După Afaceri

Am întrebat cinci oameni din business unde ar emigra dacă ar putea. Părerile sunt variate şi în timp ce unii ar alege Asia, alţii rămân fanii Bătrânului Continent. Voi unde aţi pleca?

23 sep 2020 2042 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile - folosite în business şi nu numai - specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară-n ţară şi pune reprezentanţii din lumea businessului în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

„Unde aţi emigra dacă ar fi să o faceţi?” Asta i-am întrebat pe cinci oameni de business. Şi aşa am aflat că unii au cochetat deja cu ideea, unii au şi avut ocazia să o facă şi, cu toate acestea, s-au întors pe meleaguri natale, iar altora nu le-a trecut decât vag prin minte o astfel de schimbare. Cert este că sunt şanse să vă stârnim vouă astfel de gânduri, aşa că înarmaţi-vă cu precauţie şi citiţi!

 

Mariana Constantinescu Brădescu, managing partner al magazinului online PiatraOnline:

Opţiunea de emigrare nu a făcut parte din planurile mele, pentru că am crezut că am o misiune foarte bine conturată în România. Totuşi, dacă am luat vreodată în calcul varianta de a pleca, singura ţară pe care am avut-o în vedere este Singapore, pentru că la fiecare vizită acolo am descoperit aceeaşi ţară civilizată, o ţară ce a progresat enorm de mult, însă a păstrat un vibe foarte uman, plin de respect faţă de cei care îi calcă pragul.

 

Florin Popa, managing partner al Vitalis Consulting, companie care oferă consultanţă în construcţii:

România mi-a oferit ocazia să realizez profesional tot ce mi-am dorit, având în vedere că la 26 de ani am înfiinţat Vitalis Consulting şi după zece ani compania a devenit lider pe piaţa de management de proiect în construcţii.

Nu plănuiesc să emigrez, dar, în cazul în care aş fi nevoit, aş alege, evident, o ţară mai dezvoltată economic şi social, unde sistemul de învăţământ şi sănătate ar fi superior României. Cel mai probabil, aş alege Austria sau Marea Britanie.

 

Marius Perşinaru, fost director general al companiei din energie Schneider Electric România, în prezent antreprenor care dezvoltă brandul de suc Măr de Bran:

Am avut destule oportunităţi de emigrare. Am fost expat în Marea Britanie, Cehia sau Ungaria, adică am locuit suficient timp încât să le pot numi „acasă”, în Londra, în Praga sau Budapesta. Am condus echipe la distanţă - şi cu vizite destul de dese - în India, Rusia, Europa de Est, Mexic sau Brazilia. Dar ne-am întors în România, pentru că, până la urmă, aici am considerat că ne este locul.

Ceea ce lipseşte aici din ce am avut acolo, trăgând linie şi rezumând, este calitatea timpului liber. În patru ani în Londra, nu pot spune că ne-am plictisit în vreun weekend sau nu am ştiut ce să facem în vreo zi liberă. Pe de altă parte, nu cred că ăsta este un motiv suficient de puternic pentru a emigra. Oportunităţile de business în România sunt mult mai multe şi mult mai la îndemână, aşa că, deocamdată, stăm şi ţinem emigratul în rezervă pentru când ne vom retrage din activitate. Italia îmi pare cea mai prietenoasă şi va avea foarte multe de oferit unor pensionari încă în putere.

 

Dan Goicea, CEO al agenţiei de turism Cocktail Holidays:

Părinţii mei s-au născut la ţară şi proveneau din familii nu foarte înstărite, dar asta nu i-a oprit niciodată să îşi depăşească limitele. Aşadar, s-au mutat la Bucureşti, şi-au întemeiat o familie şi au avut în permanenţă grijă de educaţia lor.

La vârsta de 40 de ani, tatăl meu a decis că vrea să facă Facultatea de drept şi astfel a ajuns diplomat.

Şapte ani de zile a locuit la Berlin şi a fost consul. Eu am avut de mic acces la cultura şi viaţa din străinătate, învăţând chiar în Germania.

Inginer de meserie, după anii ’90 am dezvoltat o afacere de construcţii şi am revenit în Germania pentru a lucra acolo. Nu am stat însă foarte mult, deoarece familia era în România şi am considerat întotdeauna că, dacă eşti cinstit şi muncitor, poţi oriunde să faci carieră şi să construieşti ceva. 

Astfel, în anul 2005 m-am alăturat businessului soţiei pentru a-l consolida şi creşte împreună. În cei 27 de ani de la înfiinţare, am reuşit să construim un business de familie sănătos doar prin forţele proprii. În anul 2019, am înregistrat un volum de 26 de milioane de euro şi, chiar dacă pandemia ne-a afectat masiv operarea, suntem convinşi că vom trece şi peste acest impas, aşa cum am făcut-o de fiecare dată de-a lungul existenţei.

În concluzie, având atât experienţa din România, cât şi pe cea din străinătate, pot spune că accesul la studii în afară şi cunoaşterea unei culturi străine cu siguranţă m-au ajutat în viaţa de aici. Toate aceste experienţe mi-au format personalitatea, integritatea în business şi felul de a gândi structurat, nemţesc. Este un mare avantaj pe care l-am avut şi recomand tuturor tinerilor să încerce experienţe cât mai internaţionale atât în timpul studiilor, cât şi la începutul carierei profesionale.

 

Roxana Vişan, directorul general al hotelului Moxy Bucharest Old Town, din portofoliul grupului lituanian Apex Alliance:

Dacă m-am gândit vreodată să emigrez? Da, şi nu numai o dată. Ceva m-a oprit de fiecare dată când mă gândeam la această posibilitate.

Poate dorinţa de a fi aproape de familie sau poate teama de necunoscut într-o lume nouă m-au determinat să-mi reanalizez opţiunile. Am luat în calcul o astfel de idee pentru că, deşi în România poţi să-ţi creezi o viaţă bună, decentă, incertitudinea viitorului,

inconsecvenţa şi lipsa predictibilităţii pot fi apăsătoare sau deranjante la un moment dat.

Pentru a începe o viaţă în altă ţară nu aş lua în calcul un stat european, ci aş alege o ţară deschisă expaţilor şi cu un nivel de trai ridicat, în care se pune accentul pe „work-life balance“. Locul pentru care aş opta este Noua Zeelandă.