Pe Alexandru Bratu, cel care conduce de mai bine de un deceniu operaţiunile locale ale retailerului scandinav de mobilă şi accesorii pentru casă JYSK, dimineaţa îl surprinde totdeauna citind ştirile, iar seara citind rapoarte şi statistici care îl ajută să-şi facă o idee despre ce urmează pentru compania pe care o are pe mână. Între aceste două momente însă, este un întreg periplu de întâlniri, experienţe şi provocări, despre care ne dezvăluie mai multe chiar el.
„O zi obişnuită de lucru începe întotdeauna prin parcurgerea ştirilor politice şi financiare. Urmăresc Bloomberg, Yahoo Finance, Washington Post, dar şi site-urile locale, precum Hotnews. Cafeaua este nelipsită şi mă bucur de faptul că este o băutură atât de versatilă“, se destăinuie Alexandru Bratu.
Nu se declară fanul unui anumit tip de cafea, ci spune că apreciază la fel de mult atât un espresso robust, cu personalitate, pe care îl găseşte mereu cu bucurie la cafeneaua On/Off din zona Floreasca a Capitalei, cât şi o băutură de sezon, precum un cold brew tonic preparat la Steam, în Piaţa Aviatorilor. Iar acesta este doar începutul zilei, care îl pregăteşte pentru ce urmează.
„Sunt adeptul sistemului de lucru hibrid, şi asta cu mult înainte de COVID-19. Cred că este important pentru colegii mei să ştie că pot să lucreze de acasă atunci când vor – indiferent de motivele avute, la fel de mult cum ei conştientizează că, atunci când avem nevoie să ne vedem, să luăm unele decizii, este important să fim prezenţi fizic.“
Prezenţa este „obligatorie“ doar atunci când vine vorba de ieşirile împreună în echipă, de petrecerea anuală sau de teambuildinguri. Dar din această flexibilitate a ultimilor ani, Alexandru Bratu spune că a remarcat două tipuri de preferinţe: mai mult work from home la persoanele tinere şi mai multă prezenţă fizică la birou la persoanele cu copii mici.
„Cred că lucrez cu oameni maturi, responsabili, care nu au nevoie să se ponteze imaginar într-un spaţiu predefinit pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcinile curente. Până acum, această abordare a funcţionat perfect şi nu văd de ce ar trebui să ne formalizăm.“
Satisfacţiile se sărbătoresc tot împreună, iar cel mai recent exemplu a fost pe 4 mai 2023, când, după mai multe luni de muncă depusă de o echipă mixtă româno-bulgară-turcă, s-a concretizat deschiderea JYSK în Turcia, cu două magazine situate în Istanbul.
Mai mult decât pe prezenţă, Alexandru mizează mai degrabă pe importanţa ridicată a atmosferei de lucru în piramida nevoilor. Iar alegerea de a lua prânzul la birou, tot alături de colegi, face parte din crearea unei atmosfere plăcute.
„Pe lângă faptul că este mult mai eficient aşa, am şi oportunitatea de a fi alături de diverşi colegi din varii departamente şi, de multe ori, avem discuţii constructive pe subiecte foarte actuale şi relevante. Atmosfera din zona de lunch la JYSK este una foarte relaxantă şi casual.“
Când se pune totuşi problema ieşitului în oraş, selecţia este destul de rigidă, deoarece, fiind vegetarian, Alexandru Bratu trebuie să-şi aleagă cu grijă locurile unde mănâncă. Spune că, din păcate, prea multe restaurante din România au în meniu mai bine de 90% preparate pe bază de carne.
„Sunt un mare fan al mâncării de inspiraţie mediteraneană - de la preparatele cu specific libanez la cele cu specific marocan, spaniol, italienesc sau israelian. Locul în care mă simt mereu «ca acasă» este Trattoria Fresca, unde pot găsi o selecţie de calitate a multor produse şi ingrediente favorite.“
La prânz sau la birou, acasă sau în oraş, în rutina lui Alexandru Bratu telefonul mobil a devenit nelipsit din parcursul unei zile, înlocuind de câţiva ani laptopul. Eficienţa şi productivitatea pe care le aduce smartphone-ul, la fel ca orice unealtă digitală de altfel, sunt imbatabile, crede el. Aşa că nu îl pierde din vedere – sau din buzunar – nicio clipă, până când se încheie ziua.
„E greu de spus care este sfârşitul zilei de lucru. De multe ori, mă prinde ora de culcare citind anumite rapoarte sau frunzărind analize de retail. Însă e clar că dinamica vară-iarnă este diferită.“
Spune că se simte mai tonic şi mai optimist vara, când ziua este mai lungă, spre deosebire de perioada iernii, când zilele mai scurte şi mohorâte îi induc un sentiment pe măsură. Activităţile sportive pe care le practică regulat îl scot însă din orice stare apatică, fiind un împătimit al căţărărilor şi al urcatului pe munte.
În plus, când nu ocupă scaunul de manager, Alexandru Bratu se lasă pradă pasiunii pentru notele muzicale. În cea mai mare parte a timpului, ascultă jazz şi rock în mai multe stiluri, precum şi progressive metal sau djent. Doar atunci când aleargă nu ascultă muzică, pentru că este momentul în care încearcă să se conecteze cu natura. Însă a trecut la nivelul următor, în care scrie versuri şi compune muzică.
„Am început cu mici fraze muzicale, încercări de versuri, rime, teme muzicale. Sunt genul de persoană care este mai degrabă interesată de partea instrumentală a unei piese, de partea tehnică a unei compoziţii şi las mereu versurile să completeze fraza muzicală“, după cum spunea Alexandru Bratu cu altă ocazie.