Atunci cand criza economica ne impiedica sa mai iesim din tara in scopuri personale atat de des pe cat ne-am dori, cand pana si o plecare din capitala pare sa fie doar un vis indepartat, iar un sfarsit de saptamana la Paris este doar bonusul de dupa recesiune, situatia cere masuri extreme. Cum de evadat nu se poate pune problema, atunci Bucurestiul "strain" ramane singura solutie viabila pentru cei care vor sa guste multiculturalitate.
La Carol Parc Hotel a avut loc de curand Bazarul de Craciun al comunitatii germane The German-Speaking Curlural Circle (DKKB). Si anul acesta, la fel ca in anii trecuti, vizitatorii s-au putut delecta cu bunatati nemtesti traditionale pregatite in casa, de la turta dulce la gem si gluehwein (vin fiert cu scortisoara si alte ingrediente dupa o reteta germana). Tot aici au putut fi gasite si decoratiuni artizanale, cadouri si ornamente de sarbatori. Seara a culminat cu concertul corului Verbal Notes care a cantat melodii de iarna dupa miezul noptii. Vizitatorii au putut face si un tur al Palatului Suter, astazi Carol Parc Hotel. "O mare parte din decoratiuni sunt realizate de nemtoaice rezidente sau expate. Iar fondurile colectate se duc catre un azil de batrani si o casa de copii", spune Cristina Turnagiu Dragna, brand ambassador Carol Parc Hotel. "Sunt doua astfel de bazaruri pe an - unul vara si unul de Craciun. Au vandut absolut tot in fiecare an. Anul acesta am servit vin fiert cu scortiosoara, o specialitate de iarna cu ceapa, mar si nuca si prajitura cu mar vestita in Germania. A existat si un moment de colinde al unui cor alcatuit de membrii ambasadei, consulatului si comunitatii germane din Romania".
La Muzeul Taranului Roman se tin lant serile irlandeze. Evenimentele sunt organizate prin colaborarea Asociatiei Culturale Romano-Irlandeze cu Asociatia de Dans Irlandez "Irish Way". Daca pe 25 noiembrie spectacolul a fost asigurat de formatia Shannon si dansatorii Irish Way, pe 13 decembire, cand va avea loc urmatoarea seara irlandeza de la MTR, trupa Shannon va prezenta un program special de colinde, cantece si dansuri traditionale din Irlanda.
Serile poloneze ale Bucurestiului au aparut sub semnatura Institutului Polonez. Cea mai recenta tocmai a avut loc pe 24 noiembrie la Filarmonca din Bucuresti. In program - Boris Sekala cu muzica poloneza din secolele 16-20, Mieczyslaw Surzynski cu improvizatii, Mikolaj din Cracovia cu dansuri si cantece vechi religioase si lista continua. Dintre numele recunoscute ale spectacolului polonez se remarca Elzbieta Towarnicka, solista a Operei din Cracovia si interpreta muzicii lui Zbigniew Preisner in filmele lui Krysztof Kieslowski sau ale Agnieszkai Holland si Marek Stefanski, un organist din generatia tanara.
Tot exclusiv pentru cunoscatori s-a lansat si seara de gastronomie vieneza la initiativa biroului de reprezentare al Municipalitatii Vienei, Compress Romania. Aceasta a avut loc in sala Dacia Felix a hotelului Radisson Blu la inceputul lunii si l-a avut ca principal invitat pe chef-ul vienez Bernie Rieder. Acesta nu numai ca a pregatit feluri traditionale austriece pentru oaspetii sai, dar i-a surprins si cu un preparat mai putin conventional - Kaiserschmarren sau clatita imparatului, dar in versiune moleculara.