Gastronomie

Cum reuşeşte Jidvei să îmbine tradiţia cu inovaţia într-o piaţă unde consumatorii se orientează tot mai mult către produse premium

27 mar 2025 60 afişări
Din aceeaşi categorie

Brand Story

Pentru Jidvei, cel mai mare producător român de vinuri, 2024 a fost unul plin de provocări, dar nu cât să încetinească ritmul de creştere al companiei de familie. Iar provocările de anul trecut s-au transformat pentru Jidvei în reale oportunităţi astfel că deja s-au pus bazele proiectelor viitoare: consolidarea poziţiei în segmentul premium, atragerea unui public mai tânăr şi dezvoltarea unor proiecte inovatoare în zona de oenoturism la Castelul Bethlen-Haler. Cum reuşeşte producătorul din Ţara Vinului din inima Transilvaniei să îmbine tradiţia cu inovaţia într-o piaţă unde consumatorii se orientează tot mai mult către produse premium?

Anul 2024 a fost unul plin de provocări pentru sectorul vinului, ca multe alte sectoare din economie, însă Jidvei a dovedit chiar şi în aceste vremuri nu tocmai prielnice pentru industrie că modelul de

business adoptat de producător de mai bine de 20 ani este unul corect, care ajută compania de familie să construiască consecvent pe termen lung, spune Maria Necşulescu, director general adjunct în cadrul Jidvei.

Ea face parte din a treia generaţie de antreprenori din spatele Jidvei, fiind cea care vine cu o abordare mai practică asupra zonei de producţie şi vânzări. Sora ei, Ana, este partea creativă a familiei, ea coodonând departamentul de comunicare, în timp ce tatăl – Claudiu Neşculescu este persoana care are viziunea de ansamblu şi cunoaşte în detaliu tot traseul Jidvei încă de la începuri. 

„Suntem un business integrat – producem intern materialul viticol săditor şi cel mai important, nu cumpărăm struguri sau vin, toate vinurile noastre sunt produse doar din recolta internă. Faptul că reuşim să păstrăm acest principiu, într-o piaţă incertă cum e România, este o mare realizare, pentru că o afacere cu vin are o componentă majoră de agricultură, unde sunt necesare investiţii financiare conside-rabile în plantaţii viticole, forţă de muncă şi multe altele“, a declarat Maria Necşulescu.

Anul trecut, compania de familie s-a axat pe promovarea gamelor lansate în 2023 – spumantele Scintti, vinurile Iluziv şi gama exclusivă Jidvei Pinot Noir. De asemenea, a lansat campania de imagine „Eu sunt Jidvei“ care spune povestea brandului şi a locului din care vine- ţara Vinului din inima Transilvaniei. Pe de altă parte, o inovaţie a companiei şi o premieră pe piaţa românească este Verjus Jidvei, un produs obţinut din struguri verzi, utilizat de secole în alte gastronomii, dar puţin cunoscut în România.

„Jidvei este primul producător din ţară care are în portofoliul său un astfel de produs. Pe lângă versatilitatea în gastronomie şi mixologie, are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind un produs nefermentat, fără alcool şi fără zahăr adăugat care poate înlocui cu succes oţetul sau zeama de lămâie“, a punctat Maria Necşulescu. De altfel, toate aceste lansări vin tocmai din munca familiei Necşulescu şi a echipei sale de a găsi soluţii sustenabile pentru a putea creşte iar cea  cea mai eficientă direcţie a fost adaptarea strategiei de business prin orientarea către premiumizarea portofoliului.

„În acelaşi timp, ne-am concentrat pe inovare, actualizarea sortimentelor fiind esenţială pentru a rămâne relevanţi într-o piaţă competitivă şi în continuă schimbare“, a adăugat Maria Necşulescu. Tot anul 2024 a adus pentru Jidvei o creştere de single-digit a cifrei de afaceri, însă cu o schimbare semnificativă în mixul de produse, orientat tot mai mult către gamele premium. De altfel, compania a observat în 2024 o revenire a segmentului HoReCa, susţinută de inovaţie şi de dezvoltarea unor game exclusive dedicate acestui canal.

Pentru anul acesta, echipa Jidvei vrea să lanseze mai multe concepte la care a lucrat anul trecut şi anume licori în segmentul vinurilor baricate, vinurilor de vinotecă şi distilatului de vin.

„Avem în plan şi extensii pentru câteva dintre gamele lansate în 2023 şi câteva dintre gamele consacrate din portofoliul Jidvei. Planurile noastre sunt foarte ambiţioase, însă vom fi foarte atenţi la contextul pieţei şi ne vom ajusta eforturile în consecinţă“. Şi la Castelul Bethlen-Haller compania are în plan investiţii pentru că îşi doreşte să funcţioneze ca un business integrat.

„Am implementat deja principiul „from farm to table“ în ceea ce priveşte partea culinară a restaurantului, unde folosim cât mai multe ingrediente proaspete din grădinile, livezile şi fermele proprii“. De asemenea, pentru companie sustenabilitatea a fost prioritară fiind printre primii producători de la nivel mondial care foloseşte dopuri 100% bio (reciclabile), dar a investit constant în proiecte de educaţie dar şi de economie circulară. Toate aceste investiţii au ca ţintă clară lăsarea unei moşteniri cu rădăcini puternice.

 Mai mult, o altă perfomanţă a companiei de familie este obţinerea certificării DOP (Denumire de Origine Protejată),  un statut care confirmă calitatea vinurilor sub acest brand şi legătura profundă cu terroir-ul unic din inima Transilvaniei.

La nivelul UE sunt certificate 3.640 produse agricole protejate.

„DOP Jidvei este o garanţie relevantă atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe a standardelor înalte şi a angajamentului nostru faţă de calitate şi autenticitate. Suntem onoraţi să creăm vinuri ce poartă în ele esenţa Podgoriei Jidvei“. Astfel, Jidvei reuşeşte să păstreze tradiţia şi să ducă mai departe un brand cu o istorie de peste 70 de ani, dar şi să inoveze constant.

„Tradiţia este modul de a rămâne în contact cu rădăcinile noastre, iar inovaţia ne permite să privim către viitor – ambele fiind esenţiale în definirea identităţii Jidvei. Pe o piaţă fragmentată şi competitivă, avem nevoie de echilibru constant între respectarea valorilor noastre şi adaptarea la noile cerinţe ale consumatorilor“, mai spune Maria Necşulescu care adaugă că acest echilibru se reflectă în investiţiile continue în tehnologie, în dezvoltarea unor game de vinuri care răspund tendinţelor actuale şi în comunicarea autentică a poveştii Jidvei.

Mai departe, în următorii cinci ani compania de familie  se concentrează pe consolidarea poziţiei în segmentul premium, atragerea unui public mai tânăr şi dezvoltarea unor proiecte inovatoare în zona de oenoturism la Castelul Bethlen-Haller.

„Totodată, sustenabilitatea rămâne o prioritate, alături de investiţiile continue în plantaţii şi tehnologii de vinificaţie de ultimă generaţie. Ne dorim, de asemenea, să promovăm şi mai intens identitatea viticolă a regiunii, reafirmând Transilvania ca „Ţara Vinului“ şi evidenţiind unicitatea terroir-ului din podgoria noastră“, a conchis Maria Necşulescu.