
Într-un mediu corporativ dinamic şi competitiv, unde adaptabilitatea şi dezvoltarea continuă sunt esenţiale, un program de Executive MBA poate reprezenta un catalizator pentru avansarea în carieră. Acesta oferă o combinaţie unică între cunoştinţe teoretice, tehnici de leadership şi o perspectivă globală actualizată, esenţială pentru profesioniştii care activează în companii internaţionale.
Pentru Matei Ionuţ, New Categories FP&A and Corporate Finance Lead la British American Tobacco, decizia de a urma un Executive MBA în 2022 a fost motivată de dorinţa de a-şi echilibra cunoştinţele teoretice cu experienţa acumulată, pentru a avansa la nivelul următor.
„La acel moment, ocupam o funcţie de senior manager bine consolidată, iar motivaţia principală era identificarea unei soluţii pentru creşterea mea profesională prin promovarea la nivelul următor. Astfel, căutam un program care să adauge valoare cunoştinţelor mele, să aibă o rezonanţă internaţională, dat fiind faptul că activez într-un mediu corporate cu deschidere globală, dar şi să-mi ofere viziune şi alternative dincolo de sfera financiar-contabilă", povesteşte acesta.
Programul Bucharest Executive MBA, recunoscut internaţional, s-a dovedit a fi alegerea potrivită, mai ales că i-a oferit o bursă de studii prin Ziarul Financiar. Această oportunitate nu doar că i-a uşurat decizia, dar a reprezentat şi o recunoaştere a potenţialului său.
„Programul EMBA oferit de WU Executive Academy s-a remarcat în primul rând prin notorietatea universităţii, dar şi prin feedback-ul pozitiv primit de la foşti absolvenţi. Totuşi, factorul decisiv care m-a determinat să aleg acest program a fost câştigarea unei burse în valoare de 13.500 EUR, oferite de Ziarul Financiar, ceea ce mi-a oferit atât un sprijin financiar, cât şi un argument solid pentru a face alegerea potrivită", afirmă Matei.
În plus, programa, atât ca timp cât şi conţinut, a fost agreată cu leadership-ul din companie, astfel încât a beneficiat de sprijinul managerului său direct şi al organizaţiei.
Cursurile de EMBA l-au ajutat semnificativ în cariera sa managerială, oferindu-i perspective noi şi instrumente practice aplicabile în activitatea zilnică. Beneficiile s-au resimţit rapid, iar la doar şase luni de la începerea programului, a fost promovat într-un rol de middle-level leadership în cadrul BAT, ca o recunoaştere a realizărilor sale.
„Acest nou rol a coincis perfect cu materia studiată în cadrul EMBA-ului, întrucât leadership-ul era o arie nouă şi complexă pentru mine. Programul m-a ajutat să înţeleg mai bine provocările acestui spaţiu şi să le gestionez cu succes", explică Matei.
Dacă motivaţia sa iniţială a fost acumularea de cunoştinţe teoretice şi strategice, pe parcursul programului, a realizat că valoarea reală a unui EMBA provine şi din interacţiunea cu ceilalţi participanţi: „Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în cadrul programului EMBA a fost deschiderea necesară faţă de tot ceea ce acesta implică. Pe lângă materia actualizată conform tendinţelor contemporane din mediul de business şi profesorii pregătiţi să răspundă oricărei întrebări, am realizat că o mare parte din valoarea programului provine de la colegi."
Programul i-a oferit ocazia de a învăţa perspective noi, de a observa stiluri diferite de leadership şi de a extrage lecţii valoroase dintr-un mediu colaborativ: „Concluzia mea este că un EMBA de excelenţă este definit de selectarea elitelor din mediul de business, fiind onorat să fac parte din această cohortă şi din comunitatea alumni, rămânând conectat şi după finalizarea programului. Această experienţă m-a făcut să fiu atât recunoscător, cât şi mândru de acest parcurs."
Deşi are 15 ani de experienţă în domeniul financiar, programul nu a fost lipsit de provocări pentru Matei, în special în timpul seminarelor, mărturiseşte acesta: „Perspectivele profesorilor asupra unor subiecte financiar-contabile erau complet diferite de modul meu obişnuit de a gândi. Aceasta a fost o provocare personală – să accept şi să înţeleg modul de gândire al unui antreprenor sau al profesioniştilor din alte funcţiuni."
Însă, interacţiunea cu colegii şi diversitatea opiniilor l-au ajutat să îşi extindă orizonturile şi să adopte noi perspective asupra businessului: „A fost o lecţie valoroasă care mi-a modelat gândirea în mod semnificativ."
Din perspectiva sa, un manager de succes trebuie să îmbine competenţele tehnice, emoţionale şi de leadership: „În primul rând, competenţele de comunicare sunt esenţiale pentru a transmite clar obiectivele, a motiva echipa şi a rezolva conflictele. Empatia şi inteligenţa emoţională îl ajută să înţeleagă nevoile şi preocupările angajaţilor, consolidând astfel relaţiile interpersonale. De asemenea, un manager trebuie să fie orientat spre rezultate, având capacitatea de a lua decizii rapide şi bine fundamentate, chiar şi în condiţii de incertitudine."
Flexibilitatea şi adaptabilitatea sunt la fel de importante: „Un bun manager inspiră încredere, este un exemplu de integritate şi creează un mediu în care echipa poate prospera."
În opinia lui Matei, unul dintre aspectele care pot fi îmbunătăţite în programele de EMBA este dezvoltarea inteligenţei emoţionale a liderilor, atât prin includerea unor exemple concrete, stimularea schimbării de mentalitate prin interacţiuni, cât şi prin situaţii provocatoare şi scenarii dificile care să dezvolte aceste abilităţi.
Ziarul Financiar şi WU Executive Academy oferă anul acesta 7 burse de studiu, în valoare totală de 120.000 euro, pentru programul Bucharest Executive MBA, adresat managerilor cu minim 5 ani de experienţă. Înscrierile pentru burse au loc până pe 24 aprilie 2025, iar aplicaţiile se depun online. Câştigătorii burselor vor fi anunţaţi pe data de 12 mai 2025, atât pe www.zf.ro, cât şi în ediţia tipărită a Ziarului Financiar.
Informaţii complete despre burse şi înscrieri sunt disponibile pe: www.zf.ro/ExecutiveMBA.
