Style

Brandul german Pelikan, cu o istorie de 180 de ani, a lansat la finalul lunii mai un stilou dedicat Regelui Mihai I al României, aceasta fiind prima iniţiativă de acest gen a mărcii, nu doar pe piaţa locală, ci şi în lume. GALERIE FOTO

03 iun 2019 2191 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Stilourile Pelikan au scris istorie de-a lungul celor 180 de ani de existenţă a brandului german. Într-o eră în care scrisul de mână pare o amintire, sms-urile şi emailurile sunt noile epistole, iar scrisorile „sosesc“ din vremuri de mult apuse, există în continuare acei nostalgici care preferă să îşi aştearnă gândurile, poveştile şi mesajele pe hârtie. Iar stiloul, un simbol al eleganţei atemporale şi al statutului totodată, este cel mai bun companion al celor care se simt inspiraţi, care doresc să parafeze un deal sau care vor, pur şi simplu, să fie altfel. Dar nici stilourile nu sunt toate la fel, iar unul dintre ele, ce a fost lansat la finalul lunii mai, este mai special ca toate celelalte. Şi nu doar atât, ci mai mult, reuşeşte să împletească istoria României cu cea a unui brand german cu tradiţie.

Brandul german Pelikan a lansat la finalul lunii mai un stilou dedicat Regelui Mihai I al României, aceasta fiind prima iniţiativă de acest gen a mărcii, nu doar pe piaţa locală, ci şi în lume. „Această iniţiativă este unică în lume, în toată istoria brandului nu a mai existat nicio altă personalitate pe plan naţional sau chiar şi mondial în onoarea căreia Pelikan să dedice o ediţie specială“, spune Horaţiu Nicolau, director general al Herlitz România, compania care operează local activitatea mai multor branduri, printre care şi Pelikan.

Anterior, toate ediţiile limitate sau speciale ale stilourilor Pelikan au fost dedicate diferitelor evenimente speciale, oraşelor, locurilor sau poveştilor deosebite, dar nu persoanelor. Ce este diferit acum?

„Încă de când am fost acceptaţi drept furnizori ai Casei Regale, în 2014, dorinţa noastră a fost de a fi alături de Rege şi de Casa Regală prin tot ceea ce putem face noi cel mai bine în materie de papetărie şi birotică.“

Brandul Herlitz este prezent pe piaţa din România din 1990. Din 2012, de când grupul Pelikan a început preluarea operaţiunilor Herlitz la nivel mondial, Herlitz România a preluat şi brandul Pelikan, în acest moment coordonând prezenţa ambelor branduri în ţară şi în Republica Moldova. Astfel, compania Herlitz România, care are în acest moment o echipă de 72 de persoane care coordonează toate operaţiunile din sediul central din Târgu-Mureş, are un portofoliu vast de rechizite şcolare, produse de papetărie şi birotică, precum şi produse pentru party picnic şi décor.

„Ideea aceasta de a lansa un instrument de scris în onoarea celui mai iubit monarh român s-a născut în 2016, pe de o parte pentru a onora uriaşa personalitate a Regelui Mihai I al României, un model de comportament şi trăire pentru întreaga lume, iar pe de altă parte pentru a evidenţia expertiza vastă şi istoria îndelungată pe care o are grupul nostru în crearea şi producerea de serii speciale sau limitate de instrumente de scris de lux.“

Stiloul „Regele Mihai I al României –Ediţie Regală“, ce face parte din categoria instrumentelor de scris de lux, va fi disponibil în doar 300 de exemplare, toate realizate manual. Acestea se vor vinde online, prin înregistrarea în platforma dedicată LiteraDeRege.ro, iar costul unui stilou este de 3.800 lei Ă TVA.

„Visul nostru încă de la început a fost să creăm acest instrument deosebit, de lux în onoarea şi în prezenţa Regelui Mihai. Din păcate, Regele a decedat în 2017, şi aşa cum era firesc am amânat acest proiect şi am respectat doliul de un an.“ În 2019, împreună cu Casa Regală, grupul Pelikan a luat hotărârea să lanseze Ediţia Regală în memoria Regelui Mihai, iar ea să exprime valorile primordiale pe care Regele şi brandul german le au în comun, şi anume tradiţia, loialitatea şi onoarea. Primul exemplar din acest stilou - Stiloul Regelui, înmânat Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române, în cadrul evenimentului de lansare „Literă de Rege“ de la finalul lunii mai, va fi expus în Castelul Peleş din Sinaia.

Prin ce se remarcă acest instrument de scris? Capacul este evidenţiat de semnătura armonioasă a Regelui Mihai I şi poartă decoraţiuni placate cu aur de 23,5 karate, iar în partea lui superioară conţine logo-ul Pelikan. Coroana întregirii, etalată pe corpul stiloului, este realizată din alamă placată cu aur de 23,5 k, finisată în două nuanţe. Peniţa stiloului este la rândul său creată din aur de 18 k, parţial placată cu rodiu şi inscripţionată manual cu motivele şi logo-ul Pelikan.

„Inelul superior este gravat cu dictonul Casei Regale a României: „NIHIL SINE DEO“ (Nimic fără Dumnezeu - n. red.), dicton respectat cu ardoare de către Rege. Iar corpul stiloului este confecţionat în totalitate dintr-o răşină de culoare neagră, cu o dimensiune generoasă de 14,1 cm lungime, o circumferinţă de 13,5 mm, o greutate de 30 grame şi o capacitate a pistonului de 1,35 ml.“  Stiloul este prevăzut cu un piston cu mecanism diferenţial şi de asemenea, este prevăzut cu o fereastră dispusă pe toată circumferinţa sa, poziţionată deasupra gripului, cu scopul de verificare a nivelului de cerneală.

Ideea acestui proiect a luat naştere în urmă cu 3 ani, iar realizarea întregului concept a durat 1 an de zile. Ultima ediţie limitată lansată de brandul german, la finalul anului trecut, este „Herzstück 1929“, care aduce un omagiu primului stilou Pelikan cu mecanism cu piston patentat care intră în producţia de serie şi revoluţionează astfel lumea instrumentelor de scris.

„Acest „Herzstück 1929“ omagiază originalul şi aminteşte de stiloul revoluţionar Pelikan din 1929 prin elementele sale distinctive: fereastra transparentă, clipsul curbat Pelikan, în formă de cioc, capacul cu logo-ul istoric Pelikan, forma şi detaliul gripului.“

Printre ediţiile limitate se mai numără „Spirit of 1838“ (stilourile aniversare pentru 180 ani de istorie a brandului Pelikan), „7 Wonders of the World“ (stilourile din această serie sunt dedicate capodoperelor istorice ale artei arhitecturale: cele şapte Minuni ale Lumii Antice), Maki-e (produse realizate cu măiestrie prin tehnica japoneză Maki-e) şi Raden (instrumentele de scris au fost produse folosind un meşteşug decorativ tradiţional japonez folosit pentru articole din lac şi lemn).

Horaţiu Nicolau afirmă că elementele dis­tinctive ale unui silou Pelikan sunt pe­niţa, mecanismul de alimentare cu cerneală, corpul stiloului şi elementele decorative de pe capac, iar în fabricarea lor compania germană foloseşte „în mod generos“ şi materialele preţioase precum aur, argint, platină, rodiu, sidef şi diamante. „Peniţa, inima fiecărui stilou Pelikan, este o adevărată operă de artă, fiind realizată din aur de 14k sau 18k, în funcţie de model. Uneori, peniţa este de asemenea placată cu rodiu pentru a crea o strălucire argintie.“ Foiţele de aur folosite la fabricarea peniţei, trec prin aproximativ zece etape pentru a deveni peniţe în stare funcţională. În mod normal, toate pe­ni­ţele sunt decorate, iar motivul este tipic fiecărui model. În cazul ediţiilor limitate, motivele sunt adaptate fiecărei teme. Iar, la finalul producţiei, fiecare peniţă este testată de mână. Mai mult, toate stilourile Pelikan au o inserţie specială în capac, menită să asigure etanşeitate şi curgerea imediată a cernelii chiar şi după o perioadă mai lungă în care stiloul nu este folosit.

Curgerea perfectă a cernelii depinde în mare parte de mecanismul de alimentare care se găseşte chiar sub peniţă, şi pentru care respectarea distanţei exacte dintre fiecare lamelă este de o importanţă vitală, potrivit executivului român.

„Pentru corpul stiloului folosim răşina de cea mai înaltă calitate – aşa-numita platină a plasticului – care este lustruită cu diamante naturale. Astfel, acest material este caracterizat printr-o suprafaţă foarte rezistentă, dar extrem de lucioasă.“

După o privire mai atentă, fiecare stilou pare o combinaţie de inginerie şi artă, deşi în final balanţa pare să încline către cea de-a doua.

„Pe 28 aprilie 2018, s-au împlinit 180 de ani de existenţă a brandului Pelikan, un nume cu care, de multe generaţii, se asociază conceptul de scris de mână şi chiar ideea de stilou. Stiloul Pelikan – din categoria instrumentelor de scris de lux – s-a născut în 1929, fiind prevăzut cu un mecanism de alimentare cu piston diferenţial, revoluţionând stilourile şi influenţând pozitiv tehnica scrisului caligrafic.“

Horaţiu Nicolau mai spune despre Pelikan că face parte din istoria Hanovrei, oraşul în apropierea căruia funcţionează şi astăzi fabrica deschisă în 1838. Diferite străzi şi locuri din oraş aduc omagiu mărcii, cum ar fi Carl-Hornemann Strasse, Gunther-Wagner Allee, Pelikanplatz, Pelikanstrasse, Tintengraben („şanţ  cu cerneală“).

În prezent grupul german are 18 subsidiare în ţări precum Germania, Argentina, Mexic dar şi România, iar unităţile de producţie sunt amplasate în Germania, Columbia, Mexic şi Polonia, produsele ajungând apoi în aproape toate ţările lumii.

„Pe segmentul de instrumente de scris premium, Pelikan oferă produse fabricate integral în Germania, în fabrica noastră din Vöhrum. Brandul are un respect deosebit pentru tradiţie şi se sprijină pe decenii de experienţă.“

Iar povestea continuă să se scrie, de mână. Cu un stilou Pelikan, bineînţeles.