi dorinţa de evoluţie, vei performa şi îţi vei atinge negreşit obiectivele şi ţelurile profesionale.

Ce aţi face dacă nu aţi mai avea jobul actual?

Este un exerciţiu de imaginaţie foarte interesant. Îmi place foarte mult să călătoresc şi să descopăr locuri noi şi culturi diferite, aşa că într-un alt scenariu al vieţii mele cred că aş fi putut avea un job care să fie legat de domeniul turismului.

Ce e cel mai greu şi cel mai uşor în meseria pe care o aveţi?

Cred că este foarte important să păstrezi un echilibru constant între felul în care reacţionezi în faţa presiunilor, deciziile strategice pe care trebuie să le iei şi viziunea de business pe termen lung. Toate sunt în strânsă legătură şi este nevoie de echilibru. Acest aspect mi se pare destul de provocator. Pe de altă parte, îmi este uşor să fac lucrurile să funcţioneze foarte bine datorită echipei mele minunate, cu oameni dedicaţi şi mereu focusaţi pe găsirea soluţiilor, motivaţi şi devotaţi. Sunt norocoasă din acest punct de vedere.

Ce rol joacă inovaţia în jobul dumneavoastră de zi cu zi? Cum se exprimă ea?

Inovaţia este parte din viaţa şi activitatea mea profesională de zi cu zi. De altfel, Samsung este lider în inovaţie şi toată activitatea companiei noastre este ghidată de ea în diferite moduri, de la dezvoltarea continuă a produselor noastre şi până la crearea de noi servicii sau funcţionalităţi, permanent adaptate la nevoile şi stilul de viaţă al consumatorilor. Vrem să venim de fiecare dată cu soluţii inovatoare pe piaţă, să ne adaptăm rapid schimbărilor din industrie, astfel încât să rămânem relevanţi şi să oferim cele mai bune produse şi experienţe utilizatorilor noştri.