Style

Ideea de renaştere a fost ceea ce a stat la baza colecţiei de modă Phoenix, care a avut lansarea la jumătatea lunii iunie într-un cadru aparte, o fostă uzină în care cândva se produceau vagoane şi locomotive. Cum a luat naştere proiectul Republica Bitolia?

11 aug 2022 158 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Ideea de renaştere a fost ceea ce a stat la baza colecţiei de modă Phoenix, care a avut lansarea la jumătatea lunii iunie într-un cadru aparte, o fostă uzină în care cândva se produceau vagoane şi locomotive.

Prezentarea sub numele Republica Bitolia a fost un proiect al Galeriei Bitolia, deţinută de antreprenoarea Oana Livia Badea. Simţul ei estetic şi măiestria designerului Denis Predescu s-au combinat într-o colecţie care a adunat câteva sute de persoane dornice s-o admire.

„Colecţia Phoenix a luat naştere într-o după-amiază, când stăteam la o dis­cuţie în showroomul Bitolia din Dorobanţi, admirând nişte pene de struţ. Am simţit nevoia unei schimbări, a unei renaşteri, după o perioadă grea cum a fost pandemia. Am pornit de la această idee şi de la dorinţa de a face ceva cu un impact puternic“, povesteşte Denis Predescu, cel care a semnat creaţiile.

Ideea de renaştere s-a completat armonios cu modelul unei rochii cu mâneci foarte ample şi cu penele de struţ, aşa că, inevitabil, colecţia a primit numele Phoenix, simbolul universal şi incontestabil al revenirii la viaţă.

Denis Predescu este absolvent de Arhitectură, a studiat designul interior, iar pasiunea pentru modă o are din copilărie. Încă de la şapte ani schiţa rochii cu creionul pe hârtie, pentru ca ani mai târziu ideile lui să înceapă să fie puse în practică. O parte din experienţă a câştigat-o în atelierul şi sub îndrumarea creatoarei de modă Doina Levintza. Cariera l-a purtat peste tot în lume, având prezentări chiar şi la Paris, Abu Dhabi sau Moscova. În colecţia Phoenix, Denis Predescu a semnat designul a 55 de rochii care au fost purtate de 27 de manechine.

„Fiecare rochie are minimum două-trei detalii făcute de mâna mea, am ţinut neapărat să fie aşa. Broderiile sunt făcute tot de mine, eu decupez dantela, eu am montat penele. Totul este o combinaţie între stilul doamnei Badea şi pasiunea mea pentru design.“

Iniţiativa i-a aparţinut Oanei Livia Badea, avocat de profesie, care în urmă cu câţiva ani s-a extins în antreprenoriatul de modă, deschizând Bitolia Gallery, o galerie de modă care oferă spre închiriere sau spre vânzare rochii şi bijuterii de lux lucrate manual. Bitolia Gallery este amplasată în cartierul Dorobanţi din Capitală, pe strada care poartă acelaşi nume - Intrarea Bitolia nr. 5. Oana Livia Badea este soţia lui Nicolae Badea, acţionar al Computerland şi Sphera Franchise, operatorul francizelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell.

„Lansarea primei părţi a colecţiei a avut loc în luna martie la Paris, în cadrul Paris Fashion Week, iar lansarea celei de-a doua părţi a colecţiei – în luna aprilie, în Dubai. Colecţia unitară vine cu nenumărate detalii spectaculoase şi atipice, alături de prezenţa diafană a fulgilor de struţ. Comfortable Couture-ul bitolian intră în lumina reflectoarelor cu dramatism, feminitate, forţă, nostalgie, renaştere“, se arată în prezentarea care a anunţat evenimentul.

Cele 55 de rochii au purtat pecetea confortului, dar şi a accesibilităţii, fiind piese glam, gândite pentru evenimente speciale, party, cocktail.

„Texturile folosite au fost variate, penele se regăsesc pe fiecare rochie. Am vrut să facem ceva clasic, o experienţă care să ducă cu gândul la prezentările de modă dinainte, nu am mers pe prezentări de modă minimaliste“, mai spune Denis Predescu.

Iar locul în care a fost pusă în scenă toată această explozie de creativitate nu a fost nici el ales la întâmplare. Evenimentul care a purtat numele Republica Bitolia a avut loc în incinta fostei uzine de maşini şi utilaje industriale Griro din Bucureşti, într-un decor industrial, ca un manifest împotriva războiului. Acolo se produceau echipamente complexe de înaltă calitate pentru rafinării, industria petrochimică, chimică şi de îngrăşăminte, petrol şi gaze, centrale termice şi pentru alte industrii conexe.

„Hala Griro a fost afectată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aşa că am sugerat ideea de renaştere şi la nivel ambiental – hala a revenit la viaţă şi odată cu colecţia noastră“, completează designerul colecţiei Phoenix.