Auto

În 2014 s-au înmatriculat 40 de maşini de peste 100.000 de euro în România. Care a fost cea mai scumpă?

07 dec 2014 2837 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

Clienţii automobilelor de lux de pe piaţa locală s-au orientat în acest an tot mai mult către maşinile sport precum Ferrari, Lamborghini şi într-o anumită măsură şi Bentley. Pe segmentul limuzinelor, Rolls-Royce rămâne şi anul acesta fără nici un model nou înmatriculat, în timp ce Bentley, vechiul său partener a crescut puternic, depăşind pragul de zece maşini noi înregistrate. Cumulat, românii au cheltuit pentru aceste autoturisme aproape 8 milioane de euro, conform calculelor ZF pentru a achiziţiona peste 40 de maşini de peste 100.000 de euro.

Cel mai scump automobil livrat în acest an este un Lamborghini al cărui preţ de listă este de 409.200 de euro cu TVA, în timp ce peste pragul de 200.000 de euro s-au înmatriculat aproape 20 de maşini. în categoria cea mai scumpă limuzină de lux vândută în acest an intră un Bentley Flying Spur W12 cu un preţ de 248.000 de euro cu TVA.

Spre comparaţie, în Republica Moldova, una dintre cele mai dinamice pieţe de automobile de lux din regiune, cel mai scump automobil livrat în acest an a fost un Mercedes-Benz S65 AMG în valoare de 240.000 de euro, în timp ce anul trecut a fost înmatriculat peste Prut un Rolls-Royce Ghost de peste 300.000 de euro, vândut de dealerul mărcii din Munchen, controlat de omul de afaceri român Michael Schmidt.

Dintre mărcile de lux, în primele nouă luni cea mai mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi a fost punctată de Lamborghini, de la una la trei maşini, atât Aventador cât şi noul Huracan, urmată de Maserati cu 150% şi Bentley, de aproape 30% la nouă maşini. În contextul în care nu toate cele înregistrate în România au fost cumpărate oficial de la showroomul din Bucureşti există o diferenţă de o maşină între vânzări şi înmatriculări în cazul brandului britanic. În cazul maşinilor sport, Ferrari a stagnat în acest an la şase maşini noi înmatriculate în România, la fel şi în cazul Aston Martin.