Arts & Design

Studio Radu Abraham a apărut în 2022, conceptul având în centru designul de obiect. Ce forme ia lemnul în atelierul de lucru al lui Radu Abraham?

20 nov 2023 93 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Jobul lui Radu Abraham are în centru designul de obiect. Face asta de opt ani deja, full-time, şi încă de la început l-a tentat şi ideea de a avea o activitate secundară, şi totuşi mai aprofundată, pe cont propriu, în acelaşi domeniu. Când a simţit că a venit momentul, a întemeiat Studio Radio Abraham, adică locul unde lemnul se modelează după cum îşi doreşte imaginaţia lui, în fel şi chip.

Radu Abraham a vrut încă de la început să-şi construiască un portofoliu din obiecte realizate, nu doar imaginate şi randate, şi asta a şi făcut. Sub această identitate, Studio Radu Abraham a apărut în 2022 după ce antreprenorul a accesat fonduri europene care i-au permis să demareze proiectul.

„Practic, studioul îşi concentrează atenţia pe dezvoltarea de obiecte de design şi piese de mobilier, în mare parte din lemn masiv, dar are şi o componentă de execuţii pentru diferite proiecte realizate în colaborare cu varii arhitecţi şi designeri de interior. Pe lângă aceste două componente principale, o a treia o reprezintă realizarea de teambuildinguri pentru companii, activităţi în cadrul cărora participanţii pot să-şi asambleze în mod personalizat propriile obiecte de iluminat, pe care la final le iau cu ei acasă.“

Studioul se află în Cluj-Napoca, undeva la periferia oraşului, într-un spaţiu de 180 de metri pătraţi, unde Radu se ocupă de execuţia pieselor care ies în evidenţă prin designul aparte. Tot aici, el şi dezvoltă noi idei sau schiţează roadele imaginaţiei lui, menite să se concretizeze ulterior.

„Momentul în care a luat naştere ideea s-a suprapus cu perioada când eram student masterand la Design şi am realizat câteva obiecte funcţionale pentru care am ales să folosesc lemnul ca material principal. Pentru că mi-a plăcut mult lucrul cu lemnul şi a fost pentru prima dată când m-am imaginat făcând asta în viitor, am adus această perspectivă în relaţie cu designul de obiect.“

A început astfel să-şi construiască un portofoliu de obiecte funcţionale şi sculpturale, cu care, de-a lungul timpului, a participat la diferite expoziţii din ţară şi din străinătate. În felul acesta, a reuşit să capete şi o oarecare vizibilitate şi să vadă concret perspectivele dezvoltării unui atelier în care să realizeze în continuare obiectele imaginate.

Studiile lui Radu Abraham sunt în domeniul designului, fiind absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Acolo a luat primele contacte cu anumite materiale şi tehnici, însă majoritatea formării sale a avut loc după absolvire, în momentul în care a început să lucreze constant în atelier. A contat, de asemenea, şi experienţa acumulată în cadrul unui internship la un atelier din Berlin, cu un profil similar cu cel pe care şi al său îl are astăzi.

În propriul atelier a investit aproximativ 80.000 de euro pentru a aduce lucrurile la stadiul la care visa, deşi, în realitate investiţia este continuă şi nu pare să se termine curând. Din acest total de până acum, cam jumătate au fost bani care au mers către utilaje şi echipamente, cealaltă jumătate fiind alocată materiilor prime, spaţiului, angajaţilor şi creării portofoliului.

„La un nivel foarte personal, folosesc businessul şi cadrul din atelier pentru a-mi materializa ideile. Dincolo de asta, cel mai mult îl folosesc pentru a-mi construi în continuare portofoliul, în vederea diversificării şi a lărgirii paletei de obiecte şi servicii realizate, dar şi pentru a creşte reţeaua de colaboratori şi potenţiali clienţi pentru obiectele pe care le realizez.“

Studioul Radu Abraham oferă practic o alternativă premium la obiectele şi piesele de mobilier din comerţul mass market, venind cu o turnură estetică aparte prin modul în care articolele sunt realizate. Prin ceea ce face, artistul speră că poate contribui şi la formarea pieţei.

„Pasiunea mea pentru lemn a venit în urma unor momente de «joacă», dacă pot să le numesc aşa, în care am descoperit frumuseţea materialului şi câteva din posibilităţile pe care acesta le oferă. Ulterior, am fost fascinat de modul prin care se prelucrează şi tot mai mult am fost atras de ideea unui atelier, care, pe lângă faptul că este un mediu de lucru, este şi un spaţiu de joacă în care obiectele rezultate sunt puse în relaţie unele cu altele, dar şi cu atelierul în sine, care devine în felul acesta un mic univers creativ.“

Cu această curiozitate stârnită, Radu Abraham ne invită în lumea lui de lemn, unde zilele se împart, în linii mari, cam în două. Unele – pe care le şi preferă – sunt cele în care lucrează efectiv la proiectele în derulare sau la noi idei şi prototipuri.

Altele sunt mai degrabă de natură organizatorică. Înainte de a avea o echipă cu care să lucreze, aşa cum se întâmplă acum, fiecare zi era dedicată mânuirii lemnului, un proces care îl ajută să-şi golească mintea şi, oricât de solicitant ar fi uneori, îl ajută să se şi relaxeze.

„Mi-a plăcut tot timpul să muncesc şi este o activitate care reuşeşte să mă bucure într-un mod aparte“, mărturiseşte Radu Abraham.

În zilele „administrative“, gândeşte planuri de lucru pentru proiectele în curs sau viitoare, desenează şi propune obiecte noi ori face oferte de preţ. Adesea, mai multe din toate acestea în paralel. Legat de ceea ce ţine de desen, tot mai mult apelează la tehnologiile disponibile şi se raportează la experienţele anterioare, adesea obiectele sau proiectele mai vechi fiind un punct de plecare pentru altele noi. Inspiraţia vine tot timpul din surse diverse.

„Cred că, odată ce îţi «cablezi» mintea pe un subiect de care eşti pasionat şi interesat, ea începe să vadă sau să facă legături cu subiectul în cauză în tot mai multe situaţii şi te trezeşti că te inspiră lucruri simple sau aparent banale, pe lângă care treci zilnic şi pe care, văzându-le, ţi le imaginezi transpuse în mediul tău de lucru. Mă inspiră mult elemente arhitecturale sau principii diferite de asamblare, pe care uneori le folosesc scalat în obiectele pe care le realizez.“

Radu Abraham spune despre el că are o perseverenţă „adesea încăpăţânată“ de a rămâne fidel unei viziuni şi unor idei în care crede, în ciuda tuturor momentelor dificile care apar inevitabil pe parcurs.

„Mi-ar plăcea ca munca mea să inspire tineri care au o pasiune în direcţia designului de obiect şi care poate găsesc astfel curajul să o urmeze văzând că există şi alţii care fac asta la noi în ţară. Bineînţeles, mi-ar plăcea ca munca mea şi obiectele rezultate să inspire oamenii şi să-i facă să-şi dorească să aibă obiecte realizate de noi la ei în case. Mi-ar plăcea să atragă şi specialişti din domeniu şi să deschidă posibilitatea unor noi colaborări.“

Până acum, clienţii care au ales să acceadă în universul Studio Radu Abraham au fost diverşi, atât clienţi privaţi, cât şi birouri de arhitectură, de proiectare sau de design interior. Radu Abraham colaborează, de asemenea, şi cu o galerie de design din Timişoara, împreună cu care dezvoltă o colecţie de obiecte în exclusivitate. Paleta este largă şi când vine vorba de tipologia de proiecte.

„Am realizat atât piese de mobilier, cum ar fi biblioteci, mese sau cabinete, cât şi obiecte de iluminat sau alte obiecte de design de dimensiuni mai mici. În acelaşi timp, anul trecut am realizat un iconostas pentru o biserică ortodoxă din Norvegia.“

Unele proiecte au fost gândite şi propuse direct de echipa studioului. În cazul iconostasului însă a fost o comandă de execuţie, unde s-a lucrat în mare parte după un proiect prestabilit, chiar dacă pe parcursul lucrării au avut şi oamenii din echipa studioului o contribuţie creativă proprie.

Şi deşi toate proiectele au provocările lor, Radu Abraham nu poate să nu se gândească la unul anume când vine vorba de complexitatea implicată.

„A fost o bibliotecă din lemn de nuc care trebuia să acopere un perete de 5x3m şi care era compusă din 14 corpuri diferite. A fost un proiect custom (personalizat – trad.), desenat pe brieful beneficiarului şi gândit în funcţie de nevoia acestuia.“

Trebuia să ofere loc pentru păstrarea unei colecţii de hărţi şi a uneia de carte veche, dar să aibă şi spaţii de expunere sub forma unor casete luminoase pentru sculptură de mici dimensiuni şi diferite desene.

„A fost un proiect pe care l-am început singur, mult mai complex decât am anticipat la început, care s-a extins de la trei luni estimate la cinci şi la mijlocul căruia l-am cunoscut pe unul dintre colegii de echipă, pe partea de execuţie.“

Dincolo de toate provocările şi necunoscutele de la momentul respectiv, Radu Abraham admite că a fost unul dintre cele mai frumoase proiecte la care a lucrat, învăţând totodată foarte multe. Practic, pornind de aici a dat o nouă direcţie atelierului, acesta fiind primul proiect personal la o scară atât de mare, gândit şi executat în întregime în studioul care îi poartă numele.

Curioşii care vor fie să admire, fie să analizeze ce face Radu Abraham cu echipa lui, pentru a-i deveni clienţi, au la dispoziţie

site-ul studioului său. Pentru cei care vor să pătrundă şi mai mult în universul său creativ, uşile atelierului sunt larg deschise, cu o programare în prealabil. Acolo activitatea nu se opreşte niciodată şi ce loc poate fi mai bun să cunoşti un artist decât la bancul lui de lucru?

„În luna octombrie urmează să lansăm o colecţie de obiecte împreună cu Epretext, o galerie de design din Timişoara, iar apoi am în plan aplicarea şi – ideal - participarea la o expoziţie de design din Bruxelles. Pentru aceasta însă trebuie să finalizăm obiectele propuse. În paralel, activitatea din atelier continuă cu proiectele de execuţie pe care le avem planificate pentru perioada următoare“, încheie Radu Abraham.


Radu Abraham, fondator, Studio Radu Abraham: „Mi-ar plăcea ca munca mea să inspire tineri care au o pasiune în direcţia designului de obiect şi care poate găsesc astfel curajul să o urmeze văzând că există şi alţii care fac asta la noi în ţară. Bineînţeles, mi-ar plăcea ca munca mea şi obiectele rezultate să inspire oamenii şi să-i facă să-şi dorească să aibă obiecte realizate de noi la ei în case. Mi-ar plăcea să atragă şi specialişti din domeniu şi să deschidă posibilitatea unor noi colaborări“.