Inovaţie și excelenţă în medicină

1 din 4 persoane suferă, la nivel global, de o afecţiune mintală. Cum răspunde MedLife la nevoia de psihoterapie a românilor

05 dec 2024 415 afişări de Proiect special
Din aceeaşi categorie

În ultimii ani, printre evenimentele mondiale care au ridicat gradul de stres şi anxietate în rândul populaţiei, unele, cum a fost pandemia, au adus o creştere de 25-27% a incidenţei de depresie şi anxietate la nivel global, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite. Direct proporţional cu acest  impact major asupra bunăstării psihice a oamenilor a evoluat şi cererea pentru servicii de psihoterapie. Datele din respectiva cercetare arată că, în prezent, una din patru persoane suferă de o afecţiune mintală. În oglindă cu aceste cifre le avem şi pe cele privind dimensiunea pieţei globale de servicii de terapie online, care se estimează că va evolua, de la o valoare de 9,58 miliarde de dolari în 2024 la peste 24,8 miliarde de dolari în 2031, cu o rată de creştere anuală compusă de 14,4% în acest interval, potrivit Coherent Market Insights.

În piaţa muncii, printre principalele cauze din spatele acestor statistici se numără burnoutul, raportat de peste 40% dintre angajaţii cu normă întreagă din mai multe ţări, printre care SUA  şi Regatul Unit, potrivit unui raport lansat în 2023 de Future Forum. Totodată, se estimează că 27% dintre lucrătorii din UE sufereau de stres, depresie sau anxietate în 2022, potrivit Parlamentului European.

În plus, un eurobarometru din 2023 citat de Parlamentul European arăta că 46% dintre respondenţi experimentaseră o problemă emoţională sau psihosocială, cum ar fi  depresie sau anxietate, în ultimele 12 luni; 54% dintre respondenţii care aveau o problemă de sănătate mintală nu primiseră ajutor din partea unui profesionist, iar 25% dintre respondenţi au raportat că ei sau un membru al familiei lor s-au confruntat cu una sau mai multe dificultăţi în accesarea serviciilor de sănătate mintală.

OMS trage un semnal de alarmă

Într-un raport privind sănătatea mintală globală – "Transforming mental health for all" - Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra faptului că, în multe privinţe, consolidarea sistemului de sănătate oferă bazele pentru schimbarea necesară şi în domeniul sănătăţii mintale, aspect care ar permite reorganizarea şi extinderea serviciilor şi a sprijinului alocat. Se punctează totodată importanţa factorului "resursă umană", căci o forţă de muncă competentă şi motivată este o componentă vitală a unui sistem de sănătate care funcţionează bine, impunându-se deci ca ţările să îşi extindă forţa de muncă specializată în domeniul sănătăţii mintale, dezvoltând competenţele dedicate. Iar impactul parteneriatelor şi al colaborării dintre toţi stakeholderii implicaţi, începând cu administraţia de stat şi sectorul privat, printre alţii, este şi el adus în discuţie.

Fiecare ţară are, astfel, responsabilitatea de a facilita accesul populaţiei la servicii de profil pentru a diminua ratele în creştere ale afecţiunilor mintale. Potrivit OMS, statele dedică, în medie, mai puţin de 2% din bugetele alocate sănătăţii pentru sănătatea mintală. În plus, în jur de jumătate din populaţia lumii trăieşte în ţări unde există doar un psihiatru la 200.000 de locuitori.

În România, costurile economice ale tulburărilor mintale netratate erau estimate, la nivelul anului 2022, la circa 11 miliarde de dolari, adică 3,47% din PIB, potrivit unui raport al Consiliului Economic şi Social.

În ceea ce priveşte forţa de muncă dedicată, piaţa locală dispune, în medie, de numai 12 medici psihiatri la suta de mii de locuitori, comparativ cu media europeană, de 17 cadre medicale, în ciuda faptului că prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în intervalul 2012-2021, ajungând de la aproximativ 1.566 de cazuri la 100.000 de persoane în 2012 la aproximativ 2.890 de cazuri la 100.000 de persoane în 2021, potrivit campaniei locale dedicate Zilei Mondiale a Sănăţătii Mintale de anul trecut.

MedLife oferă o abordare integrată ca răspuns la problemele din plan local

Pentru a răspunde nevoii acute de intervenţie şi resurse adecvate destinate îngrijirii şi prevenirii problemelor de sănătate mintală din plan local, MedLife
liderul pieţei de servicii medicale private, a decis să îşi concentreze eforturile şi proiectele de dezvoltare prin extinderea, la nivel naţional, a centrelor de excelenţă în psihiatrie şi psihoterapie MindCare, cu peste 12 ani de experienţă. Acestea  se adresează tuturor categoriilor de vârstă – adulţi, copii şi adolescenţi – atât individual, cât şi în cadrul grupurilor (psihoterapie de grup, sistemică – de familie, de cuplu) sau sub formă de ateliere de informare şi suport pe diferite teme, cu ajutorul unei echipe de medici şi terapeuţi specialişti cu experienţă atât la nivel naţional, cât şi internaţional, şi care au urmat, de asemenea, cursuri de formare şi certificare europeană în programe de tradiţie.

„Obiectivul nostru major de a face România bine împreună nu poate fi atins dacă nu ne îndreptăm atenţia şi resursele spre o nişă considerată încă tabu sau aproape inexistentă pe agenda publică. Stigmatizarea, lipsa accesului la servicii adecvate şi deficitul de specialişti în domeniul sănătăţii mintale sunt provocări semnificative pe care MedLife, în calitate de lider al serviciilor medicale private, are capacitatea de a le confrunta”, a declarat  Mihai Marcu, Preşedinte şi CEO MedLife. Potrivit lui, prin planul de extindere naţională al MindCare, compania şi-a asumat un nou angajament puternic, acela de a îmbunătăţi accesul la serviciile de sănătate mintală în România şi de a contribui semnificativ la creşterea gradului de conştientizare şi de îngrijire în acest domeniu esenţial al sănătăţii.

Deja, reţeaua MindCare a fost extinsă, după un al doilea centru inaugurat la Constanţa, cu o nouă unitate, deschisă la Craiova, unde funcţionează un departament de evaluare clinică şi psihodiagnostic, cu licenţe destinate utilizării unor evaluări psihologice complexe pentru adulţi, copii şi adolescenţi.

„Am încercat să prioritizăm crearea unui mediu cald şi primitor pentru pacienţii noştri, în care aceştia să se simtă auziţi, sprijiniţi şi înteleşi. Astfel, venim în întâmpinarea lor cu o vastă experienţă în tratarea diferitelor probleme de sănătate mintală, cum ar fi: stresul la locul de muncă şi epuizarea, anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, psihoza şi multe altele. Cea mai mare bucurie a noastră vine din sprijinul oferit pacienţilor în realizarea obiectivelor personale şi atingerea rezultatelor de succes”, a declarat Oana Surdu, manager clinici MedLife & coordonator al reţelei MindCare.

Obiectivele MedLife sunt că într-un orizont mediu de timp, MindCare să ajungă la o acoperire naţională prin intermediul a minimum 10 locaţii.