Gastronomie

Cafeneaua Throwback Coffee & Stories din Cotroceni are o poveste parcă luată din cărţi, iar Raluca Taifas este naratorul

13 dec 2023 260 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

În inima Cotroceniului, poate cel mai boem cartier al Bucureştiului, Throwback Coffee & Stories este liantul care leagă nu doar locuitorii din zonă, ci şi pe cei veniţi din alte colţuri ale oraşului pentru a se integra în atmosfera desprinsă parcă din romanele secolului trecut. Cafeneaua are, la rândul ei, o poveste parcă luată din cărţi, iar Raluca Taifas este naratorul.

În februarie 2021, se pregătea pentru un examen la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Partenerul ei Raul Costin încă profesa în lumea fotbalului, evoluând la FC Rapid. În faţa provocării de a intra în lumea penitenciarelor, pe care de altfel chiar ea şi-o alesese, Raluca a avut un moment de vulnerabilitate, care a scos la iveală un vis pe care îl avea de multă vreme, dar care nu se potrivea deloc cu imaginea pe care o crease când îşi anunţase planul de a da examen la ANP. Raluca îşi dorea foarte mult o cafenea.

„Dar nu una care să producă bani neapărat, ci una care să aducă oamenii împreună, să facă vocile auzite, să pună oaspeţii la aceeaşi masă, indiferent cine sunt şi indiferent ce profesii au. Mi-am dorit să facem lucruri măreţe împreună şi să dăm mai departe poveşti frumoase şi bune.“

Visul a prins contur şi s-a îndeplinit pe 18 octombrie 2021, purtând în continuare aceleaşi dorinţe.

„Raul – fotbalist fiind (haha) – avea două cărţi în bibliotecă: cartea lui Zlatan Ibrahimovic şi încă una: «Cum să-ţi deschizi o cafenea». A fost boom! Ne-am blocat amândoi când am văzut.“

Aşa că Raul şi-a încheiat cariera în fotbal, Raluca a renunţat şi ea la incursiunea în lumea penitenciarelor şi au început să caute, să cutreiere, dând zeci de telefoane şi urmărind zeci de spaţii, locul potrivit pentru cafeneaua lor. A durat aproximativ jumătate de an.

„Nu simţeam niciun loc ca fiind al nostru, nu îmi plăcea nimic din ce îmi arătau agenţiile imobiliare. La un moment dat, am luat-o la pas prin cartierul meu preferat, Cotroceni. Uşor dezamăgită după vreo două ore de plimbare şi cu lacrimi în ochi, mă îndrept spre maşină şi văd pe uşa unei case scris «De închiriat» şi un număr de telefon.“

La capătul firului, proprietara a confirmat că locul se pretează foarte bine pentru o cafenea, aşa că Raluca a început să plângă de bucurie şi l-a sunat pe Raul să-i spună veştile. A doua zi deja semnau contractul şi se apucau de treabă.

„Nu prea ştiam în ce ne băgăm, dar ştiam că suntem împreună în toate. Două săptămâni mai târziu am aflat că sunt însărcinată. Adrenalina, bucuria, frica, entuziasmul, neîncrederea tuturor în ceea ce voiam să facem, şicanele familiei ne-au întărit şi am reuşit să realizăm locul la care visam“, povesteşte azi Raluca Taifas.

Pentru Raul Costin, care venea după o viaţă întreagă petrecută pe terenul de fotbal, transformarea a fost uriaşă. Dar suprapunerea cafenelei peste momentul încheierii celei mai importante etape din viaţa lui a fost de bun augur în cele din urmă. Mai ales că şi el, şi Raluca au avut multe de făcut în spaţiul pe care l-au ales pentru cafeneaua lor.

„Am investit 60.000 de euro într-o casă care nu este a noastră, o casă în care nu se putea sta la interior şi care nici la exterior nu o ducea mai bine. Proprietarii nu investiseră nimic, dar noi am decis să mergem mai departe cu proiectul pentru a crea un loc frumos pentru comunitate.“

Mare parte din bani a venit din împrumuturi, iar de execuţia tuturor formelor de amenajare s-au ocupat Raul şi tatăl Ralucăi. Tot ce ţine de design poartă semnătura ei, inspirată fiind de resursele de pe internet şi de tot felul de aplicaţii. Apoi a venit momentul alegerii numelui, o etapă care, pentru Raluca, a fost extrem de dificilă.

„Ştiam ce vreau să fac, ştiam cine sunt, cine suntem, ştiam şi ce vrem să obţinem cu această cafenea, dar pur şi simplu nu reuşeam să găsesc numele. Mi-a picat fisa în timp ce vorbeam cu cel mai bun prieten, terapeut de profesie.

Mi-am zis că vreau să întorc oamenii la ceva, la un sentiment, la o stare.“

Aşa că a ajuns la Throwback, cuvântul englezesc pentru „întoarcere“, la care a adău­gat sintagma „Coffee & Stories“, adică mijlocul prin care poate avea loc acest proces de rememorare.

Pentru a evidenţia şi mai mult scopul cafenelei, enunţat în nume, pe paharele şi tăvile oferite clien­ţilor sunt inscripţionate mesaje care exprimă diferite momente şi senzaţii pe care şi le-ar putea dori rememorate. „... to my first kiss“, „... to my first night of clubbing“, „... to when I knocked on doors and ran“, „... to Sundays spent with my family“, „... to the smell of oranges received de Sf. Nicolae“, „... to playing Solitaire when the internet wasn’t working“. În total, sunt peste 60 de mesaje, în mare parte sugerate de clienţi.

„Ne-au devenit prieteni şi ne punem împreună la masă de câte ori avem ocazia, pentru că despre asta este vorba, mai mult decât despre o cafea de specialitate. Este despre legături frumoase create în acest loc. Cartierul Cotroceni este aparte, iar noi am simţit să fim la fel ca locul.“

Oamenii au un stil aparte aici, spune Raluca Taifas, sunt respectuoşi şi buni, au poate şi funcţii importante şi demne de respect, însă la cafenea lasă orice mândrii deoparte şi sunt la fel ca toţi ceilalţi, parte dintr-o mare familie.

„Acum avem în lucru un alt proiect – o rulotă cu care ne propunem să mergem la evenimente frumoase, dar nu festivaluri cu nume mari. Este proiectul lui Raul“, spunea Raluca în luna septembrie.

Mai mult, vor face şi evenimente dedicate iubitorilor de animale, de cărţi, copiilor defavo­rizaţi, dar şi degustări de vin din agriculturi ecologice.

„Am făcut-o şi până acum – prac­tic, aşa ne-am făcut cunoscuţi – dar sperăm la mai mult. Vrem să ajutăm şi să facem auzite mai multe voci şi, de ce nu, şi pe ale noastre, pentru că încă mai avem multe de spus şi de arătat.“

Raluca îşi aminteşte că la început nu ştia nimic despre lumea prăjitoriilor de cafea fair trade, despre lumea vegană şi raw-vegană - din care vin prăjiturile pe care le vând astăzi, despre sustenabilitate, despre pahare şi farfurii biodegradabile. Dar acum încearcă să pătrundă şi să supravieţuiască în acest mediu, fiind printre cei care înţeleg cât de mult contează şi aceste aspecte.

„Ne plac multe locuri din Bucureşti şi ne este drag de proprietarii lor pentru că pun, la fel ca noi, pasiune în tot ceea ce fac. Frecventăm alte cafenele, pentru că ne place să împărtăşim idei, iar în lumea aceasta încă nu sunt bătălii, încă mai poţi da de oameni care vor să te sprijine.“

Într-o asemenea abundenţă de localuri noi, cu precădere cafenele, ce contează, crede Raluca, este să dai mai departe poveşti, să te diferenţiezi şi să vii cu nume noi, ino­vative, cu poveşti simple, frumoase, pentru că nu doar cifrele sunt importante. Cele mai multe asemenea experienţe le-a trăit însă nu în Bucureşti, ci Sibiu, Arad şi Cluj-Napoca. Dar şi Capitala promite, iar unii dintre cei care şi-au luat angajamentul să spună po­veştile sunt chiar Raluca şi Raul.


După Afaceri Premium a pornit la „vânătoare“ de cafea bună în locuri cool din Bucureşti şi îşi propune să spună lunar povestea cafenelelor care dau o nouă vibraţie oraşului, intrând în conversaţie cu oamenii din spatele conceptelor. Ideea ne-a venit după mai multe întâlniri cu astfel de antreprenori care ne-au vorbit despre cum au ales să transforme pofta de cafea în business. Şi toţi spun acelaşi lucru, că Bucureştiul se află în cea mai bună perioadă a sa din punctul de vedere al efervescenţei în domeniul cafelei de specialitate, concurând cot la cot şi chiar depăşind marile capitale europene la acest capitol.