Arts & Design

Vreţi să vizitaţi Louvre, dar nu vă place Parisul? Îl veţi putea vedea în Abu Dhabi - GALERIE FOTO

25 mar 2012 497 afişări de Paul Comsa
Din aceeaşi categorie

Plajele întinse cu nisip auriu, pârtiile de schi acoperite, excursiile safari în deşert, arhitectura futuristă şi hotelurile luxoase nu au fost suficiente pentru ambiţiile şeicilor Emiratelor Arabe Unite. Abu Dhabi şi Dubai, "perlele" Peninsulei Arabe aveau nevoie de un muzeu de talie mondială pentru a rivaliza cu marile centre turistice ale lumii, dar pentru acesta ar fi trebuit să concureze cu instituţii culturale deja consacrate, care au adunat de-a lungul anilor colecţii impresionante de artă precum Louvre din Paris, Metropolitan din New York, British Museum din Londra sau Ermitaj din Moscova.

Şeicii au găsit imediat soluţia: "Dacă nu poţi ridica un muzeu care să rivalizeze cu Louvre, cum ar fi să aduci Louvre din Paris la tine?

Ideea a prins repede contur. Compania de investiţii pentru dezvoltarea turismului controlată de emiratul Abu Dhabi a anunţat că va organiza o licitaţie pentru construcţia Muzeului Louvre din Abu Dhabi, proiect care va face parte din Muzeul Guggenheim, una din minunile arhitectonice ale lumii moderne, scrie Associated Press.

Compania estimează că proiectul care va reprezenta vârful de lance al viitorului centru cultural al Insulei Saadiyat va fi finalizat în 2015. Clădirea va avea forma unui dom gigantic "perforat" care va adăposti galerii de artă alăturate sub forma unui oraş antic şi va face legătura cu un Muzeu Naţional având forma unor pontoane etajate şerpuind spre mare şi un Muzeu Maritim.

Muzeul Louvre va ocupa o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi, iar colecţiile vor fi împrumutate de la "fratele mai mare" de la Paris, în urma acordului încheiat între guvernul francez şi conducătorii Emiratelor Costul total al lucrărilor este estimat între 83 milioane euro şi 108 milioane euro, la care se adfaugă cele 525 milioane dolari plătite pentru a asocia numele noului muzeu cu cel al Louvre şi cele 747 milioane dolari plătite pentru împrumutul obiectelor de artă, expoziţiile temporare şi pregătirea personalului muzeului.

Citeşte şi: