Gastronomie

Tot somelieri, dar altfel sau care este povestea Măslinescu, business cu uleiuri de măsline ultrapremium: Realitatea este că nu ştii nimic despre uleiul de măsline până nu mergi în livadă, până nu intri în moară şi vezi exact ce se întâmplă

07 mar 2024 182 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Sunt câteva alimente care imediat te trimit cu gândul la vacanţă, iar unul dintre acestea este uleiul de măsline. Este suficient să-ţi imaginezi sticla, pentru ca apoi aproape instant să te vezi punând câteva picături pe o bucată de pâine sau peste o salată generoasă, nu la tine în bucătărie, evident, ci undeva prin Spania, Italia sau Grecia. Dar înainte de a da drumul imaginaţiei, poate ar fi utilă o documentare ceva mai temeinică în legătură cu subiectul. Un business relativ recent, Măslinescu, ne dă o mână de ajutor. 

„Măslinescu în­seamnă doi somelieri certificaţi în ulei de măsline care doresc, pe baza studiilor şi a experienţei internaţionale în domeniu, să aducă pe masa consumatorului din România cele mai bune uleiuri de măsline extravirgine de la cei mai prestigioşi şi de încredere producători din lume şi să le ofere consumatorilor informaţiile necesare pentru a înţelege ceea ce consumă“, spun Crina şi Geo Dobre, fondatorii proiectului Măslinescu. Cei doi au început acest mic business în 2018, când au plecat în căutarea unor producători italieni de ulei de măsline corect. „Această căutare era determinată de lipsa unor uleiuri de măsline în care să avem încredere şi care să fie la aceeaşi calitate organoleptică (gust şi aromă) cu produsele pe care le încercasem în diversele călătorii în Italia, Spania, Portugalia sau Grecia“, spun cei doi.

Înainte de a deveni antreprenori, Crina şi Geo Dobre s-au format întâi în marketing, comunicare şi vânzări şi au lucrat mai bine de 15 ani pentru câteva branduri internaţionale din industria consumer electronics. Primul pas în antreprenoriat a fost făcut de Crina, care în 2014 a lăsat corporaţia şi a început un business de produse handmade.

„A fost destul de clar în câţiva ani că acest business nu este scalabil şi nu va putea creşte în ritmul pe cere şi-l dorea, iar Măslinescu a fost schimbarea aleasă, către o nişă nedezvoltată a pieţei, uleiul de măsline ultrapremium, şi cu un potenţial foarte mare de educare a consumatorului“, spune Geo Dobre.

Dar pentru a-i putea educa pe alţii, Crina şi Geo au investit în primul rând în ei înşişi. Mai întâi au participat la recolte şi la realizarea uleiului împreună cu producătorii alături de care negociase-ră primele importuri, pentru a vedea dacă aceştia respectă într-ade­văr modul de producţie promis pentru obţinerea calităţii uleiului de măsline.

„Realitatea este că nu ştii nimic despre uleiul de măsline până nu mergi în livadă, până nu intri în moară şi vezi exact ce se întâmplă şi de ce anumiţi paşi sunt atât de importanţi pentru obţinerea unui produs calitativ.“ Apoi, s-au înscris la cursurile ESAO (Şcoala Superioară de Ulei de Măsline) din Spania, una dintre cele mai prestigioase instituţii de gen din lume, iar după un an de studiu au devenit primii somelieri de ulei de măsline certificaţi din România.

„Pe maslinescu.ro veţi găsi aproximativ o sută de uleiuri de măsline extravirgine, dintre cele mai premiate la concursurile internaţionale, provenind din şase ţări şi peste 30 de tipuri de măsline din soiuri şi state diferite.“ În plus, sunt disponibile produse conexe realizate de aceşti mici pro­ducători, precum paste de măsline sau alte legume tartinabile, sosuri şi gustări tradiţionale. „De anul trecut am început să importăm singurul produs care nu are legătură cu măslina, şi anume oţet balsamic de Modena de la cel mai vechi şi prestigios producător din lume, Acetaia Giusti.“

Dilema rămâne totuşi. De ce este nevoie de un astfel de business, de ce trebuie să alegem din zeci de uleiuri diferite? „Răspunsul, ca şi pentru vin, este legat de utilizarea diferită şi împerecherea cu varii tipuri de mâncare.“

Uleiul este produs din diverse soiuri de măsline (peste 550 în bazinul Mării Mediterane), fiecare cu gustul şi proprietăţile sale diferite, de la foarte fin şi aproape dulce la fructat puternic şi amar. „Împerecheat corect, uleiul va aduce savori nebănuite mâncării, va uni şi va completa gusturile.“ Pe maslinescu.ro toţi utilizatorii pot vedea la fiecare ulei de măsline cu ce tipuri de mâncare se poate asocia şi care sunt notele principale de gust (cât de fructat, cât de amar, cât de picant). „De asemenea, pot vedea analizele chimice ale uleiului, inclusiv cantităţile de polifenoli (antioxidanţi), care sunt direct răspunzători de efectele terapeutice ale uleiului de măsline.“

Deşi un business online, de anul trecut Măslinescu are un spaţiu fizic (în Mogoşoaia), dar care este o oleotecă (spaţiu de degustări de ulei) şi mai puţin un magazin clasic. „Uleiul de măsline este o experienţă gustativă şi olfactivă şi este foarte greu să înţelegi dife-renţele despre care tot auzi între produse fără să le încerci.“

În oleoteca Măslinescu, clienţii pot avea experienţa unui concurs internaţional de ulei de măsline, cu pahare de concurs şi fişe de notare conforme cu cerinţele International Olive Oil Council. „În plus, pot învăţa în mod direct ce înseamnă împerecherea cu diverse tipuri de alimente şi cum se schimbă gustul mâncării la diversele tipuri de ulei. În acest spaţiu se înscriu săptămânal câteva zeci de oameni care vor să experimenteze şi să se educe în domeniul uleiului de măsline extravirgin.“

Fondatorii Măslinescu spun că au descoperit cei mai mulţi producători excepţionali în Spania, acolo unde grija fermierilor faţă de pământ şi natură este inegalabilă. Portugalia, Italia şi Franţa sunt la fel de impresionante. Contrar aşteptărilor, surpriza mai puţin plăcută a venit tocmai din Grecia. „Am descoperit că metehnele spaţiului balcanic, atât de cunoscute şi în agricultura românească, se întind şi pe acest spaţiu mitic, despre care credeam cu totul altceva înainte să-l luăm la picior şi să vizităm câteva zeci de mici producători din diverse regiuni.“ Dar au reuşit să găsească doi producători excepţionali în Creta şi unu în zona Sparta, care însă sunt la un nivel de preţ cu totul diferit de ce se aşteaptă consumatorul român când vine vorba de produse greceşti. De partea cealaltă, Croaţia a fost surpriza plăcută din toată această muncă de cercetaş.

Însă a ajunge să deosebeşti un ulei de măsline excepţional de unul mediocru, ca şi consumator, este un proces destul de complicat, care implică analiza severă a etichetei produsului, inclusiv partea de analize chimice. Altfel, cel mai uşor şi plăcut mod de a identifica un ulei minunat este de a participa la o degustare, unde poţi să înveţi care sunt caracteristicile organoleptice ale unui ulei superior calitativ. Iar cum curioşi sunt tot mai mulţi, şi planurile

Măslinescu sunt de a creşte.

„Fiţi alături de noi şi veţi vedea. Deşi această nişă de piaţă este aproape nesemnificativă în volumul total de business cu ulei, este cea care aduce cel mai mult awareness şi contribuie cel mai mult la educaţia pieţei. Iar noi vom fi din ce în ce mai activi pe acest segment.“