Nu există în Bucureşti o arteră mai specială decât Calea Victoriei, aceasta fiind de fapt axa care conectează capitala la cele mai frumoase timpuri ale sale, cu promisiunea unei dezvoltări la fel de atent curatoriate şi în viitor. Dincolo de bijuteriile arhitecturale pe care Calea Victoriei le înşiruie, ca un fel de colier de perle, ceea ce face zona cu totul aparte este deconectarea de atributele muzeale, reci, şi elevarea acestui patrimoniu într-un vibe vibrant, reflexie a Bucureştiului de azi şi de mâine. Ultima adăugare la „colecţia“ Calea Victoriei este fostul hotel Bulevard, actualul Corinthia Grand Hotel du Boulevard, viitorul punct de întâlnire al înaltei societăţi contemporane.
Amplasat în inima Bucureştiului încă din 1873, Grand Hotel du Boulevard a fost construit de bijutierul Jacques Herdan şi proiectat de arhitectul român Alexandru Orăscu, acelaşi care a făcut şi planurile pentru Universitatea din Bucureşti, sediul vechi.
Piesa neoclasică a devenit rapid un punct de întâlnire pentru înalta societate din Capitală, fiind recunoscută pentru facilităţile inovatoare introduse. În 1877, hotelul avea apă curentă, în 1904 se lăuda cu iluminatul electric, iar primele lifturi din oraş tot aici au fost introduse, în 1912. Marele salon deschis în 1905 a devenit sinonimul eleganţei Belle Epoque. Desigur, istoria nu a fost mereu blândă cu această bijuterie arhitecturală, dar după războaie, restaurări şi trecerea timpului, hotelul este gata din luna martie pentru a-şi primi din nou oaspeţii.
„Astăzi, Bucureştiul este o metropolă vibrantă, unde Estul se întâlneşte cu Vestul, peisajul său urban fiind un melanj de stiluri arhitecturale care reflectă o istorie bogată şi complexă. Conacele în stil francez evocă eleganţa, în timp ce clădirile stricte din epoca comunistă amintesc de rezistenţa oamenilor săi. Printre toate acestea, hotelul Corinthia Grand Hotel du Boulevard, ce s-a redeschis în martie, redevine un reper şi o mândrie locală, o comoară arhitectonică a oraşului“, spune Jean Pierre Mifsud, CEO al Corinthia Grand Hotel du Boulevard.
Astăzi, hotelul este controlat de Niro Investment Group, care a încheiat o colaborare cu lanţul internaţional de lux Corinthia, pentru deschiderea facilităţii de cazare sub acest brand. În regiune mai există un singur hotel Corinthia, în Budapesta, la conducerea căruia s-a aflat până de curând acelaşi Jean Pierre Mifsud.
„Înainte de a veni la Bucureşti, mă ocupam de un alt hotel emblematic Corinthia şi anume cel din Budapesta, care are o istorie incredibilă, destul de asemănătoare cu aceasta. Datorită proximităţii, am fost rugat să ajut la proiectul din România în timpul petrecut la Budapesta. Am început să călătoresc ocazional la Bucureşti pentru a participa la întâlniri cu proprietarii şi alte părţi interesate, iar restul este istorie.“
Mifsud spune că a fost atras de istoria hotelului şi de nivelul de lux pe care îl presupune proiectul, dar a mai contat ceva.
„România şi oamenii săi. Eu şi familia mea am fost primiţi foarte bine de mulţi dintre localnici, care între timp ne-au devenit prieteni. Iar România a devenit casa noastră. Piaţa din Bucureşti este dinamică şi se află pe un trend ascendent evident. Călătoriile interne sunt tot mai numeroase şi cred că hotelul nostru se deschide la momentul potrivit.“
Întregul proces de renovare a imobilului istoric a durat şapte ani.
„Am avut mult sprijin din partea partenerilor noştri pentru a reda strălucirea aceastei proprietăţi emblematice atât de uimitoare. Am lucrat cu sârguinţă şi îndeaproape cu autorităţile pentru a ne asigura că reamenajăm acest hotel la cele mai înalte standarde, hotel care a fost acum certificat ca o clădire monumentală în oraş. Renovarea unei clădiri istorice precum este Corinthia Grand Hotel du Boulevard necesită o manoperă detaliată.“
Astăzi, hotelul de tip boutique oferă 30 de apartamente de lux (suites – n. red.), care sunt proiectate cu atenţie la fiecare detaliu. Rezultă confort, spaţiu şi lux. „Produsul nostru este unic deoarece avem o ofertă gastronomică variată, avem o florărie, două săli de consiliu, un spa, un salon de înfrumuseţare şi o sală de fitness. Fiecare dintre restaurantele şi barurile noastre este distinct şi va prezenta meniuri creative, bazate pe produse locale. Aici conceptul a fost să oferim o experienţă gastronomică care să fie corelată cu selecţia de vinuri superbe la nivel local şi internaţional.“
Restaurantul hotelului va fi operat sub brandul Sass` Restaurant & Lounge, în sistem de franciză. Sass` este un concept pornit în Monaco. Dincolo de noutăţi, ce rămâne din trecutul bogat al acestui imobil?
„Hotelul se mândreşte cu multe dintre detaliile sale originale. Sala de bal sau Boulevard 73, aşa cum am numit-o, a fost restaurată la valoarea sa originală, fiind o capodoperă arhitectonică incontestabilă. Scara monumentală a fost, de asemenea, restaurată cu grijă, păstrând marmura originală de Ruşchiţa. Faţada impunătoare, care înnobilează această piaţă frumoasă, îi fascinează pe trecători, iar localnicii sunt mândri că o astfel de proprietate a fost readusă la viaţă şi şi-a recăpătat strălucirea.“
Tot ce mai rămâne este ca hotelul să fie populat de oaspeţi şi integrat în atmosfera vibrantă care face din Calea Victoriei un spaţiu atât de special. „Pur şi simplu aşteptăm cu nerăbdare să începem să primim oaspeţii şi să creăm experienţe memorabile. În acest moment, ne concentrăm atenţia pe a oferi oaspeţilor şi companiilor interesate cele mai înalte servicii posibile. Fiecare proiect sau eveniment pe care le vom face în viitor vor fi personalizate şi exclusiviste“, a mai precizat Mifsud.
