Arts & Design

Cum a ajuns cineastul spaniol Pedro Almodovar, al cărui nume e sinonim cu creativitatea, cu culoarea şi cu jocul, să lanseze o colecţie de mobilier? GALERIE FOTO

16 mai 2025 77 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Numele cineastului spaniol Pedro Almodovar e sinonim cu creativitatea, cu culoarea şi cu jocul. Exact aceiaşi termeni definesc şi brandul francez de mobilier de lux Roche Bobois. Poate tocmai de aceea, cele două părţi şi-au unit forţele în această primăvară, pentru a lansa o colecţie care nu poate fi altceva decât o încântare pentru privire, trup şi suflet. Pentru Roche Bobois, aceasta nu este nici pe departe prima colaborare emblematică, pe lista numelor „cu renume“ găsindu-se şi Sacha Lakic, Jean Paul Gaultier, Jean Nouvel, Kenzo Takada şi mulţi alţii. Ce urmează?

„Noi, ca brand, nu ne luăm foarte mult în serios când vine vorba de design şi culori. Ne place să ne jucăm. Designul şi moda merg mână în mână în cazul nostru, iar asta de multă vreme“, povesteşte Jennifer Barre, international franchise director în cadrul Roche Bobois. Executivul lucrează pentru companie de 22 de ani.

A început la Paris, dar apoi a petrecut zece ani la Londra şi New York. S-a întors însă, iar acum locuieşte din nou la Paris. Totuşi, din poziţia actuală, călătoreşte mult, inclusiv la Bucureşti, unde ne-am cunoscut.

De-a lungul carierei sale, Jennifer a fost martor al evoluţiei Roche Bobois, care a fost şi este în continuare o afacere de familie.

„Multă vreme, noi am fost unul dintre puţinele branduri curajoase care au mizat pe culori puternice şi modele aparte. Urmărim trendurile, dar nu le copiem. Uneori suntem chiar avangardişti. Încercăm să fim mereu cu un pas înainte.“

Unul dintre produsele emblematice ale casei este Bubble Sofa (canapeaua Bubble), care e un icon de zece ani deja, explică ea. „Iniţial, a fost o provocare să realizăm această piesă pentru că nu aveam un material potrivit, care să urmărească toate curbele.“ Trebuia să se întindă atât pe lung şi pe lat, cât şi ca volum. „Şi, pentru că nu am găsit, l-am dezvoltat special.“

După acest material 3D, brandul a mers apoi către boucle, pentru ca acum să aibă în portofoliu varianta catifelei cu fir lung, care seamănă cu o blăniţă.

Un alt obiect emblematic este barul Lift Sideboard. Ce face ca acest produs să fie special e tehnologia din spate, care permite barului să se ridice în mod automat. „Modelul nostru de business e acela în care noi deţinem designul şi, mai departe, căutăm producători care să poată realiza acel bun.“

O a treia piesă emblematică este scaunul Ava, realizat iniţial din policarbonat, devenit numărul 1 la nivel mondial ca vânzări.

„Nu pot să închid lista fără să amintesc de canapeaua Mahjong, creată iniţial în 1971. Anul acesta venim cu o reeditare a modelului iniţial. Facem asta în mod frecvent, venim cu materiale noi, cu idei noi.“

Uneori, pentru aceste reinterpretări, brandul colaborează cu anumiţi designeri sau artişti, cum e cazul lui Pedro Almodovar în 2025. Cu această ocazie, a fost lansată o coleţie limitată şi au fost reeditate canapeaua Lounge şi cea Bubble, pentru a ilustra cât mai bine universul maestrului.

„Pentru mine, aceste piese de mobilier sunt mai mult decât simple obiecte. Ele emană o energie pozitivă, au viaţă. Culorile şi modelele pe care le-am ales transmit o intensă bucurie de a trăi. Sunt convins că atunci când stau pe aceste canapele sau când merg pe aceste covoare, oamenilor le va fi insuflat un sentiment de optimism debordant“, a spus cineastul la lansarea colecţiei.

Mulţi dintre angajaţii Roche Bobois au cunoştinţe de design, dar casa lucrează şi cu designeri de interior şi cu artişti.

„Avem aşadar şi designerii noştri in-house – care creează piesele din colecţia Roche Bobois Studio, dar avem şi parteneriate, unele de cursă lungă. Colaborăm şi cu artişti, cum ar fi Pedro Almodovar“, afirmă executivul brandului francez.

De-a lungul istoriei sale, brandul Roche Bobois a lucrat cu diferite materiale – de la metal la policarbonat şi de la sticlă la ceramică şi tapiţerie. Producţia e realizată în Franţa, Italia şi, într-o măsură mai mică, în Portugalia.

„Producem exclusiv în Europa pentru că ne dorim să putem oferi o garanţie a calităţii şi un anumit meşteşug. Suntem cunoscuţi pentru că inovăm în ceea ce priveşte mecanismele, materialele, produsele. Inovaţia e în ADN-ul brandului nostru. Ce contează însă e că avem şi know-how-ul necesar în zona de producţie.“

Roche Bobois nu e producător, dar are parteneri de lungă durată în domeniu. Lucrează cu mai multe fabrici, în funcţie de ce nevoi are şi de punctele forte ale acestora. „Lansăm două colecţii pe an, mergem după modelul din fashion aici. Totuşi, am încetinit ritmul lansărilor de noi produse şi ne concentrăm atenţia pe piesele emblematice, pe care le reinterpretăm, le îmbunătăţim.“

Ele sunt şi astăzi la fel de impresionante ca la început, dar sunt totodată atemporale, spune Jennifer Barre.

„Tocmai de aceea, lucrăm la noi materiale şi versiuni. Roche Bobois e despre customizarea pieselor. Ne dorim ca oamenii să poată să aibă un cuvânt de spus când vine vorba de obiectele pe care le vor cumpăra. Creativitatea lor e importantă.“

Clienţii sunt diferiţi de la ţară la ţară. Există însă unele elemente comune – toţi iubesc designul, e vorba de oameni care au călătorit mult, care au mintea deschisă către lumea largă. Totuşi, ei sunt diferiţi. Spre exemplu, în California, unde sunt mulţi antreprenori în IT/tech şi entertainment, clienţii sunt mai tineri decât la New York.

„Unii au mai multe proprietăţi şi ne sunt clienţi fideli. E adevărat, e nevoie ca cineva să ajungă la un anumit statut, la un anumit nivel din punct de vedere financiar pentru a-şi permite produsele Roche Bobois, dar după ce descoperă brandul, oamenii revin.“

Compania a fost creată cu ideea de a aduce stilul de viaţă franţuzesc şi know-how-ul din producţia de mobilă din Franţa şi Italia în cât mai multe case.

„Am vrut să oferim un mix confort, calitate şi design, dar nu ne-am dorit produse elitiste. Scopul a fost să mobilăm spaţii în care oamenii chiar trăiesc“, afirmă international franchise directorul Roche Bobois. Ea a studiat international business, iar repede după şcoală s-a angajat în companie. Iniţial, a coordonat francizaţii din Orientul Mijlociu şi Asia. Acum, ca internaţional franchise director, se ocupă de relaţia cu partenerii, urmăreşte ca vocea brandului şi brand book-ul să fie respectate. Totodată, se asigură că francizaţii promovează brandul la nivel local – „ei sunt brand ambassadorii Roche Bobois“ – şi se ocupă de dezvoltare.

„Am o echipă de area managers care de două ori pe an vizitează toate magazinele noastre din lume. Eu am luxul de a-mi alege ce buticuri vizitez şi când.“

Brandul e prezent pe piaţa din România – în franciză – de zece ani. „Când am venit aici, aveam deja parteneri în Austria, spre exemplu. În Europa Centrală şi de Est însă piaţa locală a fost prima.“ Între timp, brandul a mai deschis un showroom la Budapesta şi e interesat de Praga şi Belgrad. „La Varşovia deja tatonăm piaţa.“

În total, sunt 260 de magazine în peste 45 de ţări. Dintre ele, 145 sunt în franciză, unele chiar şi în Franţa.

„Totuşi, pe această piaţă avem şi parteneri care s-au pensionat, aşa că magazinele au fost preluate de companie. Mai sunt şi alte pieţe unde avem şi buticuri proprii, şi în franciză. Ţinta noastră nu e să fim noi proprietari peste tot, doar că uneori se întâmplă ca aceasta să fie cea mai bună soluţie, cum e cazul pieţei din SUA, o piaţă matură, pe care o cunoaştem bine.“

Ce e important e să existe o consistenţă şi o coerenţă în politica comercială. Brandul nu aplică aceeaşi strategie peste tot, se adaptează.

„De altfel, am ales să ne dezvoltăm în franciză tocmai de-asta. Plus că e important să ai parteneri specializaţi, care cunosc şi înţeleg fiecare piaţă în parte.“

Astăzi, Franţa e cea mai importantă piaţă ca număr de magazine, dar SUA a crescut foarte mult în ultimii zece ani, aşa că a ajuns numărul 1 ca vânzări. Plus că se tot extinde reţeaua de magazine din SUA.

„Totuşi, showroomul din Bucureşti este un exemplu bun de ceea ce ne dorim să trasmitem ca mesaj şi filosofie de brand.“ Modularitate, customizare, flexibilitate, culoare şi imprimeu – acestea sunt cuvintele-cheie.