Gastronomie

Un tur gastronomic al Spaniei rurale

04 iun 2009 131 afişări
Din aceeaşi categorie
 

Restaurant-Hotel Mas Pau

Desi se afla la cateva minute distanta de suburbiile mohorate ale orasului Figueres (nord-estul Spaniei), Mas Pau si-a construit propriul colt de paradis in zona de campie, ce se intinde de la Pirinei pana la Mediterana. Zidurile sale de piatra, imbracate in iedera, imprejmuiau o ferma la origine, in secolul XVI.
Din vechea constructie a mai ramas doar un turn inalt, folosit pe vremuri ca hambar. In anii ’60, proprietarul a transformat constructia intr-o locuinta, iar mai tarziu in restaurant, pe care l-a lasat in mainile unui bucatar instruit in Franta.
In 1994, pe cand gastronomia catalana devenea din ce in ce mai apreciata, restaurantul i-a fost dat in grija chef-ului Ferran Adrià si managerului sau vizionar Juli Soler - echipa din spatele succesului fenomenal al lui El Bulli - cel mai apreciat restaurant din lume, situat nu departe de Mas Pau.
De mai multi ani, Mas Pau e condus de doi fosti asociati de cursa lunga de la El Bulli, asistentul lui Adrià de la inceputuri - Xavi Sagristà, si fosta mana dreapta a lui Soler, Toni Gérez. Ambii insista ca e vorba de un restaurant cu hotel atasat, desi, sub conducerea lor, hotelul a crescut de la sase la douazeci de camere moderne, situate in gradini luxuriante. Aceasta zona a Cataloniei, Empordà are mai multe restaurante de seama decat aproape orice alta zona a Spaniei; dar Mas Pau e special datorita combinatiei de mancare excelenta si decor incantator si imbinarii dintre atitudinea profesionista si atmosfera intima si prietenoasa. Sagristà recunoaste ca e imposibil sa rivalizezi cu Adrià la capitolul inovatie, de aceea preparatele sale sunt mai traditionale, folosind din plin produsele agricole din zona si bogatia de specii piscicole si de fructe de mare obtinute din piata din Roses. Cu toate acestea, in bucatele sale se simte influenta lui Adrià, in trucurile magice prin care, de exemplu, foie gras e servit sub forma de macaroane.
Restaurant-Hotel Mas Pau, Carretera de Figueres Besalú, Avinyonet de Puigventos 17742, Girona (00 34 972 54 61 54; maspau.com)
Hotel Rural Hacienda Minerva
Cocotata pe o panta acoperita cu maslini, cu o vedere superba asupra satului Zuheros, Hacienda Minerva este o fosta mosie transformata in obiectiv turistic si una din cele mai originale creatii de acest tip.
Proprietatea dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind fondata de un aristocrat cu vederi largi, care a introdus aici prima linie telefonica. Lasata mai tarziu in paragina, ea a fost recent cumparata de Luis Carlos Rejon, un istoric cunoscut care s-a ocupat personal de renovarea proprietatii intr-o maniera inovatoare.
Elementele originale au fost pastrate (presa de masline, terasa in miniatura); iar camera a fost decorata intr-un stil care pastreaza elementele arhitecturii fermelor andaluze. Dar Rejon a introdus si elemente personale, inspirate de trecutul islamic al regiunii - baile maure, si curtea in forma unui caravanserai. Rezultatul este o fantezie reusita si plina de bun-gust.
Din fericire, Rejon a angajat un chef cu o abordare la fel de inovatoare, o combinatie intre stilul traditional, maur si modern. Juan Matías del Moral a fost deseori apreciat ca unul dintre cei mai mari chefi din Andaluzia, iar aici a gasit locul in care talentul sau excentric e apreciat.
Rar veti gasi mancare atat de buna ca aici in vreun alt hotel din Andaluzia. Meniul cuprinde de la cannelloni umpluti cu carne de prepelita, momite de vitel cu ciuperci salbatice si pulpa de mistret cu sos de coacaze. Apoi puteti comanda o cafea, pentru o mai buna digestie (portiile sunt neobisnuit de mari) pe una din terasele hotelului.
Hotel Rural Hacienda Minerva, Carretera Zuheros, Dona Mencía, 14870 Cordoba (00 34 957 09 09 51; (haciendaminerva.com)
Casa Marcial, La Salgar
Cum urci pe poteca ingusta de munte, intalnind nu arareori cate o vacuta in cale, nu te-ai astepta ca acest drum sa duca la un restaurant, ca sa nu mai vorbim de unul cu stele Michelin. Casa Marcial se afla aproape de pitorescul lant montan Picos de Europa. Cladirea, care arata ca o casa taraneasca, nu se distinge de casele modeste dimprejur decat prin anexa ultramoderna ce se construieste alaturi, si unde urmeaza sa locuiasca proprietarul - tanarul chef al Casei Marcial, Nacho Manzano. Dar, dupa cum precizeaza Manzano, restaurantul va ramane in vechea cladire. Este locul unde s-a nascut si a crescut Manzano, unde parintii sai avusesera magazinul local si casa cidrului. Interiorul este foarte calduros, cu sali de mese nu mai mari decat o camera obisnuita, si tavanul din barne de lemn. Doar costumatia moderna a chelneritelor (dintre care trei sunt surorile lui Nacho) aminteste de faptul ca acest restaurant lipsit de pretentii e si un templu al bucatariei moderne spaniole. Manzano e un tip energic, cu un entuziasm contagios fata de tara sa. Filosofia sa ca bucatar este de a oferi o varianta mai „usoara" a bucatariei traditionale, folosind cele mai bune ingrediente locale, pentru a crea bucate care te vor face sa te simti sanatos si nebalonat chiar si dupa un meniu de 12 feluri. El a revolutionat specialitatea tra­ditionala asturiana, care pica mai greu la stomac, si pre­gateste celebra fabada asturiana (o mancare de fasole delicioasa), alaturi de mezeluri taiate in feliute subtiri pe un platou. Se pricepe sa creeze feluri extrem de aspectuoase (precum stridii in apa aromatizata cu esenta de mere si anason) si sa transforme in mod miraculos un preparat din carne de rac doar prin intermediul coacerii. Ce e mai dificil la Casa Marcial e ca iti vine greu sa pleci de aici, pentru ca se apropie cel mai mult de ideea de paradis gastronomic.
Casa Marcial, La Salgar, 33540 Arriondas, Asturias (00 34 985 84 09 91; casamarcial.com)
Meson La Jara-Casa Andres
O vizita in satul Puebla de la Reina din comunitatea Extremadura va va oferi o rara ocazie de a patrunde intr-o zona a Spaniei neatinsa de turism. Undeva la marginea zonei Siberia Extremeña, satul se afla in mijlocul unui peisaj cu forme unduitoare, dominat de maslini si de flori specifice locului - jara. Principalul monument al locului este biserica medievala, iar vizavi dai de un restaurant specializat in preparate taranesti.
Deocamdata, faima localului Meson la Jara nu s-a intins prea mult dincolo de acest coltisor uitat al Extremadurei, dar exista putine alte locuri in care va puteti bucura de trufandale ale bucatariei regionale, care s-a schimbat foarte putin din vremea conquistadorilor si pana astazi. E suficient sa treceti prin zona prietenoasa a barului si sa intrati intr-o sala de mese decorata cu bun-gust, dar fara prea multe ornamente, semineul fiind piesa de rezistenta.
Preparatele din meniu cuprind ingrediente pe care ciobanii le puteau gasi din vremuri de demult in salbaticie, precum urzici sau sparanghel. Printre specialitatile casei se numara chiftelute de iepure sau cod marinat in suc de portocale, cu sofran, usturoi si chimen.
De bucatarie raspunde Mar Macías Amado, a carei familie e proprietara restaurantului de generatii intregi. Un exemplu pentru Academia de Gastronomie din Extremadura, aceasta se ingrijeste de clientii sai aproape ca o mama, oferindu-le brosuri cu retete, obtinand pentru ei cheia de la superba biserica parohiala de vizavi sau chiar gasindu-le un loc de innoptat turistilor aventurosi dornici sa-si prelungeasca sederea in aceasta lume rurala pe cale de disparitie.
Meson La Jara-Casa Andrés, c/Luis Chamizo 14, Puebla de la Reina, Badajoz (00 34 924 36 00 05)