Info

(P) Accesul la credite şi microcredite în agricultură: concluzii FAO şi exemple practice

21 feb 2025 34 afişări de Publicitate
Din aceeaşi categorie

Micile afaceri din agricultură se lovesc adesea de dificultăţi majore în asigurarea fondurilor necesare pentru a investi în resurse agricole moderne, echipamente şi diversificarea culturilor.

Un studiu amplu realizat de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), întins pe parcursul mai multor ani şi care a implicat contexte agricole din toată lumea, demonstrează importanţa crucială a accesului la credite şi microcredite pentru dezvoltarea fermelor de dimensiuni mici. Beneficiile se văd de la creşterea productivităţii şi până la optimizarea forţei de muncă, iar exemplele concrete ilustrate în studiu subliniază succesul, dar şi limitările unor astfel de iniţiative. 

Investiţii în tehnologii noi şi resurse agricole moderne

Multe ferme mici nu-şi permit costul echipamentelor sau seminţelor de calitate superioară, deşi acestea pot majora substanţial randamentul culturilor. Studiul FAO arată cum, în Nepal, introducerea pompelor solare de irigaţii printr-o schemă de finanţare (60% subvenţie şi 20% împrumut) i-a ajutat pe fermieri să înlocuiască metodele tradiţionale de irigare. În consecinţă, recoltele au devenit mai consistente, iar sistemul de irigaţii ecologic a oferit un avantaj pe termen lung.

În Kenya, fermierii au primit posibilitatea de a folosi rezervoarele de apă drept garanţie, iar cererea de credite a crescut de la 2,4% la 41,9%. Cu fondurile obţinute, micii producători şi-au îmbunătăţit sistemele de irigare şi au sporit productivitatea.

Ambele exemple scot în evidenţă modul în care un design flexibil al produselor financiare poate impulsiona semnificativ investiţiile în tehnologii iniţial costisitoare. 

Creşterea veniturilor şi extinderea producţiei

Rezultatele concrete confirmă faptul că accesul la credite pentru agricultură poate duce la majorarea substanţială a veniturilor şi chiar la o reorientare a fermierilor către soiuri mai profitabile. În Bangladesh, un program de microcredite a încurajat agricultorii să adopte seminţe performante, veniturile acestora crescând cu 33%. Această diferenţă le-a permis să lucreze mai puţin ca zilieri în afara gospodăriei şi să se concentreze pe culturile proprii.

O situaţie asemănătoare a fost întâlnită şi în Uganda, unde accesul la credit i-a determinat pe fermieri să cumpere îngrăşăminte şi seminţe hibride, reuşind să-şi dubleze productivitatea.

Studiul reliefează faptul că, în astfel de cazuri, creşterile de randament se traduc direct în venituri mai mari, asigurând baze solide pentru viitoare investiţii. 

Puterea de negociere şi vânzarea la momentul oportun

Una dintre piedicile semnificative cu care se confruntă fermierii mici este nevoia de a vinde recolta imediat, la preţuri de multe ori nefavorabile. Odată cu obţinerea unui credit, producătorii pot stoca produsele şi aştepta momentul optim de piaţă. În Sierra Leone, fermierii au primit atât împrumuturi, cât şi containere de depozitare pentru uleiul de palmier, iar veniturile lor au crescut cu 10,2%. Mai impresionant, profitul a avut un salt de 41,1% per container, evidenţiind beneficiul real al stocării strategice.

O iniţiativă similară în Kenya, prin care agricultorii au primit împrumuturi post-recoltă, a dus la depozitarea unei părţi mai mari din producţie şi la vânzări ulterioare la preţuri mai ridicate. Profitul înregistrat a crescut cu 28%, semn că o abordare atentă a perioadei de vânzare poate adduce diferenţe considerabile în profitabilitate. 

Efecte sociale: autoangajare şi optimizarea muncii

Raportul FAO nu se rezumă doar la profitabilitate, ci subliniază şi transformările apărute în dinamica forţei de muncă. Într-un program de credite pentru fermieri, cultivatorii de porumb din Zambia au beneficiat de împrumuturi cu o perioadă de graţie până după recoltă, ceea ce a generat o creştere directă şi imediată cu 50% a salariilor în munca extra-agricolă.

Mai mult, în Maroc, microcreditele au susţinut atât extinderea unor mici ferme, cât şi activităţile antreprenoriale, unii beneficiari reuşind să-şi dubleze sau chiar tripleze profitul!

Chiar dacă rezultatele nu sunt omogene (există cazuri în care unii fermieri nu şi-au văzut împlinite aşteptările) majoritatea studiilor indică faptul că o mai mare stabilitate financiară îi ajută pe producători să investească mai mult în propriile afaceri şi să devină, treptat, mai puţin dependenţi de munca zilieră. 

Adaptarea creditelor la specificul local

Un aspect crucial este acela că produsele financiare trebuie adaptate realităţilor locale şi ciclurilor agricole. Grupurile de economii, cum ar fi VSLAs în Malawi, au stimulat investiţiile în fertilizatori şi au crescut disponibilitatea de credit, dar efectele pozitive au depins mult de stabilitatea şi cooperarea dintre membrii grupului.

În Mali, oferirea de împrumuturi cu rambursare la momentul recoltării i-a încurajat pe fermieri să se organizeze mai bine şi să cumpere materiale agricole când aveau reală nevoie de ele. Productivitatea lor a crescut cu aproximativ 7,5%.

Aceste experimente arată că accesul la credite îşi atinge adevărata valoare atunci când e însoţit de flexibilitate, fie că vorbim de perioade de graţie, de ajustarea dobânzilor la riscurile locale sau de metode creative de garantare a împrumutului. 

Concluzii şi perspective

Studiul FAO, bazat pe experimente şi observaţii din agriculturile a numeroase ţări, confirmă că finanţarea joacă un rol esenţial în transformarea micilor afaceri agricole. Investiţiile în tehnologii şi materiale agricole moderne duc la creşteri notabile de productivitate, iar posibilitatea de a stoca produsele până la o perioadă de vârf a preţurilor sporeşte substanţial veniturile şi profitul fermierilor. De asemenea, flexibilitatea acordată de împrumuturi influenţează modul în care producătorii îşi alocă forţa de muncă, permiţându-le să treacă de la joburi sezoniere la dezvoltarea unei afaceri sustenabile în agricultură.

Totuşi, rezultatele nu sunt mereu uniforme şi depind atât de caracteristicile localităţii şi de experienţa fermierilor, cât şi de structura exactă a produselor de creditare. Creditele şi microcreditele eficiente necesită, prin urmare, adaptare constantă şi soluţii complementare, cum ar fi asigurările agricole, consilierea tehnică şi formarea de grupuri de economii.

Concluzia generală a studiului FAO este însă limpede: atunci când împrumuturile sunt dimensionate inteligent şi sincronizate cu ciclul agricol şi nevoile reale ale fermierilor, micile afaceri din agricultură pot cunoaşte o creştere consistentă a veniturilor şi o consolidare pe termen lung a durabilităţii.