
Cumpăna are 5 divizii - Water, Coffee, Vending, HoReCa şi Retail. Cum se completează şi se sprijină acestea?
Aceste cinci divizii se intrepatrund in organizatia noastra, singura distincta fiind divizia de vending, dar chiar si cu aceasta sunt unele sinergii pe partea de dezvoltare. Daca apa este un produs esential, de care nu ne putem dispensa, celelalte produse comercializate vin sa completeze atat necesitatile cotidiene (snacks-uri, bauturi reci, sandwich-uri), cat cat si partea de buna dispozitie si energie prin solutiile complete de servire tip coffee corner care pot satisfice orice cerinta a consumatorilor, de la solutii basic pana la super premium. Astfel oferim solutii complete pentru hidratarea si energizarea zilnica necesara, acasa, la serviciu sau in vacanta. Retailul vine in completare oferind posibilitatea clientilor la care nu putem ajunge sa-si procure singuri produsele. Diviziile se sprijina atat pe partea de promovare si dezvoltare, dar si logistica, avand propria flota cu care deservim intreg teritoriul Romaniei cu tot mixul nostru de produse, pe toate segmentele pe care actionam in acelasi timp (la locul de munca, acasa, retail si HoReCa), iar deasupra tuturor sta brandul Cumpana, brand cu puternica rezonanta, reprezentat in primul rand de apa buna, concurand in calitate, continut de minerale si alcalinitate cu cele mai prestigioase ape de pe piata, dar si brand de serviciu de aprovizionare cu apa, cafea, produse de protocol, etc.
De unde provine apa pe care o vindeţi? Ce garanţii naţionale de calitate aveţi?
Pentru Cumpana a fost de la inceput mai important sa gaseaca surse de apa de o calitate exceptionala si abia apoi sa localizeze strategic unitatile de productie. Forajele noastre variaza de la adancimi de pana la 300m, pana la izvoare de apa montane. In prezent operam 3 facilitati de productie cu care acoperim intreg teritoriul tarii contribuind la dezvoltarea zonelor in care activam prin crearea de locuri de munca, know how si multiple procese de calitate implementate care ne asigura calitatea produsului, dar si calitatea serviciului prestat catre clienti si consumatori. As concluziona ca principala garantie catre consumatori si clienti este lipsa compromisului in ceea ce priveste calitatile naturale ale apei imbuteliate coroborate cu mineralele natural prezente in ea si care o fac extrem de echilibrata.
Care au fost principalele lecţii învăţate de echipa Cumpăna în pandemie şi apoi în această perioadă marcată de războiul din Ucraina şi de creşterea preţurilor la utilităţi?
Am inceput sa ne obisnuim cu crizele si sa invatam din ce in ce mai multe. Daca vorbim de crize putem spune ca suntem o companie tanara, infiintata in 1993, iar in existenta noastra de 30 ani, fara sa ne referim la perioada dinainte de 1997, prima criza semnificativa a fost in 2009. In permanenta trebuie sa te adaptazi pietei si consumatorului, sa gasesti solutii de a utiliza resursele de care dispui satisfacand poate nevoi diferite. In pandemie oamenii au consumat aceeasi cantitate de apa si cafea, dar consumul s-a mutat de la serviciu catre acasa. Principala lectie invatata este ca Echipa conteaza. Cu o Echipa inchegata, dedicata, poti depasi orice moment dificil.
Cresterea pretului la utilitati a determinat o crestere in lant a transportului, alimentelor samd si implicit a necesitatii cresterii salariilor personalului care pentru noi reprezinta principalul cost. Cresterea pretului la produse si servicii nu se poate realiza intotdeauna la nivelul dorit, fiind limitat de suportabilitatea clientului si de solutii alternative pe care acestia le au si bineinteles de piata de profil, piata apei fiind o piata extrem de competitiva. In acelasi timp simtim dificultatile cu care se confrunta clientii nostri, la randul lor afectati de inflatie.
Au fost luate o serie de masuri de eficientizare, Principala facilitate de productie din Stefanesti a fost mutata intr-un spatiu detinut de noi si a fost modernizata si tehnologizata corespunzator, astfel ca am lansat un program inovator, intitulat “Vezi de unde vine apa ta”, prin care orice client, partener sau consumator poate vizita fabrica Cumpana din Stefanesti. Au fost de asemenea instalate panouri solare si s-au dezvoltat software-uri de optimizare.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească un antreprenor pentru a putea intra în reţeaua de francize Cumpăna?
Franciza Cumpana vine sa completeze veniturile antreprenorului, intentia noastra fiind sa gasim parteneri care lucreaza tot in sfera serviciilor si care pot utiliza flota si oamenii pe care-i au pentru o dezvoltare extensiva a serviciilor. Avem in prezent 5 francize active, la Ploiesti, Timisoara, Alexandria, Bistrita Nasaud si Suceava/Botosani.
Cum decurge o zi de lucru normală pentru dumneavoastră? Ce faceţi în timpul liber?
Zilele de lucru sunt foarte diferite. Probleme apar la tot pasul si de aceea este foarte important sa fiu acolo sa ofer sprijin si rezolvari. In timpul saptamanii, lucrand intr-un ritm alert nu-mi ramane energie pentru alte activitati, de aceea aleg sa stau acasa si sa ma odihnesc. Conceptul de “timp liber” este greu de definit in viata unei persoane cu o activitate anteprenoriala intensa.
Weekend-urile imi place sa mi le petrec in familie. Deseori luam masa impreuna si vorbim despre cele intamplate de-a lungul saptamanii. Aceasta actiune imi aduce bucurie si este modul meu preferat de a-mi petrece timpul liber.
Cum arata noul proiect de investitii Cumpana ( ce investitii au fost facute)? Care sunt punctele forte ale fabricii Cumpana?
In ceea ce priveste investitiile in echipamentele de productie am cautat ca acestea sa foloseasca cele mai noi tehnologii disponibile. Linia noastra de lucru este produsa de RBardi, lider mondial in caliatatea echipamentelor. Spalarea si igienizarea bidoanelor se realizeaza folosind cel mai performant echipament disponibil. Pe langa cele 3 faze de igienizare ale unui bidon, ultima realizandu-se cu apa ozonata, inainte de a fi imbnuteliat, procesul de umplere al bidoanelor se realizeaza in mediu aseptic.
Aceeasi abordare am avut-o in alegerea echipamentului de tratare mecanica a apei. Tratarea mecanica reprezinta de fapt o filtrare graduala a apei ce urmeaza a fi imbuteliata, pastrandu-I proprietatile de la sursa cu un continut echilibrat de minerale si usor alcalina (ph 8.2). Acest lucru este posibil tot datorita folosirii celei mai noi tehnologii in domeniu.
Pe langa investitiile in procesele de tratare mecanica si imbuteliere as dori sa amintesc o alta investitie importanta si anume in procedeul de incarcare si descarcare a bidoanelor. Bidoanele sunt preluate in mod automat din rafturile in care sunt transportate si introduse inapoi in rafturi dupa ce au fost imbuteliate de catre un robot specializat. Astfel efortul uman este redus la minim.
Care sunt planurile de viitor?
Brandul Cumpana face parte de multi ani din cotidianul multor consumatori si va continua sa faca parte si in viitor. Viitorul a inceput deja si vizeaza reducerea costurilor logistice, care devin o parte tot mai importanta din costul final al produsului, prin amplasarea de unitati de productie pe intreg teritoriul Romaniei. Ne asiguram astfel ca pretul paltit de clientii nostri este strict corelat de calitatea produsului primit
Cumpana – in echilibru cu natura, contribuie in fiecare zi, la starea de bine a oamenilor, cu o apa perfect echilibrata pentru organism. Un brand echilibrat, onest, autentic, romanesc; un brand care sustine Romania, educatia. Cand spun educatie, incep cu cea care se refera la bunul simt al romanilor( pentru ca el exista), la intelepciunea si inteligenta romanului neconvertit, care inca aprecieaza valorile autentice, natura, tot ce este simplu si curat. Suntem un brand care respectam inteligenta romanilor si pentru asta venim in primul rand cu o cunoastere stiintifica, dar si cu una afectiva prin actiunile pe care le vom avea pentru a stabili o conexiune mai profunda cu clientul nostru. Prin urmare va propun un brand care ofera apa de care avem nevoie pentru a fi in echilibru, cu noi, cu natura, un brand care are grija de sanatatea noastra.
Planurile de viitor privesc si dezvoltarea personalului nostru. Vrem sa crestem competentele oamenilor de pe fiecare nivel pentru a face fata noilor oportunitati si provocari, mai ales ca pe termen mediu si lung conditiile si piata nu mai sunt la acelasi nivel de predictibilitate, avem nevoie de idei, de inovatii, de noi metode a ajunge la consumatorii nostri.
