Povestea brandului Kachorovska începe în 1957, cu un mic atelier de încălţăminte în Zhytomyr, Ucraina. Azi, afacerea se află deja la cea de-a treia generaţie de artizani, cu produse trimise în peste 60 de ţări. Pantofii Kachorovska nu sunt doar o modă, sunt anatomie la purtător. Dar brandul mai are ceva trecut pe „cartea de vizită“, ceva specific brandurilor din această parte a Europei, cu precădere Ucraina: creativitate asociată cu o rezistenţă remarcabilă în faţa adversităţii.
„Povestea brandului începe în 1957, când bunica Alinei Ocheretiana, actuala coproprietară, CEO şi directoare de creaţie a Kachorovska, a început să lucreze în producţia de încălţăminte. Mai târziu, familia a deschis un mic atelier, condus din casa lor din Zhytomyr. Acesta a fost condus de mama Alinei în anii 1990 şi a funcţionat cu ajutorul întregii familii“, spun pentru După Afaceri Premium reprezentanţii brandului.
Primul contact al Alinei cu atelierul a adus însă ceea ce avea să definească de fapt ADN-ul Kachorovska - cariera ei de dansatoare fiind definitorie pentru felul în care aveau să fie realizate piesele.
„Implicarea ei în atelierul familiei a venit natural. Uşile casei şi ale atelierului erau mereu deschise. Întâmpinând clienţi cu poveşti personale şi nevoi unice, asta i-a modelat înţelegerea intuitivă a încălţămintei de la o vârstă fragedă.“
Tranziţia de la un atelier de familie la un brand modern a debutat la începutul anilor 2000, când Alina s-a mutat la Kiev, pentru a studia Dreptul la Academia Kyiv-Mohyla. În 2010, a acceptat prima comandă de încălţăminte personalizată venită de la Kiev, produsă în mica fabrică a familiei. În acelaşi an, soţul ei, Ruslan Ocheretianyi, s-a alăturat afacerii.
„Prima colecţie completă de pantofi şi genţi sub numele de Kachorovska a fost lansată în 2013. Aproape întreaga colecţie - şase luni de muncă - a fost vândută în prima săptămână.“
Cele mai importante publicaţii de afaceri din Ucraina, inclusiv Forbes, au preluat rapid povestea.
„De-a lungul anilor, atelierul a confecţionat manual încălţăminte după măsurile a peste 40.000 de clienţi, permiţând mărcii să dezvolte forme de pantofi precişi din punct de vedere anatomic, care să răspundă nevoilor reale ale picioarelor.“
În 2015, Kachorovska a deschis primul său magazin în Kiev. Astăzi, brandul operează trei buticuri independente în Ucraina, în Kiev şi Odesa.
„Cea mai mare transformare a companiei a avut loc în ianuarie 2021. Evoluând de la un brand de pantofi de nişă, Kachorovska a devenit parte a unui holding mai larg, Kacho Group, care include şi galeria de artă contemporană Mistrika, şi platforma media de lifestyle Vavylon. Astăzi, Kachorovska rămâne inima grupului, angajând aproape 200 de persoane şi continuând să modeleze moda ucraineană modernă prin patrimoniu, măiestrie şi inovaţie.“
Pantoful rămâne şi el în centrul preocupărilor Kachorovska. Brandul se delimitează de abordarea tradiţională a formelor şi volumelor în forma pantofului, cu scopul de a crea încălţăminte sofisticată şi anatomică în acelaşi timp.
„În 2024, echipa noastră de design a produs 550 de eşantioane de pantofi, dintre care doar aproximativ 30% au fost aprobate. Ştim cum ne-ar plăcea să ne simţim atunci când purtăm pantofii noştri. Vrem să fie moi, uşori, erotici, frumoşi şi puţin jucăuşi. Puteţi dansa literalmente toată noaptea în sandalele noastre cu toc înalt.“
În viziunea Kachorovska, nu există un tipar de client, ci o comunitate de oameni pasionaţi de pantofi. „De aceea, proiectăm pentru iubitorii de încălţăminte - şi asta nu are nimic de-a face cu sexul, vârsta, religia sau opiniile politice. Aceste lucruri dispar în fundal atunci când clienţii noştri şi brandul nostru se conectează printr-un limbaj comun - limbajul pantofilor şi al stilului.“
Toată producţia este realizată în Ucraina, în fabrica Kachorovska, situată în Zhytomyr. Majoritatea materialelor şi componentelor provin de la producători din Italia, în timp ce unele elemente sunt, de asemenea, fabricate local, în Ucraina.
„Ne opunem cu fermitate supraproducţiei. Facem un efort conştient pentru a realiza cât mai puţine surplusuri posibil, cu scopul de a evita stocurile în exces şi de a ne concentra pe vânzări. Înainte de lansarea fiecărei colecţii noi, ne străduim să ne asigurăm că doar un număr minim de articole - pantofi, genţi şi piese de îmbrăcăminte - au rămas din colecţia anterioară. Scopul este să ne apropiem de vânzarea completă.“
Creativitatea pe timp de război este o specie aparte, dar Kachorovska a reuşit cumva să transforme această perioadă într-un reflector imens pus pe meşteşugul său.
„Mărcile din Europa de Est şi, în special, din Ucraina împărtăşesc un punct forte comun: creativitatea asociată cu o rezistenţă remarcabilă în faţa adversităţii. Acest reflector (perioada conflictului – n.red.) a creat o oportunitate pentru cele mai puternice şi mai capabile mărci ucrainene de a păşi pe scena mondială. Multe dintre acestea au făcut-o extinzându-şi prezenţa mult dincolo de Ucraina şi continuând să îşi crească amprenta internaţională.“
În acelaşi timp, spun reprezentanţii Kachorovska, ieşirea conglomeratelor mondiale de modă de pe piaţa ucraineană în 2022 a lăsat un vid, eliberând aproximativ 30% din industria modei, pe diferite segmente.
„Alimentate de un val de mândrie naţională şi de o dorinţă colectivă de a sprijini produsele locale, multe companii ucrainene au început să se extindă rapid pe piaţa internă. Acest lucru nu numai că a contribuit la consolidarea economiei interne, dar a furnizat şi resursele financiare necesare pentru extinderea în străinătate.“
Anul trecut, Kachorovska a expediat comenzi în 62 de ţări din întreaga lume.
„Circa 20% din totalul comenzilor noastre au venit de la clienţi internaţionali - o cifră care continuă să crească constant. A fost fascinant să urmărim creşterea popularităţii noastre în diferite regiuni. Până acum, singurul continent pe care nu am ajuns este America Latină, dar suntem nerăbdători să schimbăm acest lucru.“
Şi nu numai partea de comenzi este în dezvoltare, ci şi partea de prezenţă fizică. Iar pentru acest pas, România pare a fi o destinaţie potrivită pentru Kachorovska.
„Când vine vorba de stabilirea unei prezenţe mai conturate în străinătate, România a devenit prima ţară în care intrăm cu o abordare concentrată şi strategică. Vedem acolo un potenţial semnificativ şi oportunităţi de creştere. În paralel, explorăm în mod activ extinderea pe pieţe precum Republica Cehă, Polonia şi statele baltice - toate acestea fiind priorităţi actuale pentru noi.“
