După Afaceri

Cum arată Bucureştiul prin ochii unora dintre cei mai longevivi expaţi? Astăzi povestim cu Ufuk Tandoğan, CEO al Garanti BBVA România, despre locurile lui preferate din oraş. "E a doua mea casă"

10 oct 2020 697 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Ufuk Tandoğan a venit în România acum circa opt ani pentru a prelua conducerea Garanti BBVA România, bancă în cadrul căreia astăzi deţine poziţia de CEO.

De altfel, întreaga carieră şi-a construit-o în mediul bancar, cea mai lungă perioadă petrecând-o acasă, în Turcia, o ţară cunoscută nu doar drept un paradis pentru turiştii aflaţi în căutare de plaje paradiziace şi de oraşe încărcate de istorie, ci şi ca o destinaţie care a ridicat gastronomia şi ospitalitatea la rang de artă.

CEO-ul Garanti BBVA spune însă că acum Bucureştiul îi e a doua lui casă şi povesteşte cum a descoperit farmecul Capitalei mai ales, dar şi al României în ansamblul său, locuri care i s-au dezvăluit treptat, fără grabă.

 

Care a fost prima dumneavoastră legătură cu România? Dar cu Bucureştiul?

Prima mea legătură cu România şi, totodată, cea mai de preţ este marcată de momentul în care mi-am început activitatea din poziţia de CEO al Garanti BBVA, în 2012. Bucureştiul a fost cel dintâi oraş pe care l-am văzut în România, motiv pentru care ocupă un loc special în inima mea.

 

Care a fost prima impresie pe care v-a lăsat-o Bucureştiul când aţi venit aici?

Am fost impresionat de cât de vibrant este oraşul. Am fost captivat de viaţa sa culturală, de oameni, de tinerii studenţi care vin în număr mare din toată ţara să studieze la renumitele sale universităţi şi de profesioniştii ambiţioşi care îşi construiesc cariera aici. Poate părea amuzant pentru unii, dar traficul Bucureştiului nu m-a copleşit, pentru că veneam de la Istanbul, un oraş foarte aglomerat şi congestionat. Însă acum îmi place mai degrabă să merg pe jos decât să conduc, chiar şi pe distanţe mai mari.

Care consideraţi că este principala schimbare ce s-a petrecut în oraş de atunci?

Bucureştiul are această capacitate uimitoare de a se transforma an de an, devenind în timp cu adevărat o capitală europeană. Oraşul se dezvoltă continuu şi oferă oportunităţi, în special tinerilor şi familiilor.

Una dintre cele mai interesante schimbări din ultimul deceniu trebuie să fie legată, cu siguranţă, de cât de bine s-a dezvoltat zona metropolitană, cu noi cartiere rezidenţiale care prind viaţă la periferia oraşului, creând la rândul lor noi oportunităţi de afaceri, care extind graniţele economice ale oraşului.

 

Care este locul dvs. preferat din Bucureşti şi de ce?

Îmi place Ateneul, unde o nouă poveste despre istorie se dezvăluie cu fiecare vizită şi - ca pasionat de sport - fac plimbări mai lungi sau alerg în parcurile Capitalei, în special în Herăstrău.

 

Dezvăluiţi-ne o descoperire recentă din oraş.

Există câteva comori pe care le descopăr şi acum, chiar dacă numeroasele mele călătorii şi întâlnirile de afaceri mi-au oferit de-a lungul timpului privilegiul de a vedea o mare parte din oraş şi multe locuri interesante din ţară. Descopăr mici comunităţi, afaceri de familie şi tradiţii româneşti, care mă inspiră. Şi deşi nu este neapărat ceva nou, am devenit un fan al festivalurilor muzicale. Aştept cu nerăbdare să fie din nou organizate asemenea evenimente, poate anul viitor, după ce vom reuşi să ţinem sub control pandemia de Covid-19.

 

Cum arată, pe scurt, un weekend pe care îl petreceţi în Capitală? Care sunt locurile frecventate, activităţile preferate?

Sunt fan al câtorva restaurante bune din centrul vechi şi din partea de nord a oraşului şi îmi place să fac sporturi în aer liber, mai ales să alerg. În această perioadă, din cauza restricţiilor privind distan­ţarea socială, călătoriile sunt mai rare. Cu toate acestea, îmi place să ies cu familia câteva ore în afara oraşului în weekend.

 

Ce-i lipseşte astăzi Bucureştiului?

Într-o perioadă caracterizată de distanţarea socială, cred că cei mai mulţi dintre noi am avut revelaţia că ar fi trebuit să ne bucurăm mai mult de oraş. Cred că ritmul intens al vieţii cotidiene ne-a făcut să considerăm multe lucruri ca fiind înţelese de la sine. Bucureştenii sunt foarte sociabili şi le place să trăiască în această comunitate extinsă, ceea ce este un lucru frumos. Cu toate acestea, cred că avem nevoie de mai multă înţelegere şi răbdare unul pentru celălalt - nu doar acum, ci şi în perioade mai simple, când lucruri banale, cum ar fi traficul zilnic şi aglomeraţia, par să ne copleşească.

 

În încheiere, cum aţi descrie oraşul într-o frază sau într-un cuvânt?

A doua mea casă - este cel mai scurt şi mai adevărat mod în care pot să o spun.