Style

Din vorbă-n vorbă cu Daniel Penciuc, Nordis Group, despre călătorii şi importanţa unui bun management al timpului

07 iun 2022 448 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

A urmat studii în domeniul jurnalismului şi al ştiinţelor comunicării la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, perioadă în care a obţinut o bursă de merit de un an la prestigioasa New York University din Statele Unite ale Americii. După absolvire, a înfiinţat şi dezvoltat businessuri diverse, în domenii variate precum PR şi marketing, HoReCa, fashion şi design. Apoi, a făcut exit din fiecare în parte. Acum, Daniel Penciuc este director de strategie şi marketing în cadrul Nordis Group şi, mai nou, el este acţionar al dezvoltatorului imobiliar de ansambluri mixte hoteliere şi rezidenţiale premium din România. Afirmă că e pasionat de călătorii, design interior, marketing şi antreprenoriat şi că şi-a găsit adevărata împlinire în domeniul de real-estate pentru că acesta le îmbină pe toate cele de mai sus.

Un obiect pe care îl port întotdeauna cu mine şi care mă reprezintă ... sunt căştile - conexiunea mea de bază cu „lumea“. Sunt extrem de utile şi eficiente, fiindcă trebuie să fiu în permanentă legătură cu echipa, cu partenerii şi furnizorii. Timpul este extrem de valoros în orice business, iar „căştile“ mă ajută să gestionez mai bine avalanşa de task-uri zilnice şi proiecte.

Cartea pe care o citesc acum este... „Inteligenţa emoţională“, de Daniel Goleman. Mi se pare un lucru extraordinar ceea ce a demonstrat Goleman, şi anume faptul că, spre deosebire de ceea ce se credea anterior, competenţele de inteligenţă emoţională pot fi predate altora şi îmbunătăţite pe parcursul vieţii. În management, inteligenţa emoţională este un element-cheie. Iar antreprenoriatul necesită o dezvoltare şi o reinventare continuă, pentru care interpretarea în mod corect şi relevant a emoţiilor celor cu care interacţionezi (dar şi ale tale) poate face diferenţa între succes şi eşec.

Pasiunile mele sunt... designul interior şi călătoriile. Într-un fel, se leagă una de cealaltă. Fiind pasionat de design interior, citesc şi mă informez mult despre noutăţile din domeniu, atât din publicaţiile de specialitate, cât şi de pe reţelele de socializare de profil. Designul interior este un fenomen viu. În fond, e un fel de călătorie prin istorie, dar şi prin regiuni geografice diferite ale globului. 

O descoperire recentă din Bucureşti este... Hotelul Marmorosch. Este ilustrativ pentru o perioadă cu adevărat specială din istoria arhitecturii Bucureştiului, La Belle Epoque. Este interesant că la vremea respectivă arhitectura bogată, tip Art-Deco, pe care noi o considerăm astăzi „clasică“, a fost considerată inovatoare. Mi-ar plăcea să pot „vedea“ cum arată clădirile viitorului şi cum se vor uita oamenii peste 100 de ani la ceea ce construim noi astăzi.

Ceasul pe care îl port la mână este... un Rolex. Chiar am nevoie de un ceas bun (râde). Cum spuneam, timpul este esenţial pentru un manager.

Parfumul meu preferat este... Prefer anumite mărci de nişă, pentru grija pe care o acordă detaliilor şi descoperirii unor miresme subtile şi rafinate, care persistă în mod plăcut şi discret.

Beau întotdeauna cu plăcere... gin tonic. Este ceva fresh, care poate să fie consumat şi la un prânz de business, dar şi cu prietenii sau în pauza de cafea, de ce nu?

Muzeul pe care îl vizitez mereu cu plăcere este... Prado din Madrid. Colecţiile lor sunt extrem de variate - de la pictura spaniolă, italiană şi franceză de dinainte de 1800 la Şcoala Flamandă şi până la opere din secolul al XIX-lea. Excelează şi în privinţa colecţiilor de artă decorativă şi sculpturi.

Un artist pe care l-aş colecţiona dacă aş putea este... Claude Monet. El a perfecţionat arta de a picta aceeaşi scenă de mai multe ori, pentru a surprinde schimbarea luminii. În designul interior, lumina este cheia unor adevărate „opere“. Lumina poate schimba întreaga atmosferă a unui spaţiu de locuit, dar este o adevărată artă să ştii cum să te foloseşti de efectele sale în amenajările interioare.

Restaurantul meu preferat este... Aleg, de obicei, restaurantele din zona Herăstrău din Bucureşti. Apropierea lacului, atmosfera liniştitoare, ambianţa plăcută, toate acestea creează un spaţiu special pentru a lua prânzul sau cina într-un mod cât mai relaxant.

Un loc de neuitat pe care l-am descoperit în călătoriile mele este... Am descoperit mai multe. M-aş opri la câteva însă - Bali, pentru natura impresionantă, starea de bine şi pacea interioară a zonei; Capetown, un oraş „european“, poate mai „european“ decât te-ai aştepta, un fel de tablou viu, cu un relief impresionant, plin de energie, şi Seychelles, pentru natura deosebită, apa şi plajele incredibile şi bucătăria locală cu adevărat surprinzătoare. Eleganţa locului înglobează în mod fericit natura locală.

În frigiderul meu veţi găsi întotdeauna... lapte, nu beau cafeaua fără lapte. Este un obicei care mi-a rămas încă din perioada studenţiei şi a primelor businessuri dezvoltate. Poate nu întâmplător, unul dintre primele proiecte a fost... o cafenea pe celebrul bulevard Copou din Iaşi, care se bucură şi astăzi de succes în oraş.

Obiectele mele preferate din garderobă sunt... sacourile. Am foarte multe. Sunt şi un obiect vestimentar extrem de util, mai ales în contextul în care trebuie să particip la multe întâlniri zilnic.

Site-urile pe care le citesc cu plăcere sunt... printre altele, Bloomberg, Conde Nast Traveller şi New York Times. Nu caut doar informaţiile despre economie, finanţe, investiţii sau imobiliare. Îmi place să citesc şi secţiunile de travel, dar şi de bucătărie. Cândva îmi plăcea mult să gătesc.

Vara aceasta mă va găsi în... Toscana. Este considerat locul de pornire a Renaşterii Italiene. În plus, e o zonă mirifică, odihnitoare, cu peisaje de vis şi oameni foarte primitori. E şi o destinaţie bună de shopping.

Destinaţia de vacanţă pe care aş recomanda-o este... Sunt multe destinaţii unde aş reveni. Poate pentru că voi merge din nou în vară, aş menţiona Mykonos, celebra insulă din Grecia. Aici se îmbină cumva glamourul şi simplitatea. Este un loc renumit pentru petreceri pe plajă, dar şi pentru un climat relativ blând. Găseşti restaurante de calitate, dar ai şi clasicele taverne greceşti de „familie“.

Primul lucru pe care îl fac când ajung într-un oraş nou este... Întotdeauna când plec într-o călătorie şi ajung la un hotel, simt nevoia să „vizitez“ acel hotel. Şi nu de puţine ori, schimb şi camera… Apoi, îmi place să merg la o cafenea şi să intru în atmosfera locală, să simt vibraţia zonei, să explorez străzile. 

Cel mai tare în pandemie mi-a fost dor de... evident, de călătorii. Pandemia a fost o încercare grea pentru noi toţi, dar eu sunt un optimist. Sper că în viitor omenirea va fi mai bine pregătită şi se vor evita „închiderile“. 

Un lucru pe care l-am învăţat recent... Aprofundez Wabi Sabi, o artă tradiţională japoneză de amenajări interioare. Oarecum, este similară cu Feng Shui, dar principiile sunt diferite. În stilul Wabi Sabi se pune accent pe asimetrie, pe linii drepte, pe simplitate, pe integrarea elementelor şi obiectelor naturale, a forţelor naturii. E despre a face perfecţiune pornind de la natural şi imperfecţiuni. Mi se pare fascinant.

Ultimul lucru pe care l-am cumpărat şi intră în categoria răsfăţ este... un ceas. Nu am făcut această achiziţie neapărat datorită clişeului „time is money“, deşi orice manager e mereu presat de timp. Pur şi simplu, am făcut-o de dragul formei sale. Un ceas poate să fie şi un lucru util, dar şi un obiect estetic – am tendinţa să combin mereu aceste două aspecte, „utilul şi plăcutul“, cum se spune.