Gastronomie

Eclerele dezbrăcate de secrete: personalizate, simple, dulci, sărate, cu fructe, cu ciocolată. O poveste despre desertul „frumos, gustos şi vesel“

05 apr 2017 1826 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

În urmă cu aproape două secole, bucătarul francez Marie-Antonin Carême inventa, fără să se fi gândit vreodată, una dintre cele mai populare prăjituri din lume - eclerul, un desert pe bază de pâte a choux (aluat de patiserie - n. red.), care avea o formă de baton, tras prin migdale. La origine. Ca să-l scoată din anonimat, chef-ul s-a gândit să umple această crustă din aluat cu dulceaţă de casă sau cu cremă de patiserie cu diferite arome, printre care cafea sau ciocolată. La scurt timp, a renunţat la migdale şi le-a înlocuit cu o glazură cu zahăr. Azi, varietatea eclerelor nu cunoaşte limite.

Personalizate, simple, dulci, sărate, cu fructe, cu ciocolată, chiar cu cremă de ciocolată şi bucăţele de napolitană... nu există graniţe pe care eclerul să nu le poată depăşi. Tot încercând să înnobileze creaţia lui Carême, alţi maeştri cofetari au continuat să reinventeze un desert care nu poate deveni niciodată plictisitor.

Christophe Adam, autorul „eclerelor de geniu“ (Éclairs de génie - fr.), pe care le comercializează în centrul Parisului, a imaginat eclerul cu fistic şi portocală, iar Cyril Lynac, chef francez care manageriază mai multe restaurante, patiserii şi o ciocolaterie tot în capitala Hexa­gonului, a valorificat lă­mâile din regiunea Menton - zo­nă din Franţa favorabilă creş­terii lămâilor - într-o vari­an­tă light a eclerului. Ei sunt doar doi dintre cei care au redat eclerului o nouă strălucire.

De altfel, fiecare sezon devine sursă de inspiraţie pentru cofetari, care găsesc loc pentru fructe de toate felurile în desertul cu o tradiţie de aproape două sute de ani. „Dacă înainte existau doar variante clasice, acum întâlnim eclere cu arome precum caramel sărat, cocos şi zmeură, dar şi mango şi fructul pasiunii“, spune Alina Sudriu, fondatoarea Grace Couture Cakes, un pionier al cofetăriilor couture din Bucureşti.

Într-un ecler artizanal, zmeura se poate combina foarte bine cu brânza proaspătă de vaci, iar din reţetă nu lipseşte nici aurul, ingredientul care atrage - pentru a câta oară? - ochiul şi egoul celui menit să se delecteze cu bijuteria de o savoare decadentă, ca orice plăcere vinovată. Uneori, eclerul poate cunoaşte desăvârşirea în combinaţie cu trandafirul sau chiar cu florile comestibile.

Pe culmile delectării

O adevărată modă în rândul celor care apreciază atât eclerele, cât şi originalitatea care poate însoţi aceste prăjituri este dezvoltarea de variante personalizate, pe care pasionaţii le valorifică în moduri de nebănuit.

„Eclerele personalizate cu plăcuţă de ciocolată belgiană imprimată cu logo, poze sau mesaj sunt alegerile celor care vor să facă un cadou surprinzător. Eclerele noastre au purtat mesaje de dragoste, mesaje aniversare sau de sărbătoare, logo-uri sau orice altceva încape pe un ecler“, mai spune fondatoarea Grace Couture, cofetărie care, de altfel, a fost una dintre iniţiatoarele ofertei de eclere personalizate din Bucureşti.

Alături de ea, în rândul pionierilor care au revoluţionat eclerul se înscrie cofetăria French Revo­lution, care are în portofoliu o paletă variată de astfel de bijuterii gastronomice.

Preţurile pornesc de la 12 lei şi, în general, nu depăşesc 20 de lei, însă a face o declaraţie amoroasă pe un ecler este de nepreţuit (ca în reclame), mai ales că ar putea deveni o amintire imposibil de uitat, cel puţin pentru papilele gustative, dând astfel sens concepţiei că dragostea trece prin stomac.

Petrecerile corporate sunt distinse cu eclere purtând logo-ul companiei, iar cele pentru copii colorează atmosfera cu imagini din desene animate imprimate pe glazură. „Cel mai spectaculos ecler pe care noi l-am creat este unul cu cremă de fistic, peste care este aplicată o crustă cu zahăr brun foarte fin şi în interior un jeleu de căpşune, iar ca decor am pus căpşune proaspete decorate cu foiţă de argint. Ne dorim însă să creăm cândva un ecler inedit, despre care toată lumea să vorbească. În viziunea mea, eclerul trebuie să fie frumos, gustos şi vesel“, spune Remus Nică, proprietarul brutăriei ARC Bakery, din zona Arcului de Triumf din Bucureşti.

„Frumos, gustos şi vesel“ ar putea fi reţeta perfectă. Dacă nu ar fi mereu loc pentru încă un strop de inovaţie pentru a obţine perfecţiunea.

„De-a lungul timpului, au apărut multe schimbări în ingredientele folosite, în asocierile de gusturi şi în decor. Eclerul poate fi reinventat prin crema folosită. Avem o libertate foarte mare de a ne juca în realizarea decorului, aşa că folosim de la fructe proaspete şi fulgi de migdale uşor prăjite până la foiţa de aur“, spune Costin Ion, business manager în cadrul Mon Éclair, laborator specializat în realizarea de eclere, tarte şi macarons.

Produsele Mon Éclair se vând în cofetăria din Piaţa Amzei, dar şi în Harp Bakery, din Piaţa Unirii.

„În general, eclerul este cunoscut ca un deliciu dulce, însă ar fi inedit ca românii să înceapă să aprecieze şi eclerele sărate, unde putem jongla cu mai multe combinaţii interesante - de jambon, somon, crème fraîche, trufe negre, brânzeturi franţuzeşti şi nu numai, care sunt de-a dreptul delicioase şi speciale“, spune Costin Ion.

Gândiţi-vă la o variantă în care v-ar plăcea să vedeţi şi să devoraţi un ecler, iar cofetarii o vor pune în practică. Dacă pentru orice vis se spune că cerul este limita, pentru eclere limita nu e nici măcar cerul. Pentru că euforia pe care o pot stârni e de-a dreptul divină.