Gastronomie

Ea e româncă, el este grec. Zaliari este numele livezii de măslini pe care el o are în Peninsula Peloponez din Grecia şi, de ceva timp, şi brandul uleiului pe care împreună îl produc din cultura proprie

08 dec 2020 779 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

O picătură de ulei de măsline a fost legământul dintre Andreea şi Charalampos Koronios. Ea e româncă, el este grec. Zaliari este numele livezii de măslini pe care el o are în Peninsula Peloponez din Grecia şi, de ceva timp, şi brandul uleiului pe care împreună îl produc din cultura proprie. Povestea pe lung este însă mult mai savuroasă. Întocmai ca o zi de vară pe nisipul grecesc.

„Livada este în familie de peste 50 de ani şi are în jur de 1.500 de măslini. După ce ne-am căsătorit, în 2018, am adus puţin ulei pentru prieteni, care l-au lăudat foarte tare. Asta ne-a dat încredere şi aşa am început să ne interesăm ce putem face pentru a aduce în România uleiul ca să-l vindem“, povesteşte Andreea Koro­nios.

Vreme de un an a tatonat piaţa, a adunat informaţii, s-a plimbat pe la instituţiile din România şi, într-un final, la începutul lui 2020, a pornit businessul, un pas pe care nu s-ar fi gândit niciodată că îl va face, pentru că se temea să investească bani şi suflet, cu posibilitatea de a pierde totul.

Andreea Koronios este, la bază, psiholog. Nu a profesat nici măcar o zi, pentru că a ales să plece în Italia, unde a lucrat timp de zece ani în domeniul HoReCa. Astăzi, lucrează într-o multinaţională, iar tot timpul extra îl dedică pentru Zaliari, de care se ocupă imediat ce uleiul ajunge în sticle şi canistre, iar măslinele sunt puse la murat.

„De etapele dinaintea acestui proces se ocupă soţul şi socrul meu. Asta presupune îngrijitul măslinilor, udatul lor, curăţatul, hrănitul cu vitamine de două ori pe an, culesul şi prelucratul lor. Ei ştiu totul legat de măslini doar privindu-le frunzele. Mie mi se pare fascinant.“

Când cei doi specialişti „dezbat“ toate detaliile legate de îngrijirea măslinilor, Andreea este numai ochi şi urechi şi caută să capteze cât mai multe informaţii, pentru a le transmite şi ea mai departe, în cuvinte simple, celor care sunt curioşi să afle cum ajunge uleiul Zaliari în sticle.

„Am investit în imagine, analize ale uleiului, mod de ambalare. Livada deja exista, aşa că nu au fost necesare investiţii mari. Totul costă însă, de la vitaminele pentru măslini şi apă până la procesul de curăţare, adică toată munca depusă până când măslina ajunge ulei. Ne-am bazat pe salariile noastre şi pe ajutor din partea părinţilor.“

Atât producţia, cât şi îmbutelierea au loc în Grecia, iar brandul a crescut din recomandările celor cărora aroma măslinelor coapte sub soarele grecesc dezmierdător

le-a lăsat gura apă. Acum, următorul pas este ca familia Koronios să-şi extindă livada, pentru că Charalampos, jumătatea grecească din poveste, mai are un teren pe care mai pot fi plantaţi aproximativ 500 de măslini. „De asemenea, în livadă avem şi o căsuţă, pe care dorim s-o renovăm, ca să putem primi oaspeţi care vor să guste viaţa grecească adevărată. Nu este o zonă turistică cea unde avem măslinii, aşa că totul este autentic, fără cosmetizări. Îi primim cu drag şi pe cei care vor să vadă sau să participe la cules.“

Destinul a făcut ca, de când se ocupă de business, Andreea Koronios să fi intrat în contact cu multe familii care au copii bolnavi sau cu tulburări de comportament. Tocmai de aceea, visul ei este să poată duce acolo, la Zaliari, familii ale căror copii au deficienţe sau probleme de sănătate, pentru ca aceştia să se bucure de experienţa de a culege măslinele direct din copac, de a lua parte la procesul de producţie şi de a pleca acasă cu uleiul făcut cu propriile mâini. Ca un pansament pe sufletul celor care au nevoie de el.

„Oamenii aceştia ne deschid ochii din foarte multe puncte de vedere, atât legat de business, cât şi legat de viaţa de zi cu zi.“

Zaliari Olive Oil a devenit deja un „membru“ în multe familii cu copii mici, ai căror părinţi vor să le compună meniul din mâncare cât se poate de sănătoasă. Dar cum mâncarea sănătoasă nu este neapărat plictisitoare, Andreea vrea să aducă un twist uleiului de măsline.

„Avem în plan diversificarea ofertei. Vrem să aducem ulei nefiltrat, adică acela care mai are încă pulpa de măsline în el şi care este foarte sănătos. Acest lucru se poate face doar când măslinele sunt proaspăt presate. În plus, vrem să avem în gamă şi ulei aromatizat - cu usturoi, nuci, stafide. Chiar acum testez diferite combinaţii inedite“, mărturiseşte Andreea Koronios.

Cu uleiul lor de măsline, Andreea şi Charalampos au ajuns în toată România, unde livrează prin curier, iar de când a venit pandemia, comenzile nu au contenit, pentru că oamenii au stat în casă şi au avut, deci, mai mult timp pentru gătit. E drept că asta a însemnat mobilizarea tuturor forţelor pentru a se organiza cât mai bine, dar a meritat. O sticlă de 750 de mililitri de Zaliari Oil costă 40 de lei, iar o canistră de cinci litri 250 de lei.

„Un plan pentru 2021 este să facem un magazin online. În rest, vrem să păstrăm spiritul afacerii de familie. Zaliari este despre familie, acel loc în care totul este făcut de la zero, şi se adresează familiilor.“

Aşa cum, de altfel, se întâmplă şi cu sărbătorile de iarnă, nu-i aşa?