Gastronomie

La restaurant cu Peter Imre - Habibi de Habibi

16 iul 2009 322 afişări
Din aceeaşi categorie

Fiind o fire foarte disciplinata, am vrut sa caut un restaurant libanez saptamana asta pentru ca tocmai l-am vazut pe nea Traian, presedintele nostru iubit, revenit din Orientul Mijlociu si ma gandeam ca o fi stiind el de ce merge acolo. Sigur ca ne-a bagat-o pe aia cu interesele Romaniei in Orientul Mijlociu si preocuparea noastra pentru pacea in zona, dar eu cred ca merge asa des pentru ca ii place mancarea. De-acum poate sa vina la Habibi, restaurantul libanez pe care tocmai l-am gasit, pentru ca se gateste totul de-adevaratelea. Ahman, bucatarul, face totul ca la el acasa, de n-am mai mancat de mult asa bunatati. Si te relaxezi cu atat mai mult cu cat s-a mai golit orasul.
Buna si reorganizarea asta a Guvernului - beneficiile nu s-au lasat asteptate: de cand cu turismul relansat, se poate circula fara probleme prin Mamaia, fara sa mai stai cu orele in trafic. Eu cred ca e vorba de organizare, nu ca nu ar fi turisti - adica toata lumea sta acasa si aia trei care sunt pe malul marii se plimba linistiti. Nici impozitul forfetar nu e fara urmari - restaurantele sunt goale si poti sa stai linistit la masa fara sa te izbesti de vecini. Sincer n-am inteles de ce Habibi e gol - poate pentru ca era ora 5 cand ne-am dus noi, przanzul se terminase, iar cina nu incepuse inca. Dar locul e adevarat - e Habibi.
Am observat ceva interesant - in orasele cu traditie de restauratori vezi adesea aglomerari de restaurante. Cum ar fi Neuhaven in Copenhaga - exista zeci de restaurante, unul langa altul, fara mare frica de concurenta. Sau in Cannes, in portul vechi, unde sunt cu sutele. Incep sa vad acelasi lucru si in Bucuresti, pe Vasile Lascar, unde s-au adunat libanezii - chiar vizavi de Four Seasons s-a deschis Habibi. Adevarul e ca nu poti da gres cu un restaurant libanez - e foarte greu sa dai peste unul unde mancarea nu e buna.
Habibi intra automat in top de cum il vezi - dragut, intim, dar aerisit, cochet, are tot ce-i trebuie, de la muzica libaneza, la mesele frumos asezate si pana la narghilea. E drept ca am scris despre multi libanezi, dar asta parca e special. Si are, dupa cum am spus, tot ce trebuie sa aiba un restaurant libanez, de la humus (cu muguri de pin, cu carne de vita, cu carne de pui) pana la toate reclamele posibile de bauturi racoritoare (asa cum ii sta bine unui bazar adevarat - desi nu mi s-a parut inspirata reclama la un vin romanesc intr-un restaurant libanez - macar de era unul de pe valea Bekka).
Pana una-alta, asteptand sa vina humusul, stateam in restaurantul pustiu si ma gandeam unde a disparut romanul... La mare nu e, in Italia nu macelareste pe nimeni, nu violeaza nimic, iar Bucurestiul e asa golut. Unde e? O fi la munca? Cu certitudine nu - asta nu e o optiune pentru neamul nostru, mai ales in perioada de vacanta.
Dar ce mai conteaza, atata vreme cat stai ca boierul in restaurant si mananci iaurt untos cu menta si ulei de masline, vinete umplute cu nuca, crema de vinete - nu salata, asa de bine frecate de Ahman bucatarul ca nu mai era mult si se transformau in smoothie, coltunasi umpluti cu carne, sarmalute in foi de vita cu orez si ulei de masline. Ciorba Habibi e o specialitate - nu va spun ce, ca sa descoperiti singuri. Dar e delicioasa.
Ar trebui sa incurajam turismul din Orientul Mijlociu: in loc sa umble la Miami si Sao Paolo, primarii si stafful lor ar trebui trimisi in Fasia Gaza, intr-un moment de discreta intifada. Sunt convins ca parlamentarii ar putea merge intr-un placut schimb de experienta in zonele muntoase din Afganistan, mai ales ca bugetul e mic, stai la cort... Transportul s-ar face cu un Tupolev fara scaune, cu zece parasute la un avion de 140 de oameni, caz in care imediat s-ar aplica darwinismul in forma pura: cel mai tare ar prinde parasuta. S-ar putea organiza si un curs de gatit pentru jurnalisti in taberele de refugiati, iar pe astia de la tabloide si revistele color i-as trimite acolo sa gaseasca subiecte mondene - la urma urmei cat poate fi de greu pentru paparazzi nostri sa-l surprinda pe Osama la plimbare cu noua lui camila??
Cred ca ai nostri s-ar adapta repede, avand in vedere cat de asemanatori suntem de fapt (ca, sa fim sinceri, nu avem multe in comun cu nemtii, cehii sau Imperiul). La neamul nostru nu are trecere strungul, ci o tabla linistita la umbra blocului, putina tanguiala prieteneasca, terorism din asta latent - cade podul pentru ca au furat cimentul din el la constructie - si non-discriminatoriu - cu cine s-o nimeri pe pod la momentul respectiv.
Si la Habibi totul e relaxat si prietenos, te indeamna sa te ospatezi si sa te veselesti. Foarte bune puiul in sos de lamaie, vita cu ulei de masline si coriandru sau cu un sos cremos din branza si smantana. In mod normal, aici ai putea sa incepi de la pranz si sa tot mananci in tihna pana a doua zi.
La desert, orezul cu lapte e fenomenal - o combinatie intre gusturile copilariei si un parfum de 1001 de nopti. E ca si cum, pe orezul fiert in lapte de bunica, in loc de gem am pune fistic si mirodenii din Liban.
Habibi primeste 3Imre pentru atmosfera relaxata si pentru mancarea cu adevarat libaneza.

P.S. Imi pare rau ca din articolul de saptamana trecuta s-a inteles ca un comentariu al meu ar fi adresat domnului Cobzareanu de care ma leaga o veche prietenie. In mod evident, nu dansul era vizat, ci acei cioflingari care cred ca banul face un restaurant. Eu nu-i cunosc nominal pe oamenii acestia, ci remarc doar specia. Pe aceasta cale imi cer scuze de la Tavi Cobzareanu. Dar asta nu elimina fenomenul imobiliaristilor si al noilor imbogatiti din industria restaurantelor. Eu imi asum toate opiniile, motiv pentru care m-am si apucat sa scriu rubrica asta - tocmai pentru ca sunt destul de corpolent ca sa ma pot apara singur.

P.S.2 Intr-o tara in care valorile sunt date de becalieni si ridzisti, unde „tiganca imputita" e calificativul superior, eu ma consider cioara impreuna cu Cabral si toti cioroii de teapa noastra.

peter.imre@zf.ro

Habibi primeste 3Imre pentru atmosfera relaxata si pentru mancarea cu adevarat libaneza.

Str Vasile Lascar nr 98. Rezervari la: 0318 05 54 98