Uleiul de măsline are o istorie de mii de ani, dar cu toate astea fructele acestui copac biblic rămân în continuare o sursă de inspiraţie pentru numeroşi producători care găsesc noi şi noi modalităţi de a realiza licoarea aurie şi vâscoasă pe care unii o consideră elixirul tinereţii veşnice. Din Portugalia, Spania şi până în Grecia, uleiul de măsline este mai mult decât un ingredient pentru salate sau mâncăruri tradiţionale, este în sine un aliment şi este parte din cultura naţională. Nu-i de mirare că acest lucru i-a fascinat şi pe câţiva antreprenori români, care au ales să aducă şi pe piaţa locală o parte din cultura uleiului de măsline.
„Sunt un explorator, un nomad, un pasionat de poveşti şi de experienţe autentice. Călătoresc mult şi îmi place să intru în contact cu cultura fiecărei ţări pe mai multe căi“, povesteşte Claudiu Mărîi, creatorul Rarum Organic, un brand de ulei de măsline premium, realizat în Portugalia.
Crede că mâncarea este unul dintre cele mai importante patrimonii culturale ale unei ţări.
„Mâncarea, în care includem nu doar preparatele culinare, ci şi vinurile, uleiurile şi alte alimente specifice ale unei ţări, înglobează trăiri, pasiuni, poveşti, ritualuri, într-un cuvânt identitate.“
Mâncarea ca experienţă culturală şi senzorială este o poartă către sufletul unui popor, adaugă antreprenorul.
Cu uleiul de măsline a luat contact în timpul călătoriilor din Portugalia, participând la degustări de profil. De altfel, aceste degustări sunt la fel de comune ca cele de vin sau de cafea.
„Am învăţat multe făcând degustări, mai întâi la nivel senzorial, pentru că am descoperit cum diferenţiez între uleiuri cu calităţi diferite, din diverse zone.“ Apoi, a înţeles că şi uleiul de măsline are o poveste care merită aprofundată. Astfel, a vizitat de mai multe ori domeniul unde antreprenoarea Maria Fernandes are circa 20 de hectare de măslini şi migdali în Trás-os-Montes, o provincie din nordul Portugaliei, iar locul l-a inspirat pe Claudiu Mărîi.
Pandemia a fost momentul în care s-a gândit să exploateze nişa uleiului de măsline premium din România, lansând Rarum. Practic, antreprenorul a decis să lase producţia de ulei de măsline şi de alte bunuri care vor completa portofoliul Rarum pe mâna profesioniştilor şi a ales să îi caute pe cei mai buni în fiecare domeniu pentru ca ei să producă sub brandul pe care el l-a creat.
„Creatoarea uleiului nostru este oleolog, un termen care nu sunt sigur că există în dicţionarul limbii române. Mai clar, înseamnă o persoană specializată în uleiuri de măsline, similar cum în domeniul vinului avem oenologul.“
Practic, de la Maria Fernandes antreprenorul a învăţat multe secrete şi a înţeles cât de mult este influenţat produsul final de fiecare intervenţie asupra solului. „Este nevoie de ani de răbdare şi dăruire pentru ca natura să răspundă eforturilor tale şi pentru a obţine un produs organic.“
Apoi, dincolo de metoda prin care obţii uleiul de măsline extra virgin, şi modul de păstrare este important. Uleiul este, aşa cum este şi vinul, un organism viu care evoluează în timp. Pentru a-i păstra calităţile cât mai bine până în momentul consumului, el trebuie cu orice preţ ferit de lumină, de contactul cu aerul şi de diferenţele mari de temperatură, explică antreprenorul.
„Noi, pentru Rarum, folosim sticle cu perete gros, de o culoare închisă, create special pentru păstrarea uleiului de măsline.“
În plus, tot pentru Rarum, antreprenorul a realizat şi un set de degustare, format - pe lângă sticla propriu-zisă - din paharul oficial pentru degustările profesionale şi o „scrisoare“ cu câteva îndrumări privind acest ritual. Cele trei sunt elemente prin care Claudiu Mărîi îşi doreşte să aducă pe plan local puţin din experienţa degustărilor la care a luat el parte în Portugalia.
Povestea Rarum a început cu două microloturi de ulei organic, respectiv No. 8/2021 şi No. 9/2021, cuprinzând fiecare doar câteva sute de sticle, iar începând de anul viitor îşi doreşte să aducă pe plan local şi alte microloturi create de Maria Fernandes, dar şi alte produse gourmet realizate în cantităţi mici.
Uleiurile Rarum se găsesc pe eMag, dar antreprenorul are şi parteneri din zona premium gourmet, cum este platforma ReVino, şi din zona produselor artizanale cum sunt Răzvan Idicel, Grain Trip, Real Foods, Băcănia Veche sau Cuptorul Brâncovenesc.
„Rarum este o afacere sau, mai bine zis, o pasiune de familie. Pentru că, înainte de a fi o afacere, este o mare pasiune pentru călătorii, pentru natură, pentru produse şi experienţe unice, pasiune pe care am împărtăşit-o mereu cu fratele meu, iar mai târziu cu soţia mea.“