Arts & Design

Ierbare reinventate sau cum s-au gândit câţiva antreprenori locali să facă mici opere de artă din flori presate: Fiecare euro a fost o investiţie în propria pasiune şi în visul de a aduce natura mai aproape de oameni

02 nov 2023 134 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Utilizarea florilor presate a aprins imaginaţia unor creatori locali, rezultatul fiind mici opere de artă, care au însă o mare capacitate, aceea de a te conecta instant la lumi mai liniştite. După Afaceri Premium a cules două astfel de poveşti care propun ierbare reinventate, oprind astfel, chiar şi pentru o clipă, timpul în loc.

 

Călătorie spre copilărie

Magda şi Dan Ştefan alături de fiul lor Alex sunt trioul creativ din spatele proiectului Stefans Pressed Flowers. Inspiraţia pentru lansarea acestei mici afaceri le-a venit în 2018, în urma unei plimbări pe o străduţă din Roma - Via Urbana, unde, într-o vitrină a unui atelier, cei doi au descoperit câteva modele inedite de lămpi cu flori presate.

„Întorşi acasă, am început să căutăm informaţii despre florile presate. Am aflat că în România există oameni pasionaţi şi creativi, adevăraţi artişti în arta aceasta, a florilor presate, şi ne-am propus să aflăm de la ei cât mai multe“, spun Magda şi Dan Ştefan.

A urmat participarea la câteva ateliere şi o investiţie absolut rezonabilă, prima lucrare creată fiind o mandală, simplă, obţinută din petale de bujor şi flori de liliac.

„Apoi, împreună, am lăsat ima-ginaţia să dea viaţă altor lucrări şi astfel am început o călătorie minunată în lumea florilor presate, care pentru noi a devenit o modalitate de apropiere de natură.“

Magda este avocat, iar Dan este inginer, dar spun că amândoi au simţit conexiunea cu natura încă din copilărie.

„Tehnica pe care o folosim este cea întâlnită la realizarea ierbarelor de altădată, care presupune culegerea plantelor, presarea şi apoi fixarea lor cu un adeziv special, fără solvenţi, pe hârtie, sticlă sau lemn. Ne place să credem că prin ceea ce facem propunem un ierbar reinterpretat.“

Dacă la început cumpărau cea mai mare parte a florilor, acum şi-au extins sursele, lucru care a echivalat cu o deschidere faţă de tot ce îi înconjoară. Până la urmă frumuseţea se găseşte oriunde.

„De doi ani avem şi opţiunea grădinii proprii, care ne oferă în plus şi bucuria de a îngriji plantele. Şi, desigur, în toate călătoriile noastre avem la purtător o presă simplă, confecţionată de noi, în care presăm ceea ce natura ne poate oferi.“

Cei doi spun că pentru realizarea lucrărilor, florile trebuie culese la momentul potrivit, astfel încât culoarea şi textura să se păstreze cât mai mult timp.

„Alegem şi presăm cu grijă petale, frunze, chiar şi stamine. Conservarea elementelor uimitoare ale florilor reprezintă un bun prilej de apreciere a frumuseţii ce ne înconjoară. După presarea materialului vegetal, pentru a crea un design artistic original, aşezăm şi lipim cu grijă elementele florale în principal pe hârtie.“

Azi, atelierul Stefans Pressed Flowers ocroteşte mai multe produse realizate din pasiunea pentru tehnica presării florilor, de la tablourile în sine până la printuri, casete luminoase, tricouri, sacoşe de bumbac, felicitări, semne de carte sau stickere.

„Uneori, atunci când începem o lucrare, pornim de la o idee care pe parcurs se transformă, rezultatul fiind diferit de ceea ce am gândit iniţial. Acest proces creativ devine astfel nu doar relaxant şi inspiraţional, ci şi distractiv. Sunt multe ore în spatele unui tablou, iar partea care durează cel mai puţin este lipirea plantelor. Dar este o etapă care merită tot timpul“, spun Magda şi Dan.

În acest moment, obiectele realizate de Stefans Pressed Flowers pot fi găsite la evenimente care promovează comunitatea creatorilor români, cum ar fi Dichisar, Mezanin Market, Noel, West Side Flower Fest, dar şi în două magazine dedicate designului românesc, Inspiratio Gift Studio (Braşov) şi Rafia Studio (Constanţa).

„Ne-am dorit ca lucrările noastre să inspire alţi oameni şi pentru asta am început organizarea unor ateliere creative cu flori presate, astfel că din când în când ne puteţi găsi la o grădiniţă, o şcoală, o cafenea, o berărie şi, de ce nu, la cel mai cuminte festival din România – Weekend Sessions. Atelierele sunt deschise tuturor copiilor cu vârste între patru ani şi 99Ă. Cine ştie ce viitori maeştri se vor iniţia în arta florilor presate?“

Feedbackul primit până acum a fost foarte bun, un client fiind atât de inspirat încât chiar le-a livrat prin aprecierea sa un motto. „Cineva ne-a spus de curând că a găsit la standul nostru cadouri pentru cei care au de toate.“ Următorul pas, spun Magda şi Dan, este identificarea unor parteneri, dincolo de cei actuali, care pot duce parfumul florilor presate de ei cât mai departe. 

 

Pasiune descoperită dintr-o întâmplare inedită

Multe poveşti se nasc din întâmplări inedite, acesta fiind şi cazul proiectului cu flori presate Loe’s Garden, în spatele căruia se află Bianca Bărbieru. „În 2020, trăiam în mediul rural şi simţeam o chemare puternică de a crea ceva cu propriile mâini. Am fost mereu atrasă de procesul creativ şi căutam un proiect care să fie atât prietenos cu mediul, cât şi accesibil din punct de vedere financiar. Într-o lume în care multe branduri se laudă cu caracterul ecologic, am dorit să aduc în realitate aceste idei. Aşa că am pornit în căutarea unei modalităţi autentice de a folosi resursele locale şi materialele pe care le aveam la îndemână“, povesteşte Bianca Bărbieru, fondatoarea Loe’s Garden.

Absolventă a Facultăţii de arhitectură de interior, Bianca spune că antreprenoriatul este de fapt singura cale pe care o cunoaşte, lucrând pe cont propriu chiar de la terminarea studiilor.

„Într-o zi, căutând ceva printre paginile unei cărţi vechi, am dat peste flori presate, uitate acolo de peste 15 ani. Acea descoperire mi-a aprins imaginaţia şi mi-a inspirat dorinţa de a transforma acele flori în opere vizibile şi durabile, de care să mă pot bucura şi pe care să le pot împărtăşi cu ceilalţi.“

Investiţia pentru a da viaţă acestui vis nu a fost una semnificativă, fondurile fiind folosite pentru achiziţionarea sticlei, a câtorva rame şi a uneltelor necesare pentru realizarea ramelor tablourilor „floating“, care au rame din cupru.

„Ulterior, am reinvestit tot profitul în noi materiale şi în experimentarea de tehnici de lucru inovatoare. Pentru mine, fiecare euro a fost o investiţie în propria pasiune şi în visul de a aduce natura mai aproape de oameni într-un mod unic şi frumos.“

Spune că odată descoperită pasiunea, a urmat o cale de cunoaştere şi mult efort în testarea diferitelor tehnici de presare a florilor.

„Am învăţat că nu există o reţetă universal valabilă pentru acest proces. Trebuie să adaptez tehnica de presare în funcţie de tipul specific de flori, de condiţiile de temperatură din exterior sau din atelier, precum şi de perioada din an în care desfăşor acest proces.“

Multe dintre florile pe care le foloseşte vin chiar din grădina ei. „Cultiv o varietate de flori pe tot parcursul anului, îmi place să am control asupra procesului de creştere, deoarece îmi permite să aleg cele mai frumoase exemplare pentru a le presa şi a le utiliza în operele mele. Culeg şi flori sălbatice de pe dealurile din împrejurimile casei mele. Acestea aduc un element de autenticitate şi naturaleţe şi îmi oferă o gamă variată de culori şi texturi de lucru.“

Bianca mai spune că are privilegiul de a avea acces la câteva flori speciale, pe care le-a adunat din grădina unei bune prietene, o talentată peisagistă. „Majoritatea florilor presate pe care le obţin sunt folosite pentru a crea tablouri. Pentru mine, fiecare tablou este o mică operă de artă în sine, reflectând frumuseţea şi delicateţea naturii. Dar aceeaşi pasiune mă îndrumă şi spre crearea de obiecte mai mici, cum ar fi broşe, pandantive, semne de carte sau felicitări.“ Pasiunea pentru obiectele cu flori presate este alimentată de sentimentul de conexiune cu natura pe care acestea îl insuflă privitorului. „Fru­museţea lor nu se evaporă precum roua dimineţii, ci rămâne cu tine, neatinsă de trecerea timpului. Sunt ca nişte mici portaluri către o lume plină de bucurie, care te conectează cu natura, chiar în mijlocul agitaţiei zilnice.“ Bianca spune că are colaborări cu mai multe magazine fizice din ţară, dar e prezentă şi online, prin intermediul platformei Dichisar: Dichisar Loe's Garden. „Cea mai longevivă colaborare este cu două tinere talentate care deţin florăria Macu din Câmpina. Dacă aveţi ocazia să le treceţi pragul, veţi putea găsi acolo minunăţiile create de ele din flori proaspete, dar şi produsele mele.“ Magazinele Inspiratio din Braşov sau Rafia din Constanţa sunt şi ele gazde primitoare pentru obiectele de artă realizate de Bianca. „În curând, produsele mele vor fi disponibile şi la Cluj, în magazinul Dits Dots.“

Dincolo de creaţiile proprii, Bianca Bărbieru are şi colaborări cu clienţii. „Un exemplu notabil este crearea de tablouri din buchetele de mireasă. Această practică transformă buchetul într-o amintire permanentă, care poate fi admirată la nesfârşit. Aceste tablouri capturează momentul special al nunţii şi oferă o modalitate frumoasă de a păstra şi eterniza frumuseţea florilor şi a zilei nunţii.“ Pe viitor, Bianca spune că are multe planuri, una dintre direcţii fiind partea de bijuterii. „De asemenea, pe lângă bijuterii, mi-am propus să extind sfera artistică în domeniul printurilor de artă. Cu fiecare compoziţie pe care o creez, încerc să surprind în perpetuitate magia florilor. Ştiind că unele flori îşi schimbă culorile în timp, doresc să păstrez şi să transmit acea magie efemeră prin intermediul printurilor de artă, astfel încât frumuseţea lor să fie întipărită în inimile celor care admiră creaţiile mele.“