Profesii

Unde sunt cele 200.000 de noi contracte de muncă încheiate în două săptămâni de care vorbeşte Boc?

18 mai 2011 11502 afişări de Adelina Mihai
Din aceeaşi categorie
Unde sunt cele 200.000 de noi contracte de muncă încheiate în două săptămâni de care vorbeşte Boc?

"Ne apropiem de 200.000 de noi contracte de muncă(...) Este încă un semn că economia a ieşit din recesiune şi merge într-o direcţie mai bună", acesta este tipul de discurs pe care premierul Emil Boc îl rosteşte de la preluarea interimatului funcţiei de ministru al muncii de fiecare dată când are ocazia.

Inspecţia Muncii a anunţat la începutul acestei săptămâni că în perioada 2 - 15 mai (adică la mai puţin de două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii) au fost înregistrate la nivel naţional 177.746 de noi contracte de muncă.

Ziarul Financiar a cerut reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Ministerului Muncii şi Guvernului zece exemple de firme care au încheiat contracte noi de muncă în perioada la care se referă premierul Boc. Reprezentanţii acestor instituţii nu au oferit un răspuns oficial până la închiderea ediţiei.

"Nu e posibil să închei 200.000 de noi contracte de muncă în mai puţin de o lună. O parte sunt contracte care se reînnoiesc pentru că firmele au scăzut salariile şi sunt nevoite să facă noi contracte, o parte sunt medicii disponibilizaţi şi reîncadraţi, iar o parte sunt pentru cei care au nevoie de contracte noi pentru că au primit avize necesare la locul de muncă. Sigur, e posibil să fi crescut numărul de contracte în sectorul construcţiilor, pentru că a început sezonul, însă nu 200.000, pentru că firmele nu au aşteptat noul Cod al muncii ca să dea startul la angajări", a spus Mariana Câmpeanu, economistă şi statisticiană, care a fost ministru al muncii în timpul guvernului Tăriceanu.

În niciun comunicat oficial sau declaraţie publică nu s-a precizat câte contracte de muncă au fost încetate/ desfiinţate în aceeaşi perioadă, pentru a vedea evoluţia reală a contractelor de muncă aflate în vigoare, ca urmare a flexibilizării create de noua legislaţie a muncii.

Ultimele date furnizate de Inspecţia Muncii arată că în perioada de boom economic din 2007 - 2008, când marile companii făceau sute sau chiar mii de noi angajări anual (cum este cazul BRD Groupe Societe Generale, care a făcut câte 2.000 de noi angajări/an în această perioadă), evoluţia numărului de contracte de muncă active arăta o creştere de 327.000 a numărului de contracte: astfel, dacă la finele lui 2007 erau 5,98 mil. contracte de muncă în vigoare, la sfârşitul lui 2008 numărul acestora a ajuns la 6,26 mil. contracte. În aceeaşi perioadă au încetat aproape 300.000 de contracte de muncă, de unde rezultă că evoluţia reală a numărului de contracte de muncă a fost reprezentată de o creştere de numai 27.000 de noi contracte de muncă.

Comparativ, în perioada 2-15 mai 2011, au fost înregistrate peste 177.000 de noi contracte de muncă, potrivit unui comunicat al Inspecţiei Muncii. ZF nu a primit încă un răspuns privind numărul de contracte de muncă încetate în aceeaşi perioadă.

Peste 3 milioane de contracte de muncă au fost încetate în 2009 şi 2010, mai arată statisticile Inspecţiei Muncii, care includ atât contractele permanente de muncă, cât şi pe cele încheiate pentru perioade determinate de timp. Nu se ştie câte dintre aceste desfiinţări de contracte au reprezentat demisii şi câte au fost rezultatul unor concedieri.

În timp ce autorităţile sunt optimiste şi anunţă zeci de mii de noi angajări în fiecare zi, reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini, cei care au susţinut şi care au creat proiectul de modificare a legislaţiei muncii, estimau un număr de până la 90.000 de noi angajări pe termen scurt după intrarea în vigoare a noului Cod al muncii.

"Se remarcă o creştere a cererii pe partea de recrutare şi pe muncă temporară faţă de prima perioadă a anului, însă nu aş pune această evoluţie pe seama noilor modificări aduse la Codul muncii, ci pe nevoile sezoniere ale companiilor. Piaţa începe să se dezmorţească", a spus Monica Dona, PR Manager în cadrul firmei de recrutare Lugera & Makler.

Totuşi, pe site-urile de recrutare nu se remarcă o evoluţie semnificativă a numărului de anunţuri de angajare publicate de angajatori.

"În cele două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii s-a înregistrat o creştere de numai 6% a anunţurilor postate de angajatori comparativ cu cele două săptămâni anterioare. Nu este o creştere semnificativă, ci este o tendinţă normală a reluării unor activităţi pe piaţă", a spus Andreea Cojocaru, key account manager în cadrul site-ului de recrutare Bestjobs.

Citeşte şi: