Arts & Design

Paharul sus, dar care? Ghid util despre cum alegi cupa perfectă pentru a da noroc în seara de Revelion. „Fiecare pahar influen­ţează băutura.“ Galerie Foto

28 dec 2023 151 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Sărbătorile înseamnă multe lucruri, dar imaginea pe care cu toţii o avem în minte şi o asociem cumva cu un nou început este cea a paharelor de şampanie ciocnite la 12 noaptea, de Anul Nou. Şi pentru că toţi visăm la începuturi perfecte, paharul pe care îl ridicăm este aproape la fel de important ca băutura din el, având puterea de a eleva întreaga experienţă de sărbătoare. Cum alegem astfel paharul pentru momente memorabile? După Afaceri Premium vă dă câteva indicii.

„Fiecare pahar influen­ţează băutura“, spune un somelier citat de New York Magazine într-un material despre cele mai bune pahare de şampanie. „Este cam acelaşi lucru cu muzica. O vei percepe altfel dintr-un sistem de boxe Bose faţă de un Bang & Olufsen. Un pahar are un impact similar“, continuă somelierul.

În cazul şampaniei, de exemplu, aroma este esenţială, iar aceasta poate fi influenţată semnificativ de forma paharului din care bei. Atunci când nasul ajunge la marginea paharului, aromele care ies din el poartă toată complexitatea licorii. Astfel, pentru a avea o experienţă completă, este necesar ca „experimentul“ olfactiv să fie puternic. Tocmai de aceea, cele mai bune pahare pentru şampanie sunt cele flute sau  în formă de lalea, adică acele forme care permit îngustarea paharului către margine, astfel încât toată promisiunea olfactivă să se concentreze într-un spaţiu mai mic. Odată inhalată aroma, poate începe magia. Un alt lucru foarte important în cazul paharelor de şampanie cu deschiderea mică este că sunt perfecte pentru mici înghiţituri luate în rimtul paşilor de dans. Desigur, captarea aromei este foarte importantă, dar să fim sinceri, cine se mai gândeşte la aceste detalii la o petrecere, se întreabă cât se poate de onest jurnaliştii de la New York Magazine.

Dar diversitatea mare a băuturilor care pot fi testate într-o perioadă atât de festivă ne face să migrăm şi spre alte licori în afara şampaniei şi deci spre alte tipuri de pahare.

Zalto, de exemplu, poate cel mai cunoscut nume din manufactura de pahare, este o instituţie-cult, creaţiile ce poartă acest brand fiind de fapt instrumente fascinante, care cultivă plăcerea de a bea.

Cel mai puternic element de diferenţiere în cazul paharelor Zalto este faptul că sunt suflate, sunt dintr-o singură bucată de sticlă, fără îmbinări ca în cazul unor produse industriale. Fiecare piesă este realizată manual, prin vechi tehnici veneţiene. Rezultatul este un pahar aproape lipsit de greutate, sticla aproape că levitează. Astfel, consumatorul simte în mâini doar greutatea băuturii.

Paharele Zalto sunt un astfel de instrument de cult, motiv pentru care jurnaliştii de la Wall Street Journal le-au declarat ca imposibil de detronat pentru meritul lor în experienţa unei degustări.

„Atunci când vinul este perfect, experienţa este sublimă“, au mai spus jurnaliştii de la Wall Street Journal, care au introdus paharele Zalto într-un clasament de şase produse care practic nu mai pot fi îmbunătăţite, deci sunt perfecte.

Mai departe, în colecţia Denk Art, Zalto a imaginat nouă pahare pentru orice băutură. Cel de apă, de exemplu, are aproximativ aceeaşi formă cu a celui ideal pentru vinul alb. Paharul de apă trebuie să stea mereu lângă cel de vin, putând fi folosit şi ca un pahar pentru degustare. Pentru un digestiv, de exemplu, cum este cazul Grappa sau Sherry, Zalto propune un pahar lunguieţ şi subţire, care să potenţeze exponenţial esenţele tari pe care le ocroteşte.

Paharul de bere este gândit special pentru a forma şi susţine gulerul perfect de spumă, iar cel pentru vinul dulce îi oferă băuturii un spaţiu de relaxare pentru ca spre margine aromele să fie adunate de forma uşor restrânsă.

Cupa de vin roşu, de exemplu, are o bază mai lată, pentru ca buchetele de arome să se armonizeze pe deplin înainte de a ajunge să facă cunoştinţă cu consumatorul.

Căutarea paharului cu forma perfectă are ca scop de fapt evidenţierea perfecţiunii băuturii.

„Ţinta este de a oferi paharele optime pentru a facilita înţelegerea întregului spectru de arome pe care le are un vin, spre exemplu, determinând în acelaşi timp savoarea acestuia“, mai spun reprezentanţii Zalto.

Pentru cei mai puţin clasici în alegeri, finalul de an vine cu multe veşti bune. Petrecăreţii cu un apetit pronunţat pentru extravaganţă au de unde alege. Reflections Copenhagen propune o serie de pahare care devin obiecte statement pentru orice cină. Aproape nici nu mai trebuie folosite băuturi, paharele devin obiecte de savurat în sine.

Realizate din cristale tăiate manual, cu inserţii de diamante la bază, paharele Reflections Copenhagen sunt o petrecere în sine.

Dar nu doar marile case uimesc prin forţa creativă inserată în fragilitatea paharelor, ghilda designerilor mici fiind la rândul său extrem de tonică. Un astfel de exemplu este Lucie Claudia, o artistă născută în Buenos Aires, cu părinţi din Cehia, care acum lucrează la un studio situat în afara Lisabonei. Paharele Luciei au un aer vintage, mixat cu elemente vizuale care le transformă într-un soi de prezenţe fantastice.

Inclusiv pe plan local este vizibilă această creativitate la nivelul sticlăriei. Una dintre colaborările care au atras recent atenţia este cea dintre Laura Chiriac, fondatoarea Laura and Wine, şi ESHTE, spaţiu care ocroteşte colecţii-capsulă dedicate, realizate alături de creatori din mai multe domenii ale designului.

Practic, opţiunile sunt mai diverse şi mai frumoase ca niciodată. Acum trebuie doar să alegeţi paharul potrivit pentru un început de an perfect sau măcar mai bun decât cel care stă să se termine.