Gastronomie

Visul lui era să cureţe străzile din oraşul natal, dar a ajuns un "magician" al tăriilor la Finlandia: Niciodată nu te întreb ce bei. Creez băutura în urma conversaţiei

22 sep 2015 1893 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

A ştiut de mic că nu va fi nici doctor, nici astronaut. În schimb, dezvol­tase o fascinaţie aproape de neînţeles pentru o maşină imensă care curăţa străzile natale din Pohjanmaa, Finlanda. „Da, este adevărat. Acesta era visul meu, să conduc acea maşină. Era mare. Wow, era chiar mare“, spune acum Pekka Pellinen. Imensa maşină care făcea străzile să stră­lu­cească a trecut, spre norocul nostru, al tuturor, iar acum Pekka Pellinen s-a transformat în master mixologist la Finlandia, un fel de magician al tăriilor care are puterea de a transforma fiecare cocktail într-un spectacol senzorial.

„La 18 ani călătoream alături de prietenii mei cu Interrail (un abonament cu preţ redus care le permite utilizatorilor să folosească reţelele de căi ferate europene - n.red.), într-o expediţie în care încercam să urmărim drumul alcoolului prin toată Europa. Ne-am dus în Portugalia să vedem cum se face vinul de Porto, în Ungaria la Tokaj, în Scoţia la distileriile de whiskey. Unii sunt interesaţi de artă, de istorie, dar pe noi ne interesa alcoolul, originea produsului“, spune aproape conspirativ Pekka Pellinen, dându-şi seama că o astfel de pasiune bahică la o vârstă atât de fragedă poate ridica sprâncene puritane. Acum nu era cazul.

Călătoria iniţiatică a început după ce Pekka Pellinen şi-a dat seama că marea maşină care aducea curăţenia pe străzile oraşului natal trecuse şi odată cu ea spulberase şi idealurile legate de meserii la care visează legiuni de adolescenţi din toată lumea.

„Mi-am dat seama că nu voi fi nici doctor, nici astronaut, aşa că am decis să merg la o şcoală de hotel management. Apoi am început să lucrez într-un bar, pe coasta de vest a Finlandei. La 21 de ani am avut prima experienţă cu această lume.“

Şi în această lume a rămas, fiind azi master mixologist la Finlandia, unul dintre cele mai cunoscute branduri de vodcă la nivel global. A vizitat mii de baruri din mai bine de 66 de ţări, iar în vara acestui an a venit timpul Bucureştiului, din nou.

„Am mai fost de cinci ori în România, dar de fiecare dată a fost pe fugă. Data trecută am fost în 2011 şi atunci am vizitat Bucureştiul, Constanţa, Mamaia, iar acum tocmai ce am fost în Constanţa, stau în Bucureşti, iar apoi voi pleca în Cluj şi Iaşi. Singurul cuvânt pe care-l ştiu în română este noroc, dar cu asta te descurci peste tot. “

Misiunea sa în mai toate ţările în care merge este de a da mai departe meşteşugul realizării băuturilor perfecte pentru că până la urmă, din ceea ce explică Pekka Pellinen, mixologia gradelor de alcool este un fel de chirurgie în pahar. O mică greşeală şi „operaţia“ eşuează iremediabil.

„Vodca este băutura mea preferată pentru că este o băutură care nu domină, care-ţi permite să fii creativ. Băutura mea preferată este Bloody Mary. Uneori folosesc şi o afumătoare. Al doilea cocktail preferat este Vodka Martini şi este cel mai dificil cocktail de realizat din lume pentru că nu poţi ascunde nimic. Dacă gheaţa este prea apoasă, strică tot. Dacă vermutul este prost, va strica această combinaţie. Dacă vodca este caldă, la fel strică tot. Dacă temperatura paharului nu este cea potrivită, din nou se strică tot.“

În cadrul Finlandia, Pellinen este cel care realizează un fel de carte de reţete uriaşă, în care evident firul de legătură este vodca.

„Pe strategia de băuturi pornesc de la vodcă şi realizez băuturile focus, dar şi băuturile creative. Este ca un fel de carte de reţete pentru segmentul high, dar şi pentru partea mainstream. Am fost în mii de baruri în mai bine de 66 de ţări. Când merg într-un loc, de fiecare dată vreau să văd barurile de calitate, dar şi barurile mainstream pentru că eu trebuie să aflu ce se întâmplă din punctul de vedere al gusturilor în acea ţară.“

Recunoaşte că este mult prea mult timp pe drumuri, departe de toţi şi aproape de toţi, şi cu toate acestea încă mai are de bifat ţări precum  Japonia, Noua Zeelandă sau Australia. Şi mai are o destinaţie unde ar vrea să facă un cocktail cu totul şi cu totul special.

„Mi-aş dori să pot face un cocktail pe Lună.“

Până a ajunge însă pe Lună, Pekka Pellinen a remarcat ceva în gusturile pământenilor. A dispărut exotismul opţiunilor, clasicul reintrând în forţă. O temperare cauzată de criză? Nicidecum.

„Acum câţiva ani erau la modă tiki cocktailurile (cocktailuri tropicale - n.red.), dar acum ne îndreptăm mai mult spre o perioadă în care less is more (mai puţin e mai mult - n.red.). Nu este un curent determinat de criză, este chiar opusul crizei, pentru că dacă ai puţine ingrediente, atunci toate acestea vor fi premium. Aş menţiona o revenire la vechile reţete, la acele cocktailuri care nu folosesc prea multe ingrediente. Şi la mâncare este la fel. Ai un ingredient excelent, iar apoi mai trebuie să pui doar sare şi piper. Dacă ai o vodcă bună, nu mai ai nevoie de alte ingrediente dominante.“

Dar până la urmă care este diferenţa esenţială între un barman şi un mixolog? Pekka Pellinen spune că faţă de un barman, un mixolog este un fel de psiholog fin al cocktailurilor. Un mixolog nu merge după reţete deja inventate, el inventează, nu merge după val, înfruntă valul.

„Îmi place să lucrez cu oamenii, mai ales când merg în locurile bune. Dacă eşti un bun mixolog, vorbeşti cu omul o vreme, despre ce-i place, iar la final ştii exact ce vrea să aibă în pahar. Niciodată nu întreb ce vrea, ci-i creez băutura în urma conversaţiei.“

Şi mai este un element care separă ireconciliabil cele două tabere.

 „Ştii cum recunoşti un barman de un mixolog? Întotdeauna, mixologul va fi cel cu pălăria funny.“

De data aceasta, Pekka Pellinen nu făcea excepţie de la regulă.