Gastronomie

Ce presupune meseria de pivnicer? Doar şapte oameni în aproape 150 de ani au reuşit să afle şi să dea mai departe secretele acesui job aflat în "slujba" cognacului LOUIS XIII

11 mar 2021 770 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar

 

Să lucrezi în slujba generaţiilor viitoare sau măcar cu gândul la ele pare apanajul oamenilor de ştiinţă, fie că e vorba de medicină, fizică ori chimie. Şi totuşi, mai există o serie de astfel de „magicieni“ care nu se luptă cu timpul, ci mai degrabă şi-l iau drept aliat. Este vorba de pivnicerii LOUIS XIII, un brand de cognac care nu doar că are aproape 150 de ani de istorie, dar a şi scris istorie şi continuă să o facă.

„Gândiţi cu un secol în avans. Noi aşa lucrăm“, spun pivnicerii casei, aceşti maeştri care lucrează o viaţă pentru a oferi generaţiilor viitoare un produs de neuitat.

Acum, misiunea se află în mâinile lui Baptiste Loiseau, el reprezentând cea de-a şaptea generaţie de maeştri pivniceri începând cu 1874, când s-a scris prima pagină de istorie a casei.

El pune deoparte cele mai rafinate eaux-de-vie (distilat de vin) pentru a le lăsa moştenire generaţiilor următoare ce vor scrie mai departe povestea acestui brand în următorii 100 de ani.

Munca acestor maeştri este una extrem de complexă, poate comparabilă cu cea a oamenilor de ştiinţă, dat fiind că un cognac LOUIS XIII este compus din 1.200 de eaux-de-vie din regiunea Grande Champage, fiecare având o vechime ce variază de la 40 la 100 de ani.

„LOUIS XIII este o excepţie în lumea băuturilor spirtoase, o experienţă cu adevărat unică. O singură degustare nu este suficientă pentru a descoperi complexitatea şi dimensiunea extraordinară a plăcerii pe care o oferă. Crearea esenţei LOUIS XIII se aseamănă ridicării unei catedrale: fiecare perspectivă oferă o abordare diferită asupra operei de artă“, spune Dominique Hériard-Dubreuil, preşedintele Casei Rémy Martin, cea în portofoliul căreia se află coniacului LOUIS XIII.

Cu o culoare de chihlimbar, cu o aromă complexă de caprifoi, pepene galben, piersică şi marţipan, LOUIS XIII este o licoare menită să îţi cucerească toate simţurile. George al VI-lea, Regina Elisabeta, Winston Churchill sau Christian Dior sunt doar câteva dintre perso­nalităţile lumii care au ales cognac rar pentru a le fi alături în diferite momente ale vieţii.

Numele acestei băuturi este un tribut adus Regelui francez Ludovic al XIII-lea, la fel şi sticla din cristal Baccarat, o adevărată bijuterie ce este protejată de o cutie ca o armură.

E nevoie de unsprezece meşteşugari pentru a realiza decantorul LOUIS XIII, inspirat de o butelcă regală găsită pe câmpul de luptă după bătălia de la Jarnac, care a avut loc în 1569. Împodobit cu fleurs-de-lys, simbolul casei regale franceze, fiecare decantor este unic.

Cognacul LOUIS XIII a fost creat de Paul-Emile Rémy Martin în 1874, iar în anii ce au urmat, fiecare generaţie de maeştri pivniceri a dus mai departe această moştenire, scriind propriul capitol din istoria acestui brand.

Fiecare maestru ştie că nu va apuca să vadă rodul muncii sale, dar este conştient că el face posibil ca această moştenire ce păstrează vie esenţa brandului să fie transmisă mai departe.

„Pregătirea iniţială a fost realizată de Pierrette Trichet, maestrul pivnicer care mi-a transmis cunoştinţele şi savoir-faire-ul pe care le-a primit şi ea, la rândul ei. Urmează apoi o cunoaştere temeinică a tuturor eaux-de-vie preţioase, pe care le păstrăm în pivniţele noastre, pentru a recrea această complexitate. Este un amestec între ştiinţă, desigur, dar şi intuiţie. Trebuie să te laşi dus de val şi să urmezi calea deschisă de LOUIS XIII“, dezvăluie Baptiste Loiseau, actualul maestru al LOUIS XIII, un brand care este un tribut adus trecutului şi totodată un testament pentru viitor.