Style

Bucureştiul secret: Unde se mănâncă cel mai bun muşchiuleţ de miel şi cine face cele mai bune bomboane de ciocolată? Recomandări de la 20 dintre cei mai cunoscuţi executivi, antreprenori, chef-i sau avocaţi

17 dec 2015 25455 afişări de Roxana Petrescu, Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete, Corina Mirea
Din aceeaşi categorie

Am răscolit ţara în lung şi-n lat pentru a-i descoperi cele mai savuroase secrete de lifestyle. Am apelat bineînţeles la cunoscători, la oameni care prin natura meseriei lor au acces nelimitat la un set de informaţii care pentru majoritatea dintre noi sunt ascunse. În această expediţie am avut alături de noi peste 20 de ghizi, oameni activi în gastronomia de înaltă clasă, cunoscători ai vinurilor bune şi ai tăriilor fine, dezvoltatori de proprietăţi de lux, avocaţi, antreprenori, executivi români recunoscuţi la nivel internaţional, oameni din orologeria premium. De la cine se cumpără cea mai bună brânză din Bucureşti şi când primesc restaurantele de lux peştele proaspăt? Unde se mănâncă cel mai bun muşchiuleţ de miel şi cine face cele mai delicioase bomboane de ciocolată? Care este clubul secret în care membrii sunt reuniţi prin pasiunea pentru... batiste şi de unde poţi să-ţi iei pălării din alte vremuri care să te ocrotească de neliniştile de azi? Acestea sunt doar câteva dintre secretele din Bucureşti şi din România pe care 20 de oameni care ştiu lifestyle-ul pe de rost  au fost de acord să le împartă cu După Afaceri Premium. Mai departe, noi doar le-am pus cap la cap şi am realizat poate prima listă secretă a lifestyle-ului din Bucureşti şi din România. Vă invităm să o citiţi şi să o testaţi, iar noi promitem că o vom completa şi îmbogăţi cu prima ocazie.

 

Cele mai frumoase ii şi comorile anticarilor

„Mi-au plăcut întotdeauna lucrurile simple. Sunt inginer de aeronautică şi consider că ce este în interior este mai important, iar asta am încercat să aplic şi în afaceri. Mă interesează povestea, istoria din spatele obiectului, cu cât mai lungă şi mai neştiută, cu atât mai bine. Şi pentru că mă pasionează istoria României, aceasta datorită faptului că bunicul şi tatăl meu mi-au transmis o mulţime de informaţii pe care nu le găseşti în cărţile de istorie, am ajuns să cutreier târgurile de la Muzeul Ţăranului Român (MTR) şi să caut anticari şi mici „arheologi“ de etnografie românească şi indo-europeană prin Bucureşti“, spune Dragoş Bonea, directorul general al DeltaStudio, un business specializat în designul interior.

În căutările sale, Dragoş Bonea a identificat mai multe comori.

„Dana aduce cele mai frumoase ii şi cămeşe la MŢR. O găsiţi în târg după ce intraţi prin gang şi treceţi de lucrurile mai puţin autentice de la intrare. După gang, cotiţi la stânga şi veţi găsi mai multe tarabe. în dreapta centru este zona în care vine Dana. Pare abrazivă la prima vedere, dar dacă o întrebi ceva de o cusătură se luminează imediat şi se întinde la poveşti. În gang, pe stânga, găsiţi doi fraţi simpatici, care cutreieră satele în căutare de scaune cu trei picioare - astăzi reinterpretate de toţi designerii români şi nu numai - lăzi de zestre superbe, mese săseşti de tâmpărie care vor arăta senzaţional pe post de birou, chimire, împletituri şi cusături vechi. Tot felul de elemente de design autentic românesc, care se potrivesc neaşteptat de armonios cu piesele mai noi, contemporane. O bucăţică de identitate românească, în care descoperi frumuseţea simplităţii utilitare şi a zestrei semiotice. Este fascinant să identifici zonele din care provin, cine le-a făcut, cât de vechi sunt, ce semnifică. Fiecare dintre noi poate salva o parte din zestre, o poate readuce la viaţă expunând obiecte care dau personalitate şi aduc bucurie, prilej de conversaţie cu oricine îţi va trece pragul. Pentru doamne aş recomanda fostul sediu al Bibliotecii (Palatul Camerei de Comerţ) de pe Strada Doamnei, care acum găzduieşte la parter un târg de antichităţi. Acum doi ani a fost acolo Romanian Design Week, poate vă mai amintiţi. Mereu cumpăr cadouri inspirate de la anticari. Treceţi cu încredere de ororile de la intrare şi mergeţi drept, până în spate, unde găsiţi anticari şi colecţionari adevăraţi. Brăţări berbere de secol 19, chihlimbare cu poveste, broşe catalane cu adevărat vintage, coliere persane şi năframe. Nu veţi găsi mereu piese valoroase intacte, dar tocmai asta este plăcerea, să descoperi şi să cauţi mereu, toate la nişte preţuri foarte tentante. Găseşti, de pildă, cercei art deco cu diamante şi rubine la 300-400 de euro, un preţ pe care magazinele contemporane nu îl pot oferi, şi care mai au şi poveşti superbe de spus. Contese, madame, mari bijutieri, romanţe şi istorie. Numai plăcerea şi mirarea cui primeşte cadoul, când află povestea din spate, şi merită efortul. Nu e întotdeauna strălucitor, dar comorile se găsesc cu răbdare.

 

Cel mai scump unt

„Am găsit recent un restaurant în Bucureşti, în zona Floreasca, numit Le Vivier. Am fost la predeschiderea lui, însă nu ştiu dacă s-a deschis încă oficial. Restaurantul este deţinut de un investitor român şi unul francez. Restaurantul este de tip oyster bar&shop, dar aduce şi peşte proaspăt. În plus, vinde anumite produse exclusiviste, ca de exemplu cel mai scump unt sau anumite tipuri de vin sau şampanie“, dezvăluie Stephane Batoux, directorul general al producătorului de lactate Albalact.

 

Locurile de relaxare

„De obicei frecventez restaurantele care îmi plac din punctul de vedere al meniului şi al listei de vinuri şi în acele locuri oamenii ştiu deja ceea ce caut. În restaurantele noi vizitate, dacă pe meniu nu există mâncare bazată pe produse locale sau sezoane şi dacă nu sunt sigur de provenienţa materiei prime a mâncării de pe meniu, vorbesc cu şeful bucătar sau cu şeful de sală pentru a alege ceea ce-mi doresc. Locurile pe care le-am descoperit minunate şi pe care le-aş recomanda sunt: Cheile Nerei, Poiana Mărului, zona Covasna cu Balvanyos“, crede Duşan Wilms, unul dintre cei mai puternici executivi români din comerţul local, care se ocupă acum de cele patru hipermarketuri Real din România.

 

Insula secretă din Delta Dunării

„Sunt ardeleancă şi îmi plac ciorbele şi nu pot să nu mă gândesc la smântână. Îmi vine în minte cea mai bună smântână pe care am mâncat-o în Scărişoara. Dar sunt multe alte lucruri pe care mă bucur că le-am descoperit şi la care mă gândesc: casele mozaic din Maramureş, insula Popina din Delta Dunării. Un loc secret am descoperit tot în copilărie şi până în zilele noastre a rămas izolat de lume, situat în Ţara Moţilor, pe valea râului Neagra, este vorba despre comuna Poiana Vadului, cu cei doar câţiva locuitori care îşi păstrează încă tradiţiile şi valorile într-un peisaj specific Munţilor Apuseni. Este şi zona de unde îşi are originile numele Burz şi o parte din familia mea (localitatea Burzeşti undeva la 1.500 metri altitudine în Munţii Apuseni)“, spune Teodora Burz, director de marketing şi expansiune al Orka Holding, un grup din Turcia, prezent şi pe piaţa locală, care deţine în portofoliu peste 400 de magazine de modă pentru bărbaţi deschise pe aproape 40 de pieţe de la nivel internaţional.

 

Clătitele cu spanac perfecte şi Bucovina

„Bucovina se află pe primul loc în sufletul meu, în preferinţele mele. Este prima destinaţie de care îmi amintesc atunci când un client, un prieten îmi solicită o recomandare“, spune Gabriel Zbârcea, managing partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Viscri, vulcanii noroioşi de la Pâclele Mari, Gura Portiţei, locul unde Dunărea se uneşte cu marea, toate acestea sunt locuri grozave, ofertante, care merită văzute, continuă avocatul.

 În Bucureşti, Gabriel Zbârcea a descoperit alte „comori.“ „La Uptown solicit mai de fiecare dată clătite cu spanac, sunt delicioase, la Casa di David şniţelul de vită cel mai bun din lume. Le aveau în meniurile vechi, le ştiu de 10-15 ani. La Piccolo Mondo le solicit să îmi pregătească o narghilea dintr-un amestec secret, combinând nişte arome.“

 

Vinul din inima Braşovului

„Unul dintre locurile pe care le-am descoperit în Braşov este Terroirs Boutique du Vin. Locul acesta nu este doar un magazin de vinuri, este un bar şi un restaurant, unde am descoperit cea mai bună combinaţie între mâncarea gustoasă şi vinul potrivit. Design-ul locului este unul cu adevărat special, care, împreună cu muzica de calitate, creează ambientul perfect pentru o degustare discretă de vinuri sau o cină şi un vin bun într-o companie plăcută“, crede Ilias Pliatsikas, director general Olympus România, unul dintre cei mai mari producători de lactate locali.

 

Clubul iubitorilor de batiste de buzunar

„Vă voi spune două secrete care există la restaurantele noastre“, spune omul de afaceri Cristian Preotu, care deţine împreună cu soţia sa Maria mai multe businessuri în domeniul gastronomiei printre care şi magazinele Comtesse du Barry.

„La restaurantul japonez Sushi Room, bucătarul poate să vă prezinte un peşte proaspăt pescuit şi să-l transforme în sushi, sashimi, tataki şi alte specialităţi. Cu o parte din peşte prepară chiar şi o supă. Sushi mai proaspăt de atât nu există. La restaurantul franţuzesc Le Bistrot Français există clienţi obişnuiţi ai casei care în momentul rezervării comandă şi vinul şi ne cer ca vinul să fie decantat cu câteva ore înainte. În aşa fel, vinul va fi exact cum trebuie. Există multe vinuri, mai ales cele preţioase care necesită o decantare înainte de servire. Pentru un vin roşu din sudul Franţei, numit Mas de Daumas Gassac, se recomandă o decantare de 24 de ore. Iar dacă decantarea nu este făcută, vinul nu poate fi apreciat la justa valoare.“ În ţară, Cristian Preotu spune că este fermecat de Apuseni şi că „există un loc, nu departe de Târgu Mureş, care devine din ce în ce mai cunoscut : Valea Verde în satul Cund. Există un singur meniu în fiecare zi la alegerea şefului bucătar şi proprietar Jonas Schaffer.“

Şi mai sunt câteva secrete pe care Cristian Preotu le împărtăşeşte cu După Afaceri Premium.

„Sunt membru în diverse cluburi, de exemplu sunt membru fondator la RGA, Romanian Golf Association. De asemenea, sunt membru la Chaine des Rotisseurs, o asociaţie gastronomică care datează din 1248. Un alt club simpatic este Le Club des Pochettes de Bucarest, un club francofon unde se poartă obligatoriu o batistă de buzunar, iar temele întâlnirilor sunt orientate pe gastronomie, vinuri, actualitate şi eleganţă în afaceri.“

 

Cea mai bună pâine

„Un loc al meu preferat pentru un mic dejun foarte bun este Rue du Pain, Floreasca. Întreaga atmosferă şi preparatele mă fac să mă simt exact ca la Paris. Calitatea produselor este ireproşabilă. Micul dejun se poate personaliza prin adăugarea sau scoaterea unor ingrediente. Pentru cei care nu sunt matinali este locul perfect pentru micul dejun pentru că este disponibil toată ziua. Nu se fumează înăuntru, deci poţi veni cu copiii. Acolo se găsesc, după părerea mea, cele mai bune croisants au beurre şi pain au chocolat din Bucureşti. La plecare, nu uitaţi să cumpăraţi o baghetă. Este exact ca acelea din Paris“, recomandă Florin Ră­dulescu, general manager Prodal’94, companie care are în portofoliu mărci precum Discovery (vodcă), Wembley (gin), Passion (brandy), Monaco (lichior), Rose Mary (lichior-import), dar şi alte băuturi spirtoase.

 

Marţea norocoasă de la Joseph

„Am foarte multe secrete culinare, dar o să vă povestesc despre unul care mă bucură în mod special pentru că e vorba de peşte proaspăt, iar eu ador să pregătesc reţete pe bază de peşte. În fiecare marţi, primesc la restaurant un peşte mai deosebit, proaspăt. De exemplu, primesc peşte grouper oceanic sau calcan oceanic. Ori un dover sole sau scorpion de mare de captură. Şi creez o reţetă specială în ziua respectivă, ca să fie proaspăt“, mărturiseşte Joseph Hadad, unul dintre cei mai cunoscuţi chef-i din România, care conduce cu autoritate propriul său restaurant, Joseph.

„Un exemplu de reţetă savuroasă ar fi file de calcan oceanic pe pat de baby spanac al dente servit cu sos de şofran, pe bază de zeamă de oase de peşte. Îmi place să folosesc la maximum ingredientele. Să fie gust şi savoare!  În cazul peştelui, clientul trebuie să simtă marea. Se poate adăuga o garnitură din gulie înăbuşită.“ Atunci când nu este printre flăcări şi cuţite, chef are propriile sale oaze de relaxare.

„Nu ştiu dacă e un secret bine ascuns, dar există un loc în Bucureşti care m-a cucerit şi unde chiar îmi face plăcere să ies din când în când, în puţinul timp liber. Este vorba de Victoria Club - English Bar, din cadrul Hotelului Continental. E un loc cu karma şi energie bune. Îmi place să savurez acolo un pahar de vin. Şi clădirea e impresionantă. Îmi place că e intim, nu vine multă lume şi servirea este 24 din 24, ireproşabilă. Ambianţa pe stil clasic, retro  îmi dă o stare foarte bună. Îmi place să mă uit pe geam, cum trec oamenii.“

 

Cel mai bun mic dejun

„Nu avem prea multe secrete, cred ca sunt ştiute de mulţi oameni, dar poate noi le apreciem diferit“, spun Dana şi Lucian Azoiţei, cuplu de antreprenori activi în zona proprietăţilor de lux.

„Pâinea e importantă pentru noi şi o cumpărăm fie de la Rue du Pain, pentru că au un toast special perfect pentru copii, fie de la Pain Plaisir pentru că au o pâine senzaţională cu brânză, cu roşii, cu chorizo. O delicatesă. În schimb Spices & Bread are cel mai bun cozonac, atât de bun încât îl cumpăr de Crăciun şi mă laud că e făcut de mine. Şi nici mama mea nu crede altceva“, continuă Dana Azoiţei, director general al Couture Properties, agenţie imo­biliară specializată în proprietăţi de lux. Tot ea spune că cea mai frumoasă terasă din Bucureşti este la restaurantul Aqua.

„Noi avem un ritual şi ne-am propus să încercăm o dată pe săptămână un restaurant în care nu am mâncat niciodată. Aşa am descoperit The Artist, un restaurant unde poţi savura un tasting meniu senzaţional. Cu conditia să ai ce vorbi cu partenerul pentru că o cină durează până la 3 ore.“

Lucian Azoiţei, unul dintre proprietarii grupului Pazo, specializat în distribuţia de plăci ceramice şi obiecte sanitare, care a făcut recent primul pas în domeniul dezvoltării imobiliare, crede că cel mai bun mic dejun se găseşte la Don Café, în Dorobanţi, acolo unde în meniu se află ouă în stil Florentin, cu spanac, „o bucurie cu care să îţi începi dimineaţa.“

Mio Bio este un alt secret pentru cosmeticele organice exclusiviste.

„Îmi plac nu doar produsele, dar şi locaţia foarte cochetă şi proprietarele magazinului, Ioana şi Alma, care sunt foarte pasionate de ceea ce fac. Şi te servesc de fiecare dată cu un ceai de fructe“, continuă Dana Azoiţei.

 

Wakebording în inima oraşului şi pilates premium 

„Mi-am petrecut copilăria în Stock­holm, un oraş cu multă apă, tocmai de aceea locul meu preferat este El Capitan. Datorită poziţionării acestuia pe malul lacului Snagov e locul perfect în care să evadezi departe de agitaţia oraşului, să te bucuri de un prânz sau o cină într-o privelişte deosebită sau să practici wakeboarding“, spune Mikael Fredholm, CEO World Class România şi Serbia.

La rândul ei, Sorina Fredholm, creative director World Class România, are un loc preferat care inevitabil este legat de mişcare. „Locul meu preferat este clubul W by World Class, o oază urbană în mijlocul unui oraş agitat, un loc cu un design spectaculos unde mă pot relaxa în zona de lounge sau la piscină, sau pot fi activă în studioul de Pilates si în Gym. Aici am şi opţiunea să iau prânzul sau să beau un smoothie sănătos. Uneori rămân chiar să lucrez la W deoarece există şi un working space creat pentru cei care sunt mereu activi.“

 

Cocktail a la Cluj

„Mi-am surprins soţia cu două experienţe plăcute din sfera mediului de lifestyle descoperind Atelierul de creaţie Paisi (atelier de blănuri din Bucureşti - n.red.) şi cocktail-barul Charlie din Cluj. În ambele cazuri, furnizorii de plăceri sunt fini observatori şi intervievatori care identifică ce ţi-ai dori tu, vizitatorul locaşului unde ei sunt gazde, şi-şi depăşesc menirea şi te surprind depăşindu-ţi aştep­tările“, dezvăluie Viorel Ognean, executivul care conduce portofoliul de lux Reserve din 30 de ţări al Diageo, cel mai mare producător de băuturi spirtoase premium de la nivel mondial.

 

Inspiraţia din Bucureşti

„Când îmi doresc să evadez puţin din cotidian şi din proiectele de business sau când trebuie să caut un cadou, fac o vizită la Pierrot, un magazin - concept de design interior din Intrarea Biserica Albă nr. 1. Îmi place foarte mult atmosfera caldă, rafinată şi intimă de aici şi îmi place să mă pierd printre sutele de obiecte variate, de la decoraţiuni de Crăciun la articole pentru servirea mesei, lămpi şi veioze, accesorii decorative pentru mobilier, pentru amenajarea living-ului, bucătăriei, grădinii sau a camerei copilului“, spune Alexandra Copos de Prada, CEO al ANA Hotels & ANA Pan.

 

Thailanda din Capitală

Corneliu Bodea, antreprenorul care alături de fratele său Adrian a pus la începutul anilor ’90 bazele afacerii Adrem Invest, transformată acum în grupul ABBC, spune că unul dintre secretele descoperite în Bucureşti este restaurantul Kunnai. „Îmi plac mâncarea cu specific-delicioasă, atmosfera şi calitatea vinurilor.“

 

Un secret despre vin şi cele mai bune bomboane de ciocolată la Bunicul Jean

„Dacă vreau să mă bucur cu toate simţurile de un vin, eu îmi creez contextul necesar şi asta înseamnă pe scurt să-ţi ridici cât mai multe din simţuri măcar la acelaşi nivel de plăcere cu cel pe care ţi-l dă vinul. De exemplu, focul din şemineu îmi face întotdeauna mai plăcută experienţa unui pahar de vin roşu. Atât vizual, dar şi acustic focul completează foarte bine gustul şi starea trăită este unică. La fel se întâmplă cu orice asociere a vinului cu mâncarea, cu un prieten, cu muzica. În concluzie, nu lăsaţi vinul singur, întotdeauna puneţi-l într-un context“, ne sfătuieşte Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar. Daniel Negrescu mai are are un secret de împărtăşit cu După Afaceri Premium. 

„Îmi place mult că în ultima perioadă se dezvoltă din ce în ce mai tare „manufactura“. Poate e mult spus, dar mă refer la lucrurile făcute de oameni pasionaţi, oameni care au lăsat deoparte tot şi s-au apucat să facă ce le place. Oameni care se trezesc la 3 dimineaţa cu plăcere ca să facă cea mai bună pâine artizanală sau croissante calde, oameni care au lăsat oraşul în urmă ca să crească legume bio la ţară sau oameni care-şi aduc aminte de copilăria la bunici şi se hotărăsc să continue tradiţia. Am cunoscut într-un cerc de prieteni un astfel de om, care m-a impresionat foarte tare.

Îl cheamă Răzvan, dar cunoscuţii îi spun acum Bunicul Jean. Nu e întâmplător pentru că asta a devenit el, continuatorul a ceea ce au făcut bunicul lui, străbunicul lui şi aşa mai departe. Bunicul Jean are o poveste tristă ca toţi cei ce-au îndurat venirea comunismului, dar şi una frumoasă pe care Răzvan o construieşte acum. E ciocolatier şi face cele mai bune bomboane, şi nu numai,  de ciocolată pe care eu le-am mâncat vreodată. Nu prea există ingredient pe care să nu ştie să-l înfrăţească cu ciocolata astfel încât să iasă ceva grozav. Deocamdată face doar pentru prieteni şi-i învaţă şi pe alţii, însă sper din tot sufletul ca Bunicul Jean să se lase descoperit de cât mai multă lume. Până să-l întâlnesc credeam că ciocolata e ceva banal, însă acum ştiu că nu e aşa, cel puţin nu cea de la Bunicul Jean.

P.S. Îl puteţi găsi pe Bunicul Jean pe pagina de facebook Sufrageria Bunicului Jean.

 

Cel mai bun muşchiuleţ de miel din Bucureşti

„Într-o zonă a Bucureştului care-ţi solicită dorinţa de a face o „excursie“ cu destinaţia mâncare autentică turcească, gătită de bucătari turci, în stil turcesc, într-un ambient turcesc, am descoperit experienţa de a te bucura de mâncare foarte bună, fără prea mult dichis, dar pregătită cu respect. Golden Kebap este cu siguranţă un loc „hipsteresc“ fără să vrea, dar unde mâncarea excelează prin gust. Cel mai bun muşchiuleţ de miel la grătar pe care l-am mâncat vreodată îl găseşti acolo, dar nu este în meniu. Trebuie să le câştigi încrederea ca să poţi să ai acces la câteva preparate speciale!“, spune Florin Scripcă, cunoscut sub numele de Chef Foa, Executive Chef, Flavours Food Design.

 

Cei mai frumoşi pantofi

„Când vine vorba despre restaurante aleg mereu să merg la cele de pe malul lacului Herăstrău, ca de exemplu la Casa di David, unde nu aleg din meniu ce doresc să mănânc, ci discut cu bucătarul şi mă las pe mâna lui. El îmi recomandă ce este cel mai proaspăt şi cel mai bun în ziua respectivă. Pentru pantofi, aleg să merg la designerul Mihai Albu, la care am fost deja de câteva ori şi la care revin oricând“, spune Alessandro Amato, unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria luxului, care deţine, printre altele, magazinele Cellini.

 

Despre vin, croitori, cea mai bună brânză din Matache şi pălărieri

„Când vorbim despre servirea vinului, două lucruri sunt de bază: vinul potrivit la temperatura potrivită şi vinul potrivit în paharul potrivit“, spune George Chendi, proprietarul distribuitorului de băuturi alcoolice şi non-alcoolice Alma Tim Distribution şi asociat al Curtea Berarilor, unul dintre cele mai cunoscute restaurante din centrul vechi al capitalei. Tot el este în spatele magazinului online de băuturi SmartDrinks.ro. Ce se întâmplă dacă nu se respectă cele două reguli secrete?

„Vinul va rămâne altfel doar un vin tăcut. Lasă-l să vorbească, nu este greu, este ca la oameni. Un om valoros, dacă nu este lăsat să vorbească, să se exprime, va fi doar unul dintre cei mulţi. Atunci când găseşti un vin care-ţi place, nu te limita să cumperi o sticlă, ia măcar o cutie, 6 sticle, şi păstrează-l într-un beci, într-o boxă sau într-o cămară răcoroasă. Apoi bea o sticlă a doua zi, una peste 6 luni, alta peste un an şi tot aşa. Vei vedea că de fiecare dată vei găsi acelaşi vin care vorbeşte diferit, ca un om care îţi povesteşte noi experienţe pe care le-a trăit sau le-a căpătat între timp. Personal, am câteva cutii de Domaine Barville Chateau­neuf du Pape, Portia din Ribera del Duero, La Verriere din Bordeaux şi altele.“

Şi mai sunt câteva secrete legate de vin.

„Dacă nu cunoşti foarte multe despre vinuri, lasă-i pe alţii să aleagă pentru tine. În general, vinurile medaliate la diverse concursuri prezintă o garanţie în plus. O medalie lipită pe sticlă sau un număr de puncte afişat la raft înseamnă că cineva le-a testat pentru tine. Dacă se potrivesc cu stilul tău, este doar o chestiune de alegere. Nu desface o sticlă de vin bun imediat cum a ajuns la tine acasă. Lasă vinul să se odihnească măcar o zi, va fi diferit.“ Dar dincolo de vin, George Chendi mai ştie o grămadă de secrete ale Bucureştilor. „O brânză bună găseşti la Nicoleta în Matache, chiar în hală, la tejgheaua din faţa uşii: unt, urdă, caş, brânză proaspătă, veche grasă, veche mai puţin grasă, sărată sau nesărată, burduf. Excepţională. În plus, din ograda ei poţi să-ţi alegi la comandă carne de miel, ied, porc, viţel sau pasăre, totul de foarte bună calitate. Pentru pâine în stil franţuzesc du-te la Pain Plaisir, în spatele parcului Kiseleff mic. Găseşti 6-7 sortimente diferite, absolut delicioase, iar prăjiturile lor parcă vin din altă lume. Pentru un vin bun, dar şi alte băuturi, romuri, ginuri, brandy-uri, cognac-uri, bere, apelează la SmartDrinks.ro. Îţi livrează în două ore în Bucureşti, dacă nu ai băutura în casă. Ei păstrează vinurile şi restul băuturilor în depozite cu temperatura controlată, astfel încât experienţa să fie desăvârşită. Cere-le să-ţi livreze băutura la temperatura optimă şi o vor face. Mai mult, vei primi şi recomandări în caz că eşti nehotărât. Dacă n-ai chef să stai în casă şi să găteşti şi, mai mult, vrei ceva exotic, du-te la Edessa63, restaurantul turcesc de pe Colentina. Totul este autentic şi mâncarea desăvârşită. Atenţie, nu se servesc băuturi alcoolice. Pentru „impresionişti“, mergi la The Artist, pe Tonitza, în Centrul Vechi. Experienţa culinară de aici îţi va servi o porţie zdravănă de serotonină şi endorfine.

Cele mai desăvârşite cocktail-uri le găseşti la Interbelic, în stânga Magazinului Vic­toria. Dacă îl nimereşti şi pe Gache (Costin) după tejghea, nu vei pleca uşor. Dacă nu-l găseşti, cere-l, este pe acolo, ocupat cu diverse.

Când ai nevoie de o ţinută specială, eşti în pană de idei şi ai ceva mărunţiş în buzunar sau pe card, du-te în magazinele Adinei (Bu­zatu). Spune-le pentru ce sau cine vrei să te îmbraci sau unde vrei să mergi şi vei pleca îmbrăcat aşa cum îţi doreşti. În plus, dacă ai norocul să o întâlneşti şi pe Adina, te va îmbrăca şi dezbrăca de câteva ori, iar apoi îţi va fi greu să te hotărăşti. În caz că-ţi mai doreşti şi o pălărie, fie de soare, fie doar pentru plăcerea ta, caută în online pe Hatson.ro. Mai mult, merită să-i vizitezi şi offline. Depozitul este undeva la intrarea în Otopeni, dar merită drumul.“

 

Fight club într-un garaj

„Am ales azi să vă vorbesc despre «my hidden place». Aşa îmi place să-l numesc. Cum arată? Este un garaj nefolosit, un loc care nu îmi aduce aminte de zilele încărcate de la birou, de deadline-uri şi de task-uri, chiar dacă antrenamentele încep la 6.30! Este locul în care mă întâlnesc cu un instructor de armată care mă antrenează. Nu, nu vreau să plec în armată, dar întotdeauna mi-au plăcut lucrurile neconvenţionale, «out of the box». Nu îmi plac sălile de sport tradiţionale, nu îmi plac exerciţiile bătute în cuie, nu îmi place să alerg pe bandă, de aceea am şi ales această variantă, un instructor de armată“, spune Vladimir Sterescu, director Computer Generated Solu­tions România (CGS), o companie pentru care lucrează circa 3.000 de angajaţi.

Sterescu a pornit în jungla afacerilor ca antreprenor, firma pe care o conduce acum intrând în România printr-o achiziţie. Coincidenţă sau nu, CGS a cumpărat chiar compania pe care Sterescu o înfiinţase în 2003, Easy Call.