Travel

Ce podgorie trebuie să vezi în Toscana şi care este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de scufundări din lume? Aflaţi cele mai inedite propuneri de vacanţă de la 20 de antreprenori şi executivi. Ep. 3

11 iul 2016 3982 afişări de Roxana Petrescu, Cristina Roşca, Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Unde este cea mai frumoasă plajă din lume şi unde se găseşte un loc de scufundări uluitor? Care sunt restaurantele care sunt destinaţii de călătorie în sine? Care sunt cele mai spectaculoase hoteluri şi cele mai impresionante muzee? Un teren de golf interminabil, un bootcamp sau un loc de yoga excepţional? Noi nu le ştim pe toate, dar suntem curioşi din fire, aşa că am întrebat mai bine de 20 de oameni, antreprenori, executivi, călători pursânge ce recomandări au pentru cel mai aşteptat moment din an, vacanţa. Curiozitatea nu a omorât pisica, ci i-a dat nouă vieţi. Pregătiţi-vă să fiţi inspiraţi!

Incursiune în Caraibe

Alina Sudriu este fondatoarea atelierului de cofetărie couture Grace Couture Cakes. În 2012 ea a decis să-şi lase jobul pentru a face primii paşi în antreprenoriat.

Care este cea mai exotică destinaţie turistică în care aţi ajuns? Cu ce v-a cucerit?

Aş menţiona o croazieră în Caraibe, cu plecare din Puerto Rico şi cu opriri în Aruba, Curacao, St Thomas şi St Kitts. A fost o incursiune într-o lume plină de culoare, cu o cultură vibrantă, peisaje de vis şi plaje superbe. Tot din Puerto Rico aş aminti şi Gran Meliá Resort Puerto Rico, un resort complet, pe plajă, în care poţi fi oricât de relaxat sau activ îţi doreşti, într-un cadru perfect.

Care este hotelul din lume care v-a impresionat cel mai tare?

The Plaza New York s-a ridicat la nivelul renumelui său. Totuşi, un alt hotel, The Palm Jumeirah, din Dubai, mi-a oferit cel mai frumos apus din lume.

Unde aţi băut cel mai bun vin?

În Italia. Prefer vinurile albe şi prosecco, iar cele italieneşti sunt de mult timp în topul listei noastre.

Dar cel mai bun desert? Unde l-aţi gustat?

Am făcut foarte multe călătorii de cercetare, gustând deserturi de top peste tot în lume. Poate tocmai de aceea pot spune acum cu încredere că cel mai bun desert pe care l-am mâncat este de la Grace Couture Cakes. Preferatele mele sunt tortul Orchidea Nera, tarta Velvet Crunch din Tartes Bar Collection, precum şi întreaga gamă Eclair Affair. Aici mi-e greu să îmi aleg favoritul.

Care a fost cea mai impresionantă şedinţă de shopping şi de ce?

Destinaţiile preferate pentru shopping sunt New York şi Londra, însă reuşesc să integrez o mică sesiune de shopping în orice călătorie.

 

 

Cel mai frumos apus din lume

 

Dorothy Constantin, una dintre antreprenoarele din spatele multibrandului Victoria 46 din cadrul Băneasa Shopping City, dezvăluie pentru După Afaceri Premium câteva dintre secretele pe care le-a descoperit în călătoriile ei prin lume. Ea aminteşte despre apusul pe Bosfor, despre vinul La Difese descoperit în inima Toscanei şi despre priveliştea unică pe care o oferă hotelul Esperanza din Cabo san Lucas, Mexic.

Care este cea mai exotică destinaţie turistică în care aţi ajuns? Cu ce v-a cucerit?

Cabo san Lucas din Mexic. Vegetaţia este interesantă, specifică zonelor aride cu toate că este pe malul Pacificului. La apus puteai vedea de la balconul camerei balenele, venind destul de aproape de ţărm. Mexic are un farmec aparte, de la mâncare, la muzică şi atmosferă. Am stat la hotel Esperanza, unde s-a filmat şi celebrul film Heartbreak Kid cu Cameron Diaz şi Ben Stiller. 

Care este hotelul din lume care v-a impresionat cel mai tare şi cu ce?

Four Seasons Koh Samui din Thailanda. Am fost acolo acum aproximativ 10 ani şi a fost prima mea călătorie în Orientul Îndepărtat. M-au impresionat serviciile, cele mai bune pe care le-am avut vreodată într-un hotel. Totul este la superlativ, designul hotelului, calitatea serviciilor, mâncarea, spa-ul. Este un loc ce merită vizitat cu siguranţă.

Unde aţi prins cel mai frumos apus din lume?

Pe Bosfor, la Istanbul. Istanbul este unul din locurile mele preferate din lume şi îl vizitez ori de câte ori am ocazia. Îmi place să stau la unul din hotelurile de pe malul Bosforului, Kempinsky Ciragan Palace, Four Seasons Bosphorus sau Les Ottomans. Apusul şi răsăritul sunt total speciale când se aude în depărtare cântecul imamului.

Unde aţi băut cel mai bun vin?

Am făcut o vizită la o podgorie din Toscana, respectiv Tenuta san Guido. A fost o experienţă unică, iar vinul pe care l-am băut, La Difese, o combinaţie de Cabernet Sauvignon cu San Giovese, a fost cu totul special. Proprietarul podgoriei era o gazdă excelentă, un foarte bun povestitor, aşa că asta a făcut vizita una foarte specială.

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

Îmi plac foarte mult deserturile japoneze, pentru că nu sunt exagerat de dulci, şi mai ales cele ce conţin ceai verde Matcha. Astfel desertul meu preferat este macha şi okinawa icecream de la restaurantul Yoshi din Monaco, restaurant făcut de Joel Roubouchon şi premiat cu o stea Michelin.

Recomandaţi-ne un loc de pescuit, un teren de golf, un resort de yoga, un hotel spectaculos.

Voi recomanda o destinaţie de relaxare, detox şi wellbeing, unde îmi place să mă duc singură, să mă relaxez 3-4 zile, o dată la 4-5 luni. Este un mod bun de resetare a metabolismului, de meditaţie, de curăţare a sufletului şi a corpului. Este vorba de Sha Wellness Clinic din Alicante, Spania. Este un concept ce derivă din medicina şi filozofia japoneze, cu un regim bazat pe bucătăria macrobiotică şi diferite tratamente corporale cu multe elemente asiatice dar şi cele mai noi invenţii în materie de aparatură de înfrumuseţare.

Care a fost cea mai impresionantă şedinţă de shopping şi de ce?

În materie de shopping rămân fidelă Parisului, pentru mine este cea mai completă destinaţie de shopping. Îmi place Montaigne Market, L’ecraireur, Colette şi apoi multitudinea de monobranduri ale tuturor caselor de modă, ce expun colecţiile complete şi unde poţi găsi piesele de rezistenţă. Este de altfel singurul loc unde există posibilitatea să ai norocul de a găsi o geantă Birkin sau Kelly la vânzare, fără mari eforturi. Mai nou, am devenit absolut fascinată de moda şi designerii din Rusia pe care îi găsesc pe site-ul www.dressone.ru. 

 

 

Cele mai bune animale marine şi peşti răpitori

 

Florin şi Măriuca Talpeş au inventat unul dintre cele mai cunoscute produse de export româneşti, Bitdefender, fiind un cuplu atât de activ în afara biroului încât ziua de 24 de ore pare doar o linie de cod greşită. În cazul în care vă plângeţi constant că nu aveţi timp destul, poate că este cazul să daţi un restart şi apoi să vă inspiraţi din lista de recomandări de travel făcută de unul dintre cele mai puternice cupluri de antreprenori din România. Lista este foarte clară, organizată cu liniuţe şi destinaţii din ţară şi din afară, exact cum te-ai aştepta la soţii Talpeş.

Ce destinaţie de vacanţă recomandaţi? De ce?

În România: Maramureşul, Bucovina, Ardealul... zonele pitoreşti în care s-au păstrat tradiţiile locale, meşteşuguri, cântece, dansuri populare, costume populare şi unde puteţi învăţa în vacanţă un meşteşug sau un dans local.

În Italia: Toscana în centru şi pe malul mării, Punta Ala, unde puteţi mânca mult peşte grozav gătit şi animale marine, unde vinul e grozav şi unde puteţi vizita mici orăşele cetate şi morminte etrusce foarte bine păstrate.

Ce restaurant şi ce fel de mâncare v-a impresionat într-o călătorie?

În Italia, Vittorio, Puntone di Scarlino în regiunea Grossetto: animale marine şi peşte răpitor la tigaie/cuptor. În limba italiană felul se numeşte „Capone sau Galinela al tigame“.

Care este cea mai frumoasă plajă sau golf în care aţi făcut baie?

Zona Punta Ala în Italia. Sunt şi plaje amenajate şi plaje neamenajate şi cu puţini turişti. Plaja e lată, intrarea în apă e foarte lină, apa transparentă, şi imediat lângă plajă o pădure bogată de pini în care cântă foarte pitoresc greierii :)

Care este cel mai spectaculos drum făcut cu maşina sau cu bicicleta?

Cu bicicleta: în nordul Italiei, în zona Corvara, un tur al unui munte: Sella Ronda pe bicicletă este un traseu foarte cunoscut şi de schiori.

Cu maşina: un drum prin orăşelele de pe malul vestic al insulei Corfu, un drum în Noua Zeelandă pe malul lacurilor din sudul insulei - zona Queens­town, Te Anau, Milford Sound.

Ce traseu montan recomandaţi? Dar o destinaţie pentru o călătorie cu iahtul?

Un traseu montan în Noua Zeelandă: Routeburn Track în sudul Noii Zeelande. Cu iahtul în Croaţia prin insulele din Marea Adriatică.

Ce insulă v-a plăcut cel mai mult?

Palma de Mallorca, Spania.

Unde aţi băut cel mai bun vin?

În restaurantele din Bucureşti: vin alb Solo Quinta şi vin roşu Cuvee Uberland de la Recaş, Soare de Vinarte şi vinul de desert Nectar de Transil­vania de Liliac. În Italia, în Toscana şi nord: vin alb Gewurztraminer Alto Adige şi vin roşu Amarone della Valpolicella di Zenato.

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

În Thailanda: orez cu lapte şi mango proaspăt. În Italia: tiramisu şi sorbeto de lămâie şi mango.

Recomandaţi un loc pentru schi.

Zona Val Gardena din nordul Italiei, sudul Tirolului.

Aţi găsit în vreun oraş un magazin care să vă impresioneze prin creativitate, prin meştesugul produselor expuse etc.

Muzeul Ţăranului Român şi târguri tradiţionale în ţară: târgul de la Negreni, de la Albac, de la Sighet, Bârsana, Strâmtura în Maramureş pentru produsele tradiţionale româneşti.

Care este muzeul care v-a plăcut cel mai mult?

Musee d'Orsay în Paris, Muzeul de artă din Viena, Muzeul de artă din Chicago

 

 

România expusă şi cel mai bun hotel din lume

 

Hezi Shayb este CEO-ul New Kopel Group, una dintre cele mai mari companii de leasing operaţional din România. A venit aici pentru două zile, dar este şi acum în Bucureşti, transformându-se într-un veritabil căutător de comori ascunse pe plan local. Când toată lumea te îmbie cu sfaturi despre locuri la mii de kilometri distanţă, Hezi Shayb vobeşte despre nestematele din propria „grădină.“

„În ceea ce mă priveşte, în vreme ce majoritatea alege ca destinaţie Vama Veche, eu mă abat de la drum pe ruta Călăraşi-Siliştea până la graniţa cu Bulgaria. În Călăraşi, mă opresc la Lacul Valea Roşie, un lac cu apă sărată format natural. Apa acestui lac are proprietăţi terapeutice şi este, de asemenea, o atracţie turistică importantă. Lacul Valea Roşie este o zonă protejată de către autorităţi şi poţi găsi aici uşor cazare la pensiunile locale. Silistra este un oraş istoric, port la Dunăre şi se află în topul celor mai vechi oraşe de lângă Dunăre. Aici găseşti fortăreaţa construită de romani. Interesant este faptul că această construcţie a fost ridicată pe locul unei vechi construcţii celtice numită Durostorum. Nu e de ratat nici locul pe care l-am vizitat recent şi care mi-a completat cunoştinţele în domeniu. Chipul ultimului rege dac, Decebal, este o statuie în basorelief, sculptată pe malul stâncos al Dunării, la care poţi ajunge dacă iei barca din Drobeta- Turnu Severin. Opera de artă, care a costat aproximativ 1 milion de euro în 2004, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.“

Înainte de a-şi începe aventura prin România, Hezi Shayb şi-a dezvoltat spiritul de explorator în locuri uimitoare.

„În Sharm El Sheikh exista un loc numit „Blue Hole“, preferat de iubitorii de scufundări, localizat la est de Sinai, în Egipt. Este o groapă submarină, de aproximativ 94 de metri adâncime. Are o deschizătură îngustă, de aproximativ 6 metri şi un tunel de 26 de metri. Am trecut prin acest tunel şi, la capătul lui, m-am trezit într-un loc special care

m-a făcut să înţeleg cum arată Para­disul. Ai nevoie de pregătire specială pentru a reuşi să ajungi aici. La capătul celălalt al tunelului descoperi o abundenţă de vegetaţie, lumini încântătoare, peşti din reciful de corali, o experienţă vizuală unică. Am simţit că este un loc fabulos pe care doar cei experimentaţi reuşesc să-l vadă. Este un loc unic care merită văzut cel puţin o dată în viaţă.“

Are o insulă preferată, dar este mai mult un talisman emoţional, aşa că este o recomandare care trebuie experimentată într-o companie cel puţin specială. „Ca adolescent, obişnuiam să înot spre o insulă, o insulă mică, localizată la 300 de metri de malul mării isrealiene, numită Pigeon Island. Este insula mea preferată, dar ca să înţelegeţi de ce, trebuie să mergeţi acolo în cuplu. Mai multe detalii nu vă pot oferi.“

Îşi aminteşte că cel mai bun vin l-a băut în 1988 în Grecia, imediat după ieşirea din armată, dar recunoaşte că la acel moment şi apa i se părea elixir. Cea mai bună masă a fost una din 2003, în Moscova, la un restaurant numit Dacha, unde lua prânzul, la o masă alăturată, însuşi Boris Yeltsin.

„Am plătit aproape 500 de dolari pentru ce am consumat. La acel moment, locul îmbina armonios mâncarea tradiţională cu cea specifică restaurantelor high class. Am gustat de la primul fel până la desert şi pot spune că toată mâncarea a fost incredibilă, o reală experienţă culinară memorabilă.“

Cel mai bun hotel din lume? Un cort pus lângă Perito Moreno Glacier, un gheţar localizat în Los Glaciares National Park, în Provincia Santa Cruz, din Argentina.

„Ne-am ales «hotelul» în aer liber, chiar acolo, într-un cort, în faţa gheţarului, care coboară în lac. Este cel mai bun hotel din lume.“

 

 

Cel mai frumos drum

 

Horaţiu Ionescu este CEO al Sound Vision International, distribuitorul oficial în România al echipamentelor Bang & Olufsen. Executivul nu este însă omul care aduce pe plan local doar sunetul perfect, ci şi călătorul dispus să împartă câteva secrete cu După Afaceri Premium. Ciuliţi bine urechile!

Ce destinaţie de vacanţă recomandaţi? De ce?

Regiunea Languedoc-Roussillon, Franţa. Este combinaţia perfectă de istorie, zonă viticolă, plajă.

Ce restaurant şi ce fel de mâncare v-a impresionat într-o călătorie?

O cârciumă dintr-un port din Cipru. Homar!

Care este cea mai frumoasă plajă sau golf în care aţi făcut baie?

O plajă sălbatică în Egipt, la o oră de mers cu şalupa de la Hurgada.

Care este cel mai spectaculos drum făcut cu maşina sau cu bicicleta?

Drumul prin deşert Qena-Luxor (Egipt), noaptea cu maşina.

Ce traseu montan recomandaţi? Dar o destinaţie pentru o călătorie cu iahtul?

Montan: Matterhorn - Zermatt, Elveţia vara.

Marea Roşie: bariera de corali.

Ce insulă v-a plăcut cel mai mult?

Insula Sylt, Germania, Marea Nordului.

Unde aţi băut cel mai bun vin?

Wurtzburg, Germania. Pinot noir Alb!

Unde aţi mâncat cel mai bun desert?

Restaurant în deşert, Bab Al Shams, Dubai.

Aţi găsit în vreun oraş un magazin care să vă impresioneze prin creativitate?

În Washington (SUA), magazinul National Geographic. Este un magazin cu produse etnice şi ştiinţifice de pe întreg cuprinsul planetei. De aici am cumpărat un obiect decorativ, un titirez care „plutea“ în câmp magnetic şi se învârtea zeci de minute.