Travel

Cum arată weekendul perfect pentru Anca Alimănescu, executivul care conduce operaţiunile locale ale magazinelor de bijuterii Pandora: "Îmi place foarte mult Bucureştiul şi îmi place şi că mereu se întâmplă ceva nou, interesant"

31 aug 2017 1230 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Country managerul lanţului de bijuterii Pandora România dezvăluie care-i sunt locurile preferate din  Bucureşti, cum îi place să îşi petreacă weekendul şi unde se întoarce de fiecare dată cu drag în vacanţă.

 

Weekend-ul meu începe sâmbăta de dimineaţă. Din păcate, în ultima vreme, nu atât de dimineaţă pe cât mi-aş dori (zâmbeşte). Şi, nu, nu am o rutină anume. Când nu lucrez, îmi place să nu am un program stabilit, reguli şi lucruri de făcut. Iar acest lucru nu mă face deloc să simt că pierd timpul, ci să fiu liberă şi să fac ce simt pe moment.

De obicei rămân în Bucureşti pe perioada weekend-ului. Îmi place foarte mult oraşul meu şi îmi place şi că mereu se întâmplă ceva nou, interesant.

În weekend merg de regulă să iau micul dejun la Simbio, unde au o omletă deosebit de bună. Apoi îmi beau cafeaua alături de prietenele mele, schimbând impresii despre ce s-a mai întâmplat cu vieţile noastre în ultima vreme.

După aceea, parchez maşina undeva aproape de centru şi merg pe jos, rătăcindu-mă pe străduţe. Îmi place să admir câte o clădire frumoasă, să intru într-o biserică în care nu am mai fost niciodată, să vizitez un muzeu sau o galerie unde sunt expuse lucrări ale unui artist străin. Fac şi o oprire la o cafenea sau un restaurant nou. Iar drumul de întoarcere către maşină îl fac cu metroul sau chiar cu tramvaiul sau autobuzul. Pe scurt, în weekend încerc să mă comport ca un turist în oraşul meu, explorând şi privindu-l cu alţi ochi. La finalul unei astfel de zile am sentimentul unei oboseli plăcute.

Când totuşi plec din oraş, pentru că jobul meu implică foarte multe deplasări în ţară şi în Europa, îi las pe cei din familie sau pe prieteni să propună şi să organizeze deplasările de scurtă durată. Astfel, am ocazia să revăd locuri deja cunoscute sau, dimpotrivă, să descopăr altele pentru prima dată. Îmi place foarte mult România, dar, din păcate, nu avem deloc o infrastructură care să ne ajute să o descoperim aşa cum merită. De exemplu, cea mai frumoasă vacanţă în România a fost în Maramureş, unde, chiar dacă nu am avut mereu conexiune la Internet, am avut poate cea mai bună conexiune cu ţara mea şi cu tradiţiile locale. Am descoperit locuri rupte din poveşti şi oameni care vorbesc cu mândrie despre lucruri pe care noi le-am uitat de mult.

Şi când călătoresc pentru job îmi rezerv o zi sau două, înainte sau după ce termin cu responsabilităţile de business, pentru a descoperi oraşul şi oamenii locului, pentru a le înţelege cultura şi obiceiurile. Călătoriile de business sunt cu totul diferite pentru că ai o listă de lucruri de rezolvat, de cele mai multe ori stând închis într-o sală de şedinţe şi observând oraşul din taxi.

Totuşi, în urma unei călătorii de business am descoperit Thailanda, îndrăgostindu-mă imediat de cultura de acolo şi alegând să mai rămân încă cinci zile, la sfârşitul cărora am decis apoi să revin şi doar pentru vacanţă. Acum, ori de câte ori trebuie să fac o vizită în Bangkok sau în Chang Mai, îmi prelungesc şederea cu încă 10 zile, în care să vizitez locuri din Thai­landa sau din ţările învecinate, pre­cum Vietnam, Birmania sau Malaiezia.

Îmi este foarte greu să aleg o ţară sau un oraş despre care să vorbesc ca fiind cel mai frumos loc pe care l-am văzut. În schimb, pot spune că, pentru mine, Italia, din nord şi până în sud, oferă toate tipurile de experienţe pe care le poate căuta cineva. De la oraşele şi staţiunile din nord, unde poţi avea o vacanţă la schi, la oraşele vechi, cu arhitectură impresionantă şi opere de artă la tot pasul, sau micile aşezări de provincie, unde te poţi relaxa departe de agitaţia urbană, învăţând tot felul de obiceiuri locale şi satisfăcându-ţi curiozitatea culinară. Nu aş uita nici fru­moasele oraşe de pe coastele în­so­rite, udate de o mare minunată.

În Asia, în schimb, Thailanda este pentru mine pe primul loc din toate punctele de vedere. Iar numeroasele sale insule îţi pot încărca bateriile pentru o bună bucată de timp. Phuket-ul a devenit, deja, a doua mea casă, locul în care mă reîntorc cu plăcere şi unde reuşesc să mă relaxez într-un decor exotic, alături de oameni simpli şi prietenoşi, care te fac să vezi de cât de puţine lucruri ai nevoie în viaţă, de fapt, pentru a fi fericit.

Cu trei ani în urmă am descoperit Asia şi, pentru prima dată în viaţă, am avut parte de un mix extraordinar de experienţe, trecând de la o extremă la alta. Iar acest lucru m-a făcut să reconsider multe lucruri referitoare la modul în care îmi trăiesc viaţa şi să conştientizez ce este cu adevărat important pentru mine. Astfel, de trei ani călătoresc foarte mult în Asia , pentru că îmi satisface setea de locuri şi experienţe noi. În plus, nu se compară cu nimic din ceea ce poate oferi Europa.

Prima mea călătorie în afara ţării este mult mai veche. Aveam 15 ani când am plecat pentru prima dată cu un grup de colegi din liceu în Grecia. Şi mi-a plăcut atât de mult, încât atunci am decis să economisesc lunar o sumă astfel încât să pot vedea cât mai multe oraşe din Europa până împlinesc 30 de ani. Lucru pe care l-am şi făcut. Evident, au fost ani în care nu am călătorit şi ani în care am văzut mai multe ţări. Însă, dacă la început a reprezentat pentru mine o provocare, ca un check-list de bifat, pe măsură ce a trecut timpul am început să-mi schimb strategia şi să aleg cu atenţie ţările şi oraşele pe care doresc să le vizitez.

Mai mult, îmi place foarte mult să citesc şi, cumva, aşa am început să călătoresc pentru prima oară, alături de personajele din cărţile pe care le-am ales.