Style

Despre inspiraţie şi omul ideal cu Thierry Wasser, maestru-parfumier la Guerlain

31 iul 2015 972 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Numele Guerlain nu are nevoie de introducere. Puţini sunt pasionaţii de alchimii olfactive care să nu fi încercat măcar o dată, din plăcere sau curiozitate, parfumul Sha­li­mar, creaţia-statement a reputatei casei franceze cu 187 de ani de istorie. Numeroşi sunt maeştrii parfumieri care s-au inspirat sau îi datorează ceea ce sunt geniului familiei Guerlain.

O nouă epocă a început însă în istoria Guerlain în 2008, când elveţianul Thierry Wasser a fost numit de Jean Paul Guerlain parfumierul casei. Thierry este un Wasser şi este primul „nas“ al Guerlain din afara familiei. Cu deloc uşoara misiune de a aduce Guerlinada în secolulul al XXI-lea, Thierry a confirmat prin creaţiile sale - Idylle, L’homme idéal şi Shalimar Initial, că pariul făcut de Jean Paul atunci când l-a ales drept succesor este câştigător.

„Fac parte din a cincea generaţie de maeştri parfumieri la Guerlain. Împărtăşesc dragostea pe care predecesorii mei au avut-o pentru ingredientele care compun Guerlinada, în special trandafirul. Cred că mi-am pus propria amprentă asupra parfumurilor Guer­lain. Ceea ce am schimbat cel mai mult la mine de când am venit la Guerlain a fost modul în care lucrez. Am devenit mai responsabil atunci când identific materiile prime şi când produc parfumurile în afară de actul de creaţie“, spune Thierry Wasser.

Pentru profani, de menţionat că Guerlinada este denumirea dată ingredientelor-cult care se regă­sesc, aproape obsesiv, în toate creaţiile casei franceze. Este vorba de şase ingrediente: bergamota (fruct supranumit şi aurul verde al Calabriei), trandafirul (Thierry foloseşte în special esenţe de trandafir centifolia şi damasc), iasomia, vanilia, irisul şi boabele de tonka. În diferite cantităţi şi asociaţii, aceste ingrediente alcătuiesc semnătura Guerlain, imposibil de replicat şi poate pentru acest motiv atât de apreciată.

Absolvent de studii botanice şi mai apoi al şcolii de parfumerie Givaudan din Paris, Thierry şi-a început cariera de alchimist olfactiv la Firmenich, competitor al lui Guerlain, unde a creat parfumuri pentru Christian Dior (Addict), Diesel (Fuel for Life) şi Giorgio Armani. La Guerlain, maestrul parfumier Jean Paul i-a încre­dinţat cartea cu reţele secrete ale parfumurilor, fiind astfel continuată tradiţia de a transmite valorile casei generaţiei viitoare. Întrebat dacă este posibil de recreat astăzi un parfum după reţeta originală din secolul al XIX-lea, Thierry răspunde afirmativ, dar adaugă precaut că „va fi dificil să obţinem anumite ingrediente“.

„Recreez parfumuri vechi pentru Osmoteca de la Versailles, însă fac acest lucru doar pentru a menţine în viaţă valori istorice şi culturale, parfumurile nu sunt comercializate“, spune el.

Inspiraţia poate veni de oriunde, mărturiseşte maestrul parfumier. Călătoriile în locuri înde­părtate sunt cele care îl înspiră, iar muzica este extrem de importantă atunci când lucrează la un parfum. Oare ce piesă a ascultat atunci când a lucrat la parfumul L’homme idéal, ce îmbină note citrice, de migdală, boabe de tonka cu note de piele, cedru şi vetiver. Nina Simone cu al său „I put a spell on you“ sau poate concertul din Köln al lui Keith Jarrett?

Întrebat care a fost călătoria care l-a impresionat cel mai mult, Thierry răspunde:

„Călătoria pe care am făcut-o în India. A fost o aventură umană de neuitat. I-am ajutat pe localnici să aibă o nouă activitate, care a implicat cultivarea integrată şi respectul pentru mediul înconjurător, şi în acelaşi timp am creat un ingredient nou excepţional pentru Guerlain. Vetiverul este un ingredient extrem de rezistent. Creşte rapid şi nu necesită un sol anume, iar aroma sa a ajutat la crearea a câteva din legendarele parfumuri lemnoase“, explică Thierry.

La Guerlain, un bun parfumier este şi un bun explorator. Frază ce rezumă motivele pentru care Jean Paul Guerlain a fost supranumit şi „Marco Polo al esenţelor“. Îi plăcea să stea izolat pentru mult timp în plantaţii, experienţă din care pornea inspiraţia pentru viitoarele parfumuri. La fel ca predecesorul său, Thierry Wasser călătoreşte mult pentru a descoperi noi ingrediente şi pentru a găsi inspiraţie.

Shalimar, L’Heure bleue sunt creaţii ale Guerlain care au fost lansate cu aproape o sută de ani în urmă şi care şi astăzi au un cuvânt greu de spus în parfumerie, deşi câteva sute de noi parfumuri apar în fiecare an pe piaţă. Care să fie secretul? Poate faptul că parfumierii de la Guerlain nu merg niciodată pe drumuri bătătorite şi au curajul să inoveze.

„Istoria Guerlain este formată din creaţii care au revoluţionat parfumeria. Jicky a fost primul parfum modern, Shalimar a fost primul parfum oriental, iar Habit Rouge a fost primul parfum oriental pentru bărbaţi. Recent, La petite robe noire a schimbat radical modul în care comunică parfumul, şi sper că L’Homme idéal va face acelaşi lucru.“

Desprins parcă dintr-o legendă medievală, în care regele, rămas fără moştenitori, îi dă tronul unui străin care şi-a demonstrat vitejia în

probe de foc, pare destinul lui Thierry Wasser, maestrul parfumier al casei franceze Guerlain. Având misiunea de a duce mai departe Guerlinada, Wasser vorbeşte într-un interviu pentru DA Premium despre inspiraţie, creaţie şi omul ideal.

 

Thierry Wasser: 

„Recreez parfumuri vechi pentru Osmoteca de la Versailles, însă fac acest lucru doar pentru a menţine în viaţă valori istorice şi culturale, parfumurile nu sunt comercializate.“

„Fac parte din a cincea generaţie de maeştri parfumieri la Guerlain. Împărtăşesc dragostea pe care predecesorii mei au avut-o pentru ingredientele care compun Guerlinada, în special trandafirul. Cred că mi-am pus propria amprentă asupra parfumurilor Guerlain.“