După Afaceri

Ce masaje şi tratamente spa "se poartă" în această toamnă? „Ca şi în modă, tratamentele de îngrijire corporală/facială se «asortează» cu deosebită grijă şi atenţie în funcţie de mai mulţi factori, toţi foarte importanţi"

28 nov 2022 186 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Dacă ar fi să fac acum un exerciţiu de imaginaţie, pentru a creiona cu ochii minţii o zi perfectă de toamnă (sau iarnă), cu siguranţă gândul mi-ar zbura către un masaj de relaxare care să-mi devină scut într-o perioadă în care aglomeraţia şi stresul sunt mai actuale decât ploile mocăneşti care, în mod normal, ar fi fost omniprezente în sezon. Doar că nu sunt. Şi, întorcându-mă - tot cu ochii minţii, din păcate – la masaj, m-am gândit care ar fi cel mai potrivit pentru acest anotimp. Şi cum nu am ştiut să răspund, am întrebat specialiştii despre terapiile de sezon.

„Ca şi în modă, tratamentele de îngrijire corporală/facială se «asortează» cu deosebită grijă şi atenţie în funcţie de mai mulţi factori, toţi foarte importanţi. Însă, să ştim ce ni se potriveşte, ce ne face bine, este prioritar, şi abia mai apoi contează ce e la modă“, spune Mihaela Moraru, manager spa în cadrul Ana Spa, parte a Ana Hotels Poiana Braşov.

Recomandat este să ne lăsăm pe mâna specialiştilor, care ştiu să ne îndrume, mai ales atunci când avem de ales dintr-o gamă mai largă de terapii.

Spre exemplu, vara este normal să profităm din plin de soare, dar dincolo de multiplele sale beneficii asupra organismului, atunci când ne expunem în exces şi mai ales dacă nu folosim o protecţie adecvată, soarele poate avea efecte negative asupra pielii, precum îmbătrânirea prematură, apariţia petelor pigmentare, deshidratarea şi descuamarea repetată, formarea ridurilor. Aceste efecte pot fi adesea corectate prin metode de tratament specifice, blânde şi neinvazive, prin tratamente spa.

„Recomand pentru această perioadă, după trei luni de soare intens, ritualurile care au ca etape exfolierea - se îndepărtează celulele moarte fără să se agreseze pielea, este adevărat că după scrub frumosul bronz se va diminua, lăsând însă o dermă mai sănătoasă şi pregătită pentru împachetare - de preferat la cald (cu abur), urmată de aplicarea de seruri sau cocktailuri, iar la final hidratarea –, untul de corp ori crema fiind aplicate cu manevre de masaj.“ În ceea ce priveşte produsele potrivite în sezonul toamnă-iarnă, Mihaela Moraru le recomandă pe cele pe bază de alge marine şi materiale preţioase (aur, safir, rubin), cu efect hidratant şi anti-aging.

Pentru domni, este indicat un tratament corporal cu magneziu marin, care se absoarbe gradual la nivelul pielii, în timpul împache­tării, şi oferă o stare de bine, atât fizică, cât şi psihică. Acesta poate fi urmat de un tratament facial specific, pe bază tot de alge marine.

„Şi tratamentele faciale pentru albire, cele contra petelor pigmentare, se recomandă a fi făcute în perioada aceasta, având o rată de succes mai mare, deoarece expunerea la soare este redusă.“

În lunile şi mai reci, în meniul de terapii din cadrul Ana Spa din Poiana Braşov, o destinaţie de wellness la munte, îşi fac loc şi tratamente special concepute pentru iarnă – terapii „After Ski“, masaje cu roci vulcanice, tratamente corporale cu împachetări la cald, duş subacval sau baie de plante/ hidromasaj.

Dar cum cea mai mare parte o petrecem acasă, şi nu la munte (din păcate), există soluţii şi în Bucureşti sau în apropierea Capitalei.

„Pentru perioada rece, recomandăm tratamentele faciale care lucrează la nivel profund în epidermă, precum peeling-urile chimice şi cele superficiale. Preferatele noastre şi ale oaspeţilor sunt tratamentul IS Clinical Fire & Ice - un peeling superficial - şi IS Clinical Prodigy Peel System - un peeling chimic“, spune Victor Mocanu, co-owner Ida Spa, business ce operează două centre, unul în zona Dorobanţi din Capitală şi un altul în Corbeanca.

Cele două tratamente diferă prin metoda de aplicare, dar şi prin concentraţia de acizi folosită în cadrul produselor. IS Clinical Prodigy Peel System foloseşte o concentraţie de acizi de 8%, comparativ cu una mai mică în cadrul IS Clinical Fire & Ice Facial.

Cea mai potrivită perioadă din an pentru efectuarea peeling-urilor chimice este toamna târziu, iarna şi primăvara devreme, atunci când radiaţiile solare nu sunt foarte puternice, adaugă el.

Peeling-ul superficial nu necesită o perioadă de recuperare post-tratament şi poate fi aplicat înainte de un eveniment sau orice ocazie specifică, dar şi pe parcursul întregului an, indiferent de anotimp. Peeling-ul chimic necesită o perioadă de recuperare, care diferă în funcţie de tipurile de ten, motiv pentru care este recomandat în sezonul rece, pentru a evita astfel sensibilizarea pielii în faţa radiaţiilor solare.

„Tratamentele faciale care acţionează pe bază de peeling au un eficient şi puternic efect anti-ageing, dar în acelaşi timp ajută şi la regenerarea celulară, contribuie la recuperarea postoperatorie, tratează rozaceea, acneea şi cicatricile, redau elasticitatea şi fermitatea pielii, reduc porii dilataţi, îmbu­nătăţesc aspectul tenului gras, tratează psoriazisul, vânătăile, hiperpigmentarea şi eczemele, iar la final conferă tenului un aspect luminos şi întinerit.“

Tratamentele IS Clinical sunt nonsistemice, ceea ce înseamnă că ingredientele aplicate nu pătrund în sânge. Ele acţionează doar la nivelul pielii. De asemenea, formula IS Clinical este de natură botanică în proporţie de peste 90%, nu conţine Hydroquinone (ingredient prezent în majoritatea produselor clinice) şi înglobează o tehnologie patentată care se numeşte Extremozymes, tehnologie ce foloseşte enzime din plante care trăiesc în medii foarte aspre, prin care se stimulează regenerarea celulară, explică el. 

„Tratamentul facial IS Clinical Fire & Ice a fost desemnat cel mai căutat tratament facial din Los Angeles. Este cel la care apelează vedetele înainte de Gala Oscarurilor, datorită efectului anti-ageing şi de vitalitate pe care îl conferă tenului.“

Pe lângă acest tip de terapie, în topul preferinţelor îşi face loc şi masajul corporal IDA Wellness Signature Massage, care combină tehnici de masaj Deep Tissue cu terapia cu boluri tibetane.

„Masajul elimină blocajele şi induce o stare de calm şi pace“, spune Victor Mocanu.

La Ana Spa Poiana Braşov, cel mai solicitat este, de departe, Masajul Intuitiv, un masaj terapeutic ce îmbină mai multe tehnici. Este un masaj freestyle pe care terapeutul îl personalizează, îl adaptează nevoilor clientului în urma consultaţiei de cunoaştere.

„Bărbaţii preferă masajul Deep Tissue, ideal pentru eliberarea tensiunilor şi a contracturilor musculare, sau pe cel Intuitiv.“

În ceea ce priveşte doamnele, în top este tratamentul facial Oxygenera Pro, ritual de înfrumuseţare cu rezultate vizibile chiar de la prima şedinţă, preferat şi de starurile de la Hollywood, spune Mihaela Moraru. Acesta include cinci tratamente – microdermabraziunea cu particule de diamant, oxigenul hiperbaric de puritate 98%, radiofrecvenţa multipolară, mezoterapia virtuală şi phooton oxygen mask & lnfraRed soft laser. El înlocuieşte astfel tratamentele invazive cu Botox şi Acid hialuronic, fiind indicat pentru un ten intens hidratat, elastic, mai luminos. Terapiile faciale sunt urmate de masajele terapeutice, de relaxare, cum este cazul celui Intuitiv, personalizat.

„În ultimii ani a crescut cererea şi pentru tratamentele de cuplu, Spa Suite Forget Me Not fiind un tratament complet de două ore, ce include masaj total de relaxare pentru ambii parteneri, urmat de hidromasaj cu plante şi cromoterapie în tandem, încheindu-se cu clipe de relaxare pe divan.“

În ceea ce priveşte noutăţile din portofoliul Ana Spa Poiana Braşov, managerul centrului spune că recent, în gama „tratamentelor nobile“, pe lângă cele deja existente cu aur şi rubin, a fost adăugat Saphir Ceremony. Micro-capsulele cu pudră de safir şi extract de nufăr albastru contribuie la menţinerea hidratării în piele, având şi un efect antioxidant, revitalizant şi puternic tonifiant. Terapia creşte metabolismul celular, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină periferică şi oferă o bună acţiune anticelulitică.

Într-o perioadă în care wellnessul este pe buzele tuturor şi oamenii au tot mai mare grijă de propria stare de bine, spa-ul devine o destinaţie tot mai populară.

„Wellness reprezintă un stil de viaţă care combină mulţi factori. Starea noastră mentală a fost profund provocată de pandemie, de stres, dar şi de frica colectivă. Factorii externi sunt tot mai puternici, în această lume nouă, în care trebuie să ne adaptăm constant la tot ce trăim, de aceea suntem într-o permanentă căutare a unui echilibru şi a unei stabilităţi“, explică Victor Mocanu de la Ida Spa, un business care a apărut pe piaţă în 2013 în Corbeanca. A urmat apoi centrul din Bucureşti.

„Pe viitor, ne dorim să introducem în meniul nostru şi servicii de medicină integrativă, prin intermediul cărora ne putem concentra mai mult pe prevenţie şi prin care putem ghida oaspeţii noştri către soluţii naturale de tratament.“

Multe persoane cred că practicanţii de medicină integrativă folosesc doar remedii naturale sau alte terapii neconvenţionale în tratarea pacienţilor, excluzând complet medicamentele şi procedurile specifice medicinei convenţionale, spune cofondatorul Ida Spa. „În realitate, medicina integrativă, aşa cum sugerează şi denumirea, îmbină practicile de medicină convenţională (alopată) şi terapiile complementare.“

Antreprenorul adaugă că oaspeţii Ida Spa vor o experienţă personalizată, oferindu-şi lor mai mult timp şi atenţie.

„În ultimii ani, în special după pandemie, percepţia românilor s-a schimbat cu privire la vizitele la spa, numărul clienţilor a crescut şi ideea de wellness şi wellbeing a stârnit interes în rândul persoanelor de toate vârstele“, adaugă Mihaela Moraru.

Dacă în anii trecuţi percepţia românilor era că vizitele la spa sunt potrivite doar pentru a trata o anumită afecţiune medicală, astăzi oamenii acordă o mai mare importanţă momentelor de relaxare, nu doar atunci când organismul o cere.

Eu, dacă ar fi să fiu sinceră, nu cred că organismul meu ar zice pas unui masaj în fiecare zi.