Gastronomie

Cum au reuşit doi fraţi din Buzău să lanseze Bucătăria.localfood, unul dintre cele mai savuroase proiecte gastronomice din Bucureşti? Au mizat pe un spaţiu mic şi pe un meniu bazat pe ingrediente locale

21 sep 2022 1110 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Bucătăria.localfood, proiect gastronomic alimentat de pasiunea a doi fraţi din Buzău, aduce în peisajul bucureştean o altă „reţetă“ pentru călătorii culinare. Pornind de la un spaţiu mic, Bucătăria.localfood iese în evidenţă prin apetitul pentru lucruri nişate, pur şi simplu bune, nu reinventate, dar şi prin flexibilitatea meniului. Mai mult, fiind un micro-proiect gastronomic, cei doi antreprenori au timp să interacţioneze direct cu oaspeţii lor, iar acest vibe autentic este foarte apreciat de cei care-şi fac timp să se rupă de forfota Bucureştiului.

Bucătăria.localfood s-a născut din pasiunea pentru gătit a doi fraţi, Adrian şi Gabi Alexe. Dar această pasiune pentru gastronomie a venit…mâncând, pentru că atunci când au lăsat Buzăul natal pentru studiile în Bucureşti, cei doi a trebuit, de voie de nevoie, să înveţe să-şi facă singuri de mâncare.

„În timp, am devenit din ce în ce mai pasionaţi, gătind şi experimentând. Am ajuns să călătorim pentru mâncare, Gabi a vizitat San Sebastian (oraş spaniol care are cea mai mare concentraţie de stele Michelin pe kilometru din Europa, constelaţie adunată în 11 restaurante), unde a găsit multe locaţii micuţe, cu mâncare tip gourmet şi care ne-au inspirat pentru ce e azi Bucătăria. Eu am urmat în 2015 un curs de bucătar profesionist“, spune Adrian Alexe.

Înainte de a face pasul spre antreprenoriat, amândoi şi-au dezvoltat carierele în corporaţii. Adrian a lucrat timp de 11 ani la PRO TV, în departamentul de vânzări, urmaţi de trei ani de Starcom, agenţie de media şi de publicitate. Gabi a lucrat 12 ani tot pe zona de vânzări, dar în cadrul operatorului telecom Orange.

„Am lăsat în urmă această perioadă a vieţii, am dat restart şi am făcut Bucătăria.localfood, aşa cum ne-am priceput noi.“ Nu au experienţă în HoReCa, au învăţat lucrurile din mers şi cred că a fost mai bine aşa. „Nu am fost influenţaţi de regulile clasice ale industriei, ci mai degrabă am construit prin ochii unui client care ne trece pragul.“

Cei doi spun că pasul către antreprenoriat a fost brusc, dar oarecum firesc, pentru că mereu şi-au dorit să aibă ceva al lor, ceva autentic.

„Am mers pe instinctul că dacă nouă ne place, e posibil să placă şi altor oameni. Şi se pare că sunt destul de mulţi. Am construit rapid o comunitate cu oameni de calitate, cărora le suntem foarte recunoscători pentru feedback-uri şi aprecieri.“

Bucătăria.localfood s-a deschis pe 31 iulie 2021, în plină pandemie. Cei doi fondatori preluaseră spaţiul de pe strada Slătineanu, de la numărul 30, cândva prin mai. Au refăcut terasa de la zero, au reutiliat bucătăria şi, parţial, au recondiţionat interiorul. Au rezultat 24 de locuri la interior şi 26 pe terasă, spaţiul fiind foarte primitor, dar optimizat nemţeşte. Mai departe, micuţul local a devenit punctul de plecare pentru mari experienţe culinare şi pentru apropieri autentice şi necesare.

„Micile localuri, de obicei, fac lucruri nişate, cu puţine preparate, dar bune. Au flexibilitatea să schimbe meniul mai des şi cred că sunt mai creative în zona asta.“ Un alt avantaj e ca aici descoperi povestea locului şi a preparatelor chiar de la proprietarul care şi-a pus toată puterea şi pasiunea în acel spaţiu. Conceputul lor, spun cei doi, este simplu şi anume misiunea Bucătăria.localfood este aceea de a pune în farfurie preparate autentice, cu cât mai multe ingrediente locale.

„Local comfort food ar fi descrierea noastră sumarizată a ceea ce facem, adică o mâncare simplă, cu ingrediente de calitate, pe cât se poate locale, care apelează şi la nostalgia mâncării de acasă, gătită de mame sau bunici.“

Mai departe, dorinţa a fost de a crea un loc autentic, în care lumea să descopere lucruri tradiţionale precum cârnaţii de Pleşcoi, dar şi la fineţea unui vin spumant românesc de calitate. „Sunt atât de multe lucruri locale de descoperit, aşa că ne-am decis să ne asumăm şi noi o foarte mică parte în a le face cunoscute. Suntem foarte multumiţi când un client ne întreabă în ce limbă e scris meniul şi începem să stăm la poveşti despre ce este acela un babic, un ghiudem, un vin spumant românesc sau un vin potolit, dintr-un soi mai puţin cunoscut.“ Misiunea nu este de a reinterpreta, ci de a pune în farfurii mâncare cinstită, marele merit al micuţului restaurant fiind chiar selecţia de ingrediente şi uneori de combinaţii neobişnuite. „Avem un vibe mereu pozitiv, suntem deschişi la discuţii cu clienţii noştri, pe care îi tratăm ca pe nişte oaspeţi în casa noastră.“

Echipa Bucătăria.localfood este formată din cinci membri permanenţi şi trei colaboratori. „Suntem ca o familie unită, chiar şi părinţii noştri contribuie cu vinete coapte, siropuri pentru limondă şi multe altele. În bucătărie beneficiem de experienţa a două surori care dau un gust excepţional mâncării, Doina şi Steluţa.“ Totodată, Mari ajută la debarasat şi la pregătirea prepurilor. „Eu cu Gabi ne încăpăţânăm să servim în continuare, aici am avea nevoie de un ajutor permanent pe termen lung, suntem în căutări.“

Meniul se discută la fiecare final de săptămână. Gabi este partea creativă în această zonă, iar Adrian îşi spune părerea legată de aprovizionare. Totodată, fetele din bucătărie îşi dau acordul pentru implementare. Meniul este dinamic şi ţine cont de ingredientele de sezon. În plus, în fiecare weekend există un preparat special.

Pe lista de „ingrediente“ se regăsesc: cârnaţi de Pleşcoi şi pastramă de oaie de la Nea Popa, o  carmangerie mică din satul natal al celor doi fraţi, ghiudem şi babic de la Buzău, telemea de Ibăneşti, brânză maturată de la Meşendorf, fructe şi legume proaspete de la mici producători din Piaţa Obor, dar şi ciuperci proaspete de pe Valea Doftanei. „Nu avem un distributor pentru ingrediente, toate trec prin filtrul nostru atunci când le cumpărăm.“

În realizarea preparatelor, membrii echipei se inspiră din multe surse, de la mâncarea indiană sau japoneză, până la grătarele de weekend la prieteni. Nu lipsesc de pe lista surselor de inspiraţie nici faimoşii mici de Obor. „Bateriile sunt încărcate de călătorii, cele mai multe în scop tot culinar. Sper să ne facem în continuare timp pentru acest lucru.“

La fiecare revenire dintr-o călătorie, cei doi văd un Bucureşti cu un vibe tot mai bun, cel puţin pe zona aceasta culinară. Micile iniţative încep să schimbe în bine marele oraş.

„Apar din ce în ce mai multe locaţii cu personalitate, fiecare nişată pe ce ştie să facă mai bine. E un lucru pozitiv care sper că va antrena şi alţi antrepenori să investească în acest fel în HoReCa.“

Astfel, contextul fiind favorabil, cei doi doresc să crească Bucătăria.localfood. Dar nu în număr de locuri, este bine aşa cum este, ci tot în zona de organizare. Mici optimizări pentru mari experienţe.