
Echipa de avocaţi din cadrul STOICA & ASOCIAŢII, formată din Dragoş Bogdan (Managing Partner), Mihai Stănescu (Managing Associate) şi Maria-Ruxandra Bodea (Junior Lawyer), a obţinut recent o nouă victorie importantă pentru clientul său, un important lanţ românesc de restaurante de tip fast-food.
Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv o a doua cerere de ordonanţă preşedinţială, prin care un lanţ internaţional de restaurante de tip fast-food încerca interzicerea folosirii identităţii vizuale a afacerii româneşti, plecând de la o pretinsă asemănare cu mărcile sale a elementelor vizuale şi grafice folosite. Ca şi în prima cerere de interzicere provizorie, respinsă tot de Curtea de Apel Bucureşti, în martie 2023, partea adversă şi-a bazat atacul pe dreptul asupra unor mărci europene şi existenţa unor pretinse acte de concurenţă neloială. Elementele de noutate invocate în noua cerere de ordonanţă erau existenţa unei soluţii nedefinitive pe fond şi o pretinsă încercare de intrare pe piaţa din România, prin încheierea unui contract de franciză, nepus însă în practică.
STOICA & ASOCIAŢII a demonstrat convingător că prejudiciul invocat de partea adversă rămâne unul pur teoretic – în condiţiile în care, în ciuda existenţei contractului de franciză partea adversă nu este prezentă cu adevărat pe piaţa din România – în timp ce clientul ar fi fost afectat în mod real şi grav de o eventuală suspendare a activităţii. Instanţa a confirmat că cererea nu se încadrează în rigorile ordonanţei preşedinţiale, aplicând dreptul naţional şi european într-o hotărâre care se remarcă prin claritate şi celeritate. Decizia permite clientului să-şi continue activitatea fără nicio întrerupere, reprezentând un precedent valoros pentru jurisprudenţa în domeniul mărcilor şi concurenţei neloiale.
„Procedura ordonanţei preşedinţiale în materia proprietăţii intelectuale nu ţine loc de o judecată pe fond a cauzei şi nici nu poate fi folosită pentru a acorda caracter executoriu de facto unei hotărâri de primă instanţă pe fond, care nu are caracter executoriu. Aparenţa existenţei dreptului şi aparenţa încălcării reprezintă, într-adevăr, condiţii care trebuie îndeplinite, însă măsurile provizorii nu pot fi acordate doar în temeiul acestora - altfel s-ar ajunge la o deturnare a scopului acestei proceduri. Printr-o abordare pragmatică, de business, a circumstanţelor concrete, plecând de la o cunoaştere profundă a dreptului european aplicabil, Curtea de Apel Bucureşti a acordat o atenţie deosebită cauzei şi a confirmat că măsurile provizorii solicitate ar fi depăşit scopul preventiv al procedurii, creând un dezechilibru evident între interesele părţilor implicate.”, a declarat Dragoş Bogdan (Managing Partner).
Constituită în anul 1995, STOICA & ASOCIAŢII a câştigat recunoaştere naţională şi internaţională în lumea dreptului şi a mediului de afaceri, prin întreaga sa activitate de asistenţă juridică şi de reprezentare a unui portofoliu vast de clienţi. De la înfiinţare şi până în prezent, avocaţii din cadrul STOICA & ASOCIAŢII au făcut dovada că sunt o echipă puternică, întemeiată pe respectarea principiilor sale: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & ASOCIAŢII a dobândit o excelentă reputaţie naţională şi internaţională. Performanţele sale profesionale sunt recunoscute în cele mai importante ghiduri juridice: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.
