Am crezut că am pătruns într-o casă de păpuşi în mărime naturală, o casă impunătoare prin istorie şi intimă prin prezenţă. Eram acasă la Louis Vuitton. Acolo unde se află şi atelierul de comenzi speciale condus de Patrick Louis Vuitton, reprezentantul celei de-a cincea generaţii a familiei.
La 25 de minute de Paris, la Asnieres, se află o grădină şi o casă parcă îngheţate într-un univers paralel în care se numără încă anii "20. O vilă în stil art deco, aşa cum vedeam în filmele mute, cu vitralii, vaze cu buchete impecabile de trandafiri albi parfumaţi, mese rotunde de sticlă cu platouri pline de prăjiturele delicioase şi înconjurate de canapele opulente şi comode, mobilă lăcuită ocupată de fotografii în rame filigranate, cu şeminee din teracotă care arată ca nişte opere de artă, cu oglinzi ovale şi tablouri înflorate de inspiraţie japoneză, camere decorate în nuanţe calde, pastelate de lila, vernil sau crem.
"Comenzile speciale sunt un serviciu pe care brandul l-a oferit clienţilor săi încă de la începuturile Louis Vuitton. Bagajele sur mesure sunt realizate în funcţie de nevoile şi dorinţele clientului. Acesta ne spune ce vrea să transporte cu el în bagaj şi noi creăm valiza sau cufărul în jurul acelor obiecte. Astăzi sunt mult mai multe comenzi speciale ca pe vremuri", spune Patrick Louis Vuitton.
"Trebuie să ştiu foarte multe lucruri despre cel căruia urmează să-i creez bagajul perfect. Procesul de creaţie începe cu o discuţie de o oră şi jumătate în care clientul îmi povesteşte unde doreşte să călătorească, ce vrea să transporte în bagaj, cu ce va călători: avion, tren, maşină, destinaţia. Apoi trebuie să ajungem la un compromis între dorinţele şi nevoile clientului, între partea tehnică şi cea estetică a proiectului. Pe baza acestor lucruri fac o schiţă care ajunge la viitorul proprietar. Acesta îmi va spune "da" sau "nu". Dacă este de acord, schiţa ajunge la atelierul de la Asnieres, unde se va transforma într-un bagaj. Clienţii au cereri destul de specifice de obicei. O doamnă mi-a cerut să-i fac o geantă în care să-şi poată transporta vioara, altă doamnă a dorit o geantă pentru parfumuri, un domn a vrut un bagaj în care să-şi ţină colecţia de DVD-uri".
Realizarea unei comenzi speciale durează 200-300 de ore de muncă. "Chiar acum lucrez la o comandă specială care va bate recordul din punct de vedere al timpului pentru că va dura mai mult de 300 de ore. Este o surpriză, un bagaj care nu a mai fost făcut de 100 de ani", povesteşte Patrick Louis Vuitton.
Pentru cufere şi valize folosesc piele de crocodil, cangur, şopârlă şi alte materiale exotice, aur nu "pentru că nu este un metal rezistent şi pe primul plan pentru noi este utilitatea şi rezistenţa genţii". În plus, bagajul este făcut în aşa fel încât să protejeze obiectele din interior şi nu pentru a fi el protejat. Cel mai scump cufăr Louis Vuitton realizat la comandă a fost din piele de crocodil, iar clientul a cerut două. Cei mai vechi clienţi Louis Vuitton sunt fideli brandului de mai bine de 35 de ani. De altfel, tradiţia nu este perpetuată doar de familia Vuitton, ci şi de artizanii din atelier care predau mai departe meseria fiilor lor.
Cât este artă şi cât este tehnică într-o comandă specială? "Pentru mine este mai mult tehnică decât artă. Bagajul Louis Vuitton este, înainte de toate, un bagaj rezistent şi util. Trebuie să respect cifrele, dimensiunile, proproţiile. În primul rând este un obiect destinat călătoriilor. Bineînţeles că este importantă şi armonia dintre aspectele tehnice şi combinaţiile de materiale, astfel încât, la final, produsul să-şi merite numele".
Decizia de a se ocupa de afacerea familiei a fost a bunicii sale, soţia lui Gaston Louis Vuitton, în 1971. "Dacă nu aş fi făcut ce fac acum, aş fi fost medic veterinar sau pictor. Am fost în vacanţă în Anglia de curând şi am pictat. Pictura este o pasiune veche. A fost interesant să desenez şi altceva decât schiţele pentru Louis Vuitton", mărturiseşte acesta.
Pentru Patrick Louis Vuitton o zi obişnuită la lucru începe la 6 dimineaţa cu câteva treburi personale. "Apoi vin la Asnieres, poate dau un interviu unui jurnalist, merg la atelierul de comenzi speciale, dacă sunt abia întors dintr-o călătorie de business (pentru că sunt plecat destul de des) trebuie să pun ordine în cererile primite sau să dau schiţe la atelier, lucrez la aspectele tehnice. După aceea merg la biroul din sediul central de la Paris, de pe Pont Neuf. Apoi poate văd o expoziţie. În seara aceasta este vernisajul expoziţiei unui amic sculptor.
Miercurea sunt zilele "de bunic" pentru că este ziua în care copiii nu merg la şcoală aşa că mă întâlnesc cu nepotul meu de 13 ani şi vorbim despre cai. Nepotul meu visează să devină pilot militar. Deocamdată este prea mic pentru a conştientiza ce înseamnă afacerea pe care o conduc şi pe care, poate, o va conduce el la un moment dat".
Patrick Louis Vuitton îşi aminteşte cu nostalgie de primele cufere la care a lucrat în atelier. "Există valize Louis Vuitton care călătoresc prin lume şi care au fost făcute de mine. Primul cufăr la care am lucrat a fost unul mare pentru un dirijor japonez care a vrut să-şi transporte pick-up-ul, un casetofon, un amplificator de sunet, un transformator electric, căşti, discuri, casete.
Apropos de primele valize la care am lucrat, este o întâmplare foarte interesantă care a avut loc aici, cu o lună în urmă. O mare actriţă de cinema (Catherine Deneuve) a venit cu un cufăr în care îşi transporta bijuteriile. Acest cufăr era foarte deteriorat pentru că fusese purtat în multe călătorii. Ea dorea să ştie dacă poate fi reparat. Mi-a spus că are peste 20 de ani şi că este singurul cufăr în care şi-a transportat bijuteriile şi că este foarte important să-l păstreze şi să-l ia cu ea în călătorii în continuare. L-am deschis, m-am uitat la numărul de serie şi i-am spus că, de fapt, bagajul are 35 de ani şi că eu sunt cel care l-a confecţionat".
Aflaţi mai multe detalii din ediţia de iunie a suplimentului După Afaceri Premium care apare vineri, 27 mai.
