Style

Biblioteci cu aromă de cafea: Unele cafenele, destinaţii ideale pentru câteva clipe de încântare a simţurilor, au plusat cu mini – sau nu chiar mini – biblioteci, care să le dea celor care le trec pragul şi mai mult senzaţia de evadare din cotidian

26 mai 2022 425 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Conceptul de „cozy“ a devenit popular mai ales în ultimii ani, întâmplător sau nu, odată cu o generaţie efervescentă de cafenele care au ales să aplice această idee de mediu cald şi prietenos în interiorul lor, acompaniată, evident, de aroma reconfortantă a cafelei. Unele dintre aceste localuri, destinaţii ideale pentru câteva clipe de încântare a simţurilor, au plusat cu mini – sau nu chiar mini – biblioteci, care să le dea celor care le trec pragul şi mai mult senzaţia de evadare din cotidian.

Cele mai multe businessuri de acest gen din lume au pornit invers, cu oamenii care vindeau cărţi şi care şi-au dat seama că vânzările merg mai bine cu o cafea alături. În timp, trendul s-a schimbat, dar bucuria de a intra într-un astfel de loc este la fel de mare.

„Oaspeţii ne sunt prieteni deja, ne povestesc cum au petrecut în vacanţă, ne invită să celebrăm împreună logodna recentă, ne scot din cafenea ca să nu ratăm un superapus, dacă s-a nimerit să treacă pe acolo la acel moment, sau ne aduc ceva bun, să vedem cum a ieşit, după ore petrecute de ei în bucătărie. Ne dorim să construim o comunitate care apreciază cafeaua de specialitate şi poezia şi care caută să fugă de zgomotul oraşului în micuţa cafenea de pe Grigore Manolescu numărul 2“, povestesc Alex şi Raluca Pesa, cei doi antreprenori care în primăvara anului 2021 deschideau 13 – Cafenea cu Poezie, un local mic şi cochet din zona Pieţei Domenii din Capitală.

Au ales să imprime compania cărţilor în cafeneaua lor nu doar în decor, ci şi în denumire, considerând că aceasta este o nişă neexploatată, un răspuns la nevoia de evadare, când lumea, aşa cum o ştiam noi toţi, a luat-o razna. Nici acel 13 nu este întâmplător, fiind o evocare a unei întâlniri cu un poet şi cu o editură care au crezut în conceptul lor inovativ, într-o dată de 13.

„Am inclus în decorul nostru în general carte de poezie, autori contemporani. Dar nu lipsesc nici câteva dintre volumele de proză ale oaspetelui nostru drag Ştefan Mitroi sau câteva cărţi pentru copii.“

13 – Cafenea cu Poezie şi-a deschis uşile în primăvara anului 2021, într-o perioadă a incertitudinii şi a fricii, a lipsei de interacţiune şi, mai ales, a restricţiilor de tot felul. Conceptul se născuse însă mai devreme, tot în plină pandemie, în toamna lui 2020. La amenajarea spaţiului, Alex şi Raluca

s-au implicat activ, bucurându-se însă şi de ajutorul unor prieteni, unii pricepuţi la design interior, alţii pricepuţi cu uneltele, abilităţi valoroase, mai ales că proprietarii cafenelei vin din lumi diferite. Alex Pesa este fost corporatist. A renunţat la jobul pe care îl avea la Oracle în 2018, când a deschis, în zona Aurel Vlaicu, o rulotă cu cafea de specialitate, sub numele de Mixology Trailer. Raluca, la rândul ei, este de mai mulţi ani antreprenor, organizator de evenimente în domeniul medical/stomatologic, cu multă experienţă în marketing. Când businessul cu rulota de cafea nu a mai fost o soluţie, din lipsa corporatiştilor care îl vizitau altădată în drum spre birou, cei doi au căutat metode pentru a schimba macazul şi aşa au ajuns să deschidă o cafenea ancorată în pământ, şi nu pe roţi, de data aceasta.

„Majoritatea oaspeţilor din străinătate ne-au spus că şi-ar dori un astfel de loc în ţara lor şi că s-ar integra perfect în peisajul de acolo.“ Poate că reprezintă o adaptare a nevoii de evadare, într-o eră a digitalizării, când toţi stăm cu ochii în telefoane. Iar lângă o cafea bună, savurată în linişte, îşi are locul o lectură care să te transpună în altă lume, măcar şi pentru câteva clipe, spune Raluca Pesa.

Acum că au cucerit deja o parte din bucureşteni şi nu numai cu localul lor, cei doi proprietari ai 13 – Cafenea cu Poezie vor să multiplice conceptul şi sunt în permanentă căutare de locuri care să se preteze acestei idei. Deocamdată, este în pregătire un local asemănător care ar urma să-şi primească primii oaspeţi în zona de sud a Bucureştiului.

Un loc unde să întâlneşti oameni şi cărţi a fost ceea ce şi-au dorit şi fondatorii Milu Cafe, un alt loc „cozy“, ferit de vânzoleala de pe bulevardul Magheru, nu departe de Piaţa Romană. Cafeaua este mereu alăturată ideilor, stimulează gândirea, iar de aici mai este doar un pas până la a bea o cafea în bibliotecă. Aceasta a fost ideea de pornire a Milu Cafe.

„Nouă ni s-a părut firesc să avem cărţi. Credem că oamenii simt că e un loc aparte şi că-i invită să facă schimb de idei. Acesta este mesajul. Şi o să observaţi ori de câte ori intraţi că oamenii care sunt la mese se transformă într-un singur grup“, spune Cătălin Striblea, partener la Milu Cafe.

Localul a fost deschis în 2016, însă a funcţionat iniţial în spatele magazinului Cocor, înainte de a se muta la adresa actuală, pe strada Nicolae Filipescu numărul 52. Milu Cafe a fost deschisă de Smaranda şi Dan Milu, iar amândoi au văzut-o ca pe un spaţiu al liniştii, al artei şi al cărţilor.

„Obiceiul a fost păstrat şi cu artişti care au trecut de prima tinereţe. Vom relua acest lucru în curând, pentru că suntem siguri că Smaranda aşa şi-ar fi dorit. Ea nu mai este, dar credem că locul îi păstrează mare parte din idei.“

Începutul a fost mult mai bun ca partea sa de mijloc, spune Cătălin Striblea. Milu Cafe a vibrat şi în 2018 a ajuns în topul cafenelelor din Bucureşti. În 2020 însă, cafeneaua s-a închis, după ce în prima parte a pandemiei nu a mai făcut faţă.

„Faptul că oraşul s-a golit ne-a lovit din plin. După un an şi jumătate de absenţă, am revenit într-un spaţiu nou şi cu câteva idei noi. Am păstrat cafeaua excelentă şi atenţia la bun-gust, însă.“

Cătălin, care are mai degrabă rolul de degustător al cafelei, a apărut în poveste în această perioadă de pauză şi, împreună cu Dan, cel care administrează practic localul, a căutat soluţia pentru redeschidere. A durat ceva ca toate elementele să se potrivească, însă până la urmă au găsit o stare de spirit comună şi au transpus-o în acest spaţiu.

„Sunt aici cărţi cam de toate felurile. Avem foarte multe albume de artă, colecţii fotografice, tomuri de design. Cred că artele vizuale sunt acoperite cu totul.“

Mai sunt o serie de cărţi de stil de viaţă şi poate unele motivaţionale. Şi există serii întregi de ficţiune, mai vechi sau mai noi.

„Editura Humanitas ne-a donat un raft întreg de romane de mare succes. Apropo, multe dintre ele le împrumutăm dacă doriţi.“

La Milu Cafe sunt cărţi din anii ’50 până azi, pentru că ideea proprietarilor a fost ca cei care îi vizitează să găsească un colţ de Bucureşti care să redea spiritul acelor ani în 2022. Cei mai mulţi clienţi sunt oameni tineri, iar mulţi dintre ei şi-au găsit locul pe pagina de Instagram a cafenelei, unde au fost postate fotografii cu portretele lor, mărturie a trecerii lor pe la Milu Cafe.

„Aici găsiţi un cercetător, fizician care studiază teoria relativităţii, o campioană olimpică celebră, un scriitor faimos, jurnalişti, medici, actori, oameni de marketing. Şi oricum fac multe nedreptăţi aici. Dar ce este cel mai interesant este că toţi devin brusc prieteni când intră.“

La Milu Cafe, cafeaua este adusă de peste tot din lume şi prăjită de Bogdan Georgescu, vicecampion mondial în această îndeletnicire şi proprietarul Mabo Coffee. În meniul de la Milu Cafe sunt câteva reţete internaţionale, dar şi unele dezvoltate intern.

„Cafe Rica este o cafea cu o atingere de trandafiri. E o poveste aici, asta vrem să spunem.“ Şi de aici vine şi includerea cărţilor „în meniu“. Milu Cafe spune o poveste. „Cu oameni frumoşi şi idei care merită să circule.“

Cei doi parteneri visează să reproducă ideea şi să mai fie încă un Milu în Bucureşti, pentru că, spune Cătălin Striblea, modul de a face cafea al lui Dan Milu merită să fie aflat de cât mai multă lume.

Exemplele de cafenele care împletesc cu succes două lumi – cea a cafelei cu cea a cărţilor – nu sunt puţine nici în Bucureşti şi nici în restul ţării. La petite bouffe, din boemul Cotroceni, este un alt concept similar, care plusează şi cu o componentă de brutărie pe lângă aburii aromaţi ai cafelei şi paginile cu cerneală proaspătă ale cărţilor.

În Cluj-Napoca, localul Koffer împrumută şi el aceleaşi principii, creând un blend din cafea şi cărţi, într-un decor care te duce cu gândul la o sufragerie primitoare.

Ce arată această abundenţă de idei din lumea cafenelelor? Că există o concurenţă ridicată, dar că ea este benefică, pe piaţă rămâ­nând în final doar cei care ştiu să facă un business de genul acesta.

„Un loc ca al nostru nu este doar despre cafea, ci este despre atmosfera pe care o găseşti, despre modul în care barista-ul te întâmpină“, spune Raluca Pesa de la 13 – Cafenea cu Poezie.

Bucureştiul este, pentru iubitorii de cafea bună, un adevărat paradis, pentru că aici chiar se beau unele dintre cele mai bune astfel de licori, mai ales că localurile s-au obişnuit să aducă variante de peste tot din lume.

„Noi credem că bucureştenii sunt chiar norocoşi. Cred că este unul dintre locurile minunate pentru cafea în Europa“, este de părere Cătălin Striblea de la Milu Cafe.