Info

În România, ţara cu cele mai puţine fonduri alocate stomatologiei, un medic clujean lansează o periuţă de dinţi electrică la standarde europene

16 oct 2024 89 afişări
Din aceeaşi categorie

România este printre tările cu cele mai puţine fonduri alocate stomatologiei, făcând cu atât mai greu accesul la serviciile de specialitate, fără un decont acceptabil de către stat. Deşi prevenţia nu este top of mind pentru români, un medic stomatolog clujean a dezvoltat o periuţa de dinţi electrică comparabilă cu cele produse de marii producători din piaţa internatională. Cu baza din aluminiu, un design minimalist, trei moduri de curăţare şi o durată de folosire de 60 de zile, periuţa este o variantă extrem de accesibilă, după cum explică medicul care a dezvoltat-o, Cătălin Dimir: „ Sonair este o periuţă pe care am gândit-o în detaliu în toate fazele ei de prototipare. La noi în clinică, pacienţii sunt extrem de receptivi şi nici unul nu mai foloseşte periuţa clasică de dinţi. Am ştiut că e nevoie de o alternativă, un produs cu multiple funcţionalităţi, dar şi la un pret accesibil.”

Cu o investiţie iniţială de 250mii EUR din surse proprii, antreprenorul a dezvoltat ulterior şi un irigator bucal în completarea rutinei de ingrijire orală, mizând în primul rând pe prevenţie:” Am considerat întotdeauna că munca unui dentist nu se opreşte când s-a terminat tratamentul, noi, medicii rămânem vocile cu autoritate atunci când pacientul pleacă din clinică şi întreabă cum să-şi îngrijească dantura. În plus, prevenţia, ca în orice afecţiune, este ceea ce trebuie să ne preocupe în primul rând”, explică medicul.

Ultimul studiu făcut anul acesta în România de către Colegiul Medicilor Stomatologi arată că românii sunt preocupaţi de starea de sănătate a danturii lor, peste jumatate dintre cei chestionaţi declarând că se spală pe dinţi de două ori pe zi. În rândul aceloraşi respondenţi, peste 90% văd în medicul stomatolog cea mai importantă sursă de informare.